Stor dramatik när Blåvitt vände och vann - för andra matchen i rad

DEGERFORS. I ångestmötet på Stora Valla tog Degerfors ledningen.
Trots en straffmiss lyckades IFK Göteborg vända och vinna för andra matchen i följd.

I ångestmötet på Stora Valla ställde Degerfors IF upp med exakt samma lag som i 1-0-segern mot IFK Värnamo. Hos gästande IFK Göteborg, som vände och vann mot Djurgården förra omgången, gick mittfältsförvärvet Kolbeinn Thordarson in direkt från start i Adam Carléns avstängningsfrånvaro. Dessutom tog Marcus Berg plats från start på topp.

De blåvita gästerna inledde med ett stort självförtroende och mycket bollinnehav, men de heta målchanserna uteblev under matchens första 20 minuter. Sedan fick Emil Salomonsson chansen, men sköt på täckande hemmaförsvarare.

I den 24:e minuten var Degerfors målvakt Sondre Rossbach nära att stå för ett dyrköpt misstag när han sparkade ut bollen rakt i gapet. Arbnor Mucolli vände på spelet, men lyckades inte förvalta läget som i ställblev till ett misslyckat inlägg.

I matchminut 39 svarade Blåvitts Mucolli för en tjusig soloprestation när han lurade bort Seid Korac och kom till avslut. Skottet smekte överliggaren och ställningen var fortsatt mållös.

I det sista som hände innan halvtidsvilan kom Degerfors till ett av sina första anfall i matchen. På frispark en bra bit utanför straffområdet avslutade Diego Campos träffsäkert, men Pontus Dahlberg hann upp med en strålande räddning.

- Jag tycker inte att det händer så jättemycket, förutom att vi ropar på straff två gånger. Det är lite ställningskrig. Så fort Degerfors får bollen så tar det lång tid. Jag tror att det är en rätt tråkig fotbollsmatch, sa IFK Göteborgs Sebastian Eriksson till Discovery+ i paus.

Hemmalaget inledde den andra halvleken betydligt bättre än den första. Dahlberg tvingades svara för ytterligare en monsterräddning när Joe Gyau nickade från nära håll, men 15 sekunder senare var bollen ändå i nät. Efter att bollen tagit på en liggande spelare tryckte Gustav Granath in 1-0.

Degerfors fick mycket energi av målet och Blåvitt var för några minuter rejält tillbakapressat. Tio minuter in halvleken kom nästa blytunga smäll för bortalaget. Sebastian Hausner blev liggandes och tvingades sedan halta av. In i hans ställe kom Johan Bångsbo.

I samma veva bytte Jens Askou även in Astrit Selmani och Hussein Carneil, där den sistnämnde gjorde comeback efter sin långtidsskada.

Bytena gav effekt. Thomas Santos lyfte in ett högt inlägg till en fristående Emil Salomonsson, som tryckte in kvitteringen i nättaket till 1-1.

I den 77:e minuten tilldömdes IFK Göteborg straff sedan Marcus Berg gått omkull i straffområdet. Lagkaptenen stegade själv upp från elva meter, men Sondre Rossbach räddade den lågt slagna straffsparken.

I den 86:e minuten tog Marcus Berg revansch. På en retur som studsade rakt ut kunde Blåvitts lagkapten nicka dit ledningsmålet - till bortaföljets stora jubel.

I matchens slutskede kom Degerfors nära en kvittering med ett ribbskottoch sedan räddade Marcus Berg en ytterligare chans på mållinjen.

Men matchen slutade 1-2.

- Herregud alltså, det var tufft. Vi gnetar på, missar en straff och skapar några lägen, det är upp och ner. Mycket känslor, säger Marcus Berg till Discovery+ efter matchen.

- Den är tung där och då, men det är bara att vänta på nästa läge och Mucolli med ett bra skott och sen hugger jag på returen.

Jens Askou om matchen:

- Matchen blir orolig i andra halvlek, men vi har marginalerna med oss. Det är en match som kan sluta 2-2 också. Det var en fantastisk prestation mot ett bra Degerfors.

I nästa omgång gästar Degerfors IF Djurgårdens IF. IFK Göteborg tar emot BK Häcken på hemmaplan.

Degerfors: Rossbach - Bouzaiene, Granath, Korac, Mammar, Gyau - Ohlsson, Örqvist, Gravius - Campos, Abdulla

IFK Göteborg: Dahlberg - Santos, Svensson, Hausner, Salomonsson - Kåhed, Thordarsson, Eriksson - Norlin, Berg, Mucolli.