Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Scanpix

Stor polisutredning kring svenska spelskandalerna: "Har helt klart förekommit tidigare"

Alf Johansson är chefsåklagare och utreder spelskandalerna inom svensk fotboll som kommit upp till ytan under hösten. Och han tror inte att det är Sveriges första fall.
- Det har helt klart förekommit tidigare, säger han till fotbollskanalen.se.

Riksenheten mot korruption utreder sedan i höstas flera ärenden om uppgjorda matcher inom svensk fotboll. Matcherna Ljungby-Prespa Birlik, Halmia-Limhamn/Bunkeflo, Kristianstad-Lunds BK och Eskilsminne-Råslätt anmäldes under säsongen av Svenska Spel.

Därtill kom två ärenden som skapade större uppmärksamhet. Dels Värnamo-Gais där att spel stoppades efter att Värnamospelare berättat att de kontaktats i försök att påverka matchen. Och dels Landskrona som stängde av två spelare som misstänktes vara inblandade i en läggmatch mot Falkenberg.

ANNONS

Svenska fotbollförbundet har även yrkat för att nio spelare i Gunnilse ska stängas av.  Disciplinnämnden valde att fria fem av dem medan fyra stängdes av. Även det polisärendet har öppnats på nytt och flyttats över till Riksenheten mot korruption.

- Utredningen fortsätter och det är flera separata ärenden där vi bedriver ett ganska omfattande utredningsarbete. Utöver mig är det ytterligare en åklagare och fem, sex poliser som arbetar med det här, säger chefsåklagare Alf Johansson.

- Dessutom har vi god kontakt med svenska spel och med fotbollförbundet. Vi har även kontakt med basketförbundet eftersom det har varit aktuellt där också. Spelarorganisationer har också varit väldigt intresserade av att komma till rätta med det här.

Kommer det att leda till åtal?
- Det vill jag inte spekulera i.

Att uppgjorda matcher blir polisärenden är en ny företeelse i Sverige men under 2013 blossade allt upp samtidigt.
- Det var ju ett ärende med bandymatcher på tidigt 90-tal men annars är det här helt nytt för oss.

ANNONS

Har du i utredningen fått en uppfattning om huruvida det är en ny företeelse inom svensk fotboll eller om det helt enkelt är så att det bara kommit upp till ytan först nu?
- Det har ju helt klart förekommit tidigare. Det är svårt att säga att det till 100 procent bara är den brottsligheten vi ser som existerar, oavsett vad det handlar om. Det har säkerligen funnits tidigare också.

När tror du att utredningarna är klara?
- Det är svårt att avgöra eftersom det rör sig om flera olika fall där vi är i olika stadier av utredningen.
Publicerad 2014-01-07 kl 11:58

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto