Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Stort bortfall för Blåvitt i Engvall-affären - agenter fick flera miljoner

Allsvenskan

Bristol City köpte Gustav Engvall för 22 miljoner, men IFK Göteborg fick bara 15 av dem.
Bortfallet beror på agentutbetalningar på miljonbelopp, kan Fotbollskanalen avslöja.
- Jag tänker inte kommentera det, säger sportchefen Mats Gren.

Foto: Scanpix

Den 31 augusti 2016 presenterades Gustav Engvall av Bristol City. IFK Göteborg sålde sin anfallare och fick in välbehövliga pengar i en sinande klubbkassa. Men långt ifrån hela övergångssumman landade hos Blåvitt. Bakom det gömmer sig utbetalningar på miljonbelopp till olika agenter, enligt flera olika uppgiftslämnare till Fotbollskanalen.

Under en längre tid har IFK Göteborg haft en ansträngd ekonomi och i december 2015 blev det kritiska läget tydligt när man sålde sin träningsanläggning Kamratgården med en återköpsrätt. Problemen har fortsatt under 2016 och under sommarens transferfönster var sportchefen Mats Gren pressad att sälja spelare. Då var i princip hela truppen till salu på grund av den ekonomiska situationen, erfar Fotbollskanalen.

Annons

För Gren var situationen extra ansträngd då klubben efter säsongen 2015 sparkade klubbdirektören Martin Kurzwelly, som fram till i dag har fått ersättas tillfälligt av just Gren eftersom klubben inte har haft råd att anställa någon ny person till posten. Dessutom fick både ordföranden och kassören lämna IFK:s styrelse inför 2016 efter det tunga ekonomiska året 2015 och många supportrar rasade mot det faktum att Kamratgården sålts. Mats Gren fick alltså ta på sig fler arbetsuppgifter och hade ett tryck på sig att sälja spelare, vilket gjorde att han var aktiv för att väcka intresse bland agenter och klubbar. 

I augusti sålde Blåvitt vänsterbacken Haitam Aleesami för omkring 13 miljoner kronor till Palermo, men klubben var tvungen att sälja för mer än så. Speciellt efter att ha misslyckats med att nå Europa League-gruppspelet, som hade varit värt runt 25 miljoner kronor. En spelare som var aktuell för en övergång till en annan klubb och som kunde ge en större övergångssumma var Gustav Engvall, anfallaren som satt på ett kontrakt över 2017 som skulle bli svårt att förlänga. 

Annons

Hösten 2015 sänkte Engvall rivalen AIK i den allsvenska guldstriden och därefter började han kopplas ihop med klubbar utomlands. Bland annat tyska Augsburg nämndes och i december sköts ett planerat besök hos Premier League-klubben Stoke upp. Det besöket blev istället av i mars 2016. Under sommaren pratades det sedan mest om just Stoke, men även uppgifter om turkiska Konyaspor dök upp. Fotbolldirekt.se skrev att IFK nobbat ett bud på runt fem miljoner kronor för Engvall.

- Ja. De har varit konkret intresserade och har lagt ett bud i den storleksordningen du säger men IFK Göteborg är inte intresserat och vill ha i stort sett dubbelt så mycket, sa Engvalls agent Per Jonsson till sajten.

Blåvitt krävde alltså runt tio miljoner kronor för 20-åringen då, enligt Jonsson. Mot slutet av transferfönstret dök sedan ett hett spår upp, men då handlade det om helt andra summor. Fotbollskanalen avslöjade den 28 augusti att en engelsk Championship-klubb ville köpa loss Engvall och under "deadline day" blev anfallaren klar för Bristol City.

Annons

Efter att affären presenterats gick både GT och Fotbolldirekt.se ut med uppgifter om att övergångssumman landade på 25 miljoner kronor, men enligt uppgifter till Fotbollskanalen betalade Bristol i själva verket 22 miljoner kronor för övergången. Det är dock långt ifrån vad Blåvitt fick för Engvall. Enligt flera av varandra oberoende källor till Fotbollskanalen hamnade runt 15 miljoner kronor hos den säljande klubben.

Redan i samband med IFK Göteborgs medlemsmöte den 7 september hintade sportchefen Mats Gren om att klubbens egentliga ersättning i Engvall-fallet skulle bli betydligt lägre än själva övergångssumman. Då berättade Gren att Blåvitt tvingas betala 25 procent i moms på försäljningar till utlandet.

- Det försvinner ju en hel del pengar för oss. Även om ett transferbrutto skulle ligga på 20 miljoner så kan det till slut hamna på någonstans runt 13-14 miljoner till oss. Momsen ska bort. Den måste vi räkna bort för den får vi inte tillbaka som förening. Sen är det nästan alltid så att den tidigare klubben har en vidareförsäljningsklausul, ibland kan det vara agenter inblandade och ibland kan det ha skrivits gamla avtal där det står att det ska försvinna något. Tyvärr är det så det ser ut, sa Gren då.

Annons

Men informationen Gren gav då är inte korrekt. Svenska klubbar behöver inte betala moms på försäljningar till utlandet, utan bara på köp från utlandet. De 25 procenten som Gren menar skulle falla bort innebär i Engvall-affären 5,5 miljoner kronor.

Så var hamnade alla pengar? Barometern skrev i somras att Engvalls moderklubb Färjestadens Goif har rätt till fem procent av övergångssumman (1,1 miljon), men Fotbollskanalen erfar att den största delen av de sju miljonerna som IFK blev utan gått ner i fickor på agenter som på olika sätt varit involverade i affären.

Bakom affären ligger VMC Groups Arash Bayat och Erkan Saglik, som genom sitt nätverk fick Bristol City att gå för Engvall. VMC Group fick ett mandat av IFK Göteborg att förhandla med Bristol gällande den svenske anfallaren och agenterna lyckades komma överens med Championship-klubben om den summa som Blåvitt ville ha.

Annons

- Jag kan bekräfta att vi skötte förhandlingarna mellan klubbarna och att Blåvitt fick den övergångssumman man ville ha, sa Arash Bayat till GT i somras.

När Engvall presenterades av Bristol City poserade just Arash Bayat och Erkan Saglik på en bild tillsammans med spelaren och hans agent Per Jonsson, på klubbens hemsida. VMC Group-representanterna är de som fått den största delen av miljonerna som Blåvitt blev utan i Engvall-affären.

Uppgifter till Fotbollskanalen gör gällande att Mats Gren var så pressad att sälja Engvall att han gav ett mandat till VMC Group, vilket möjligtvis säkrade en affär men det kostade också Blåvitt flera miljoner i övergångssumma. Klubben hade en tuff vår innehållande den avbrutna matchen mot Malmö FF och en konflikt med Åsebro IF om pengar för försäljningen av Sebastian Eriksson till Cagliari, pengar som man inte hade.

Annons

På det tidigare nämnda medlemsmötet berättade IFK Göteborgs kassör Jakob Andreasson att Blåvitt kommer att visa upp positiva siffror för 2016, men det tack vare försäljningarna av Haitam Aleesami och Gustav Engvall. Utan de affärerna hade Blåvitt sannolikt gjort ett stort minusresultat.

- Transfers är det som har vägt över till den positiva sidan. Framöver hoppas vi kunna redovisa ett positivt resultat utan att behöva ha den här nivån på transfers, sa Andreasson till Fotbollskanalen i samband med mötet.

När Fotbollskanalen når Mats Gren dementerar sportchefen att övergångssumman låg på 22 miljoner kronor och att bara 15 miljoner hamnade hos Blåvitt.

- Nej. Ingenting av det där stämmer, det gör det inte. Men vi har en tystnadsplikt gentemot Bristol City att inte gå ut med några siffror, så är det ju alltid. Men de siffrorna stämmer inte, säger Gren.

Annons

Enligt våra uppgifter består mellanskillnaden till stora delar av utbetalningar till agenter. Vad kan du säga om det?
- Alltså, sådana saker som angår de övergångar vi har gjort kommer jag aldrig kommentera. Det som är viktigast för oss i slutändan är att vi för IFK:s del tycker att vi gör en bra affär som i slutändan resulterar i ett bra nettotransfer om vi ska försöka sälja en spelare utomlands.

Finns det ett bortfall på flera miljoner på grund av agentutbetalningar i det här fallet?
- Precis hur sakerna har gått till tänker jag inte kommentera, det gör jag inte i något fall vi gör. Det är saker som vi skriver på papper, saker som vi inte släpper på.

Utan att kommentera summor, hur stor del av övergångssumman gällande Engvall hamnar hos er?

Annons
- Oj, det vet jag inte riktigt. Det är så många delar i det här, det handlar inte bara om en liten sak eller två saker, utan det finns även andra saker som jag inte kan sitta och kommentera, då bryter jag ju mot andra avtal som vi skrivit helt enkelt.

Men visst var det så att ni gav mandat till VMC Group om att förhandla med Bristol City?
- Vi gav ett mandat... Det var ju så att vi fick en förfrågan, det får vi från olika klubbar. Det är ingenting som är fel i någonting.

Men Arash Bayat själv har ju bekräftat att de förhandlat åt er. Fanns det ett mandat som ni gav till dem?
- Jag vill inte kommentera det något mer, som jag sagt. Det finns vissa uppgörelser och det är papper som vi skrivit på, och skulle jag börja bryta mot det så bryter jag mot... ja, det finns vissa papper som vi skrivit på som också blir fel då, om jag börjar kommentera massa saker.

Annons

I samband med medlemsmötet efter att Gustav sålts sa du att 25 procent moms försvinner på övergångssumman, varför sa du så?
- Varför det? Ja, men om vi tar hjälp av någon så får ju de en viss... ja, de kräver ju något om de kommer med något till oss. Där försvinner det en del pengar då, även på moms.

Men det stämmer väl inte att det dras av 25 procent moms på försäljningar utomlands? Det gäller väl bara på köp från utlandet, eller hur?
- (Flera sekunders tystnad) Jag kan inte komma ihåg att jag sa precis så, så det är svårt att kommentera det.

Hur pressad var du att sälja spelare för ekonomins skull i somras?
- Det är klart, ska vi titta krasst på hela situationen var det väl nästan nödvändigt att vi skulle ha ut någon mer på sommaren, men inte till vilket pris som helst. Vi kommer aldrig sälja någon spelare för långt, långt under deras värde. Hade vi inte fått det vi tycker att Gustav är värd hade vi aldrig sålt Gustav. Samtidigt ska man ju veta att Gustav i det här fallet inte var beredd att förlänga avtalet heller, därför började vi titta på möjligheter att få ut en okej peng för Gustav. Det är sådana saker vi sitter och tittar på hela tiden, för att vi ska få vår sportsliga nivå att gå ihop, vår budget att gå ihop och våra ekonomiska målsättningar att gå ihop, avslutar Gren.

Annons

Arash Bayat är dock mer öppen om sin och VMC Groups inblandning i affären än vad Mats Gren är.

- Det var vi som gjorde affären. Jag jobbade från Blåvitts sida för att få ut maximalt med pengar till Blåvitt. Sedan var det ett arvode som tillföll oss. Jag jobbade på provision kan man säga, säger Bayat om sitt uppdrag.

Bayat bekräftar att man fick ett mandat av IFK Göteborg.

- Ja, Blåvitt hade ett anspråk och de fick de pengar de ville ha. Annars hade de inte sålt.

Enligt våra uppgifter såldes Engvall för 22 miljoner, men Blåvitt fick bara 15. Det mesta av mellanskillnaden gick till er.
- Jag kan varken bekräfta eller dementera några av siffrorna.

Agenten vill inte in gå in på hur mycket pengar han och hans partners fick.

- Men allt finns på papper. Affären har gått rätt till. Allt har gått rätt till. Det är inget som har varit märkligt.

Annons

Hur var förhandlingen mellan Blåvitt och Bristol?
- Just den förhandlingen gick rätt fort. Och Blåvitt var tuffa i sin förhandling. Jag tror att man fick ut maximalt av det man kunde få, säger Bayat.

Publicerad 2016-12-03 kl 08:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto