POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Sundsvalls sportchef räds inte superettan: "Kan inte lägga sig ner och dö"

Foto: Bildbyrån.

Gif Sundsvall löper stor risk att åka ur allsvenskan.
Hur sportchefen Urban Hagblom ser på att laget kan komma att spela i superettan? Det är inget som han är rädd för.
- Det handlar inte bara om att vara ett allsvenskt lag till varje pris, säger han till Fotbollskanalen.

Det återstår en omgång av allsvenskan. Det är nervkittlande guldstrid mellan Djurgården, Hammarby och Malmö, men det är också nervkittlande i botten. I princip är det fyra lag - Kalmar FF, Gif Sundsvall, AFC Eskilstuna, Falkenbergs FF - som gör upp om vilka lag som ska ur, vilket som ska kvala och vem som kan pusta ut och säkra det allsvenska kontraktet.

På förhand ser det mörkt ut för Gif Sundsvall. Medelpad-klubben ligger näst sist på 20 poäng - samma som AFC, men med bättre målskillnad - och man har två respektive tre poäng upp till Falkenberg på kvalplats och Kalmar FF på säker mark. Som om inte det vore nog möter "Giffarna" dessutom den regerande mästaren AIK i den sista matchen för säsongen. Urban Hagblom, sportchef i Gif Sundsvall, konstaterar att det är mycket som står på spel när laget åker till Solna för att spela på Friends Arena.

- Det är ju alltså en mycket, mycket viktig match. Det är en oerhört betydelsefull match där vi ska göra allt vi kan för att ha möjlighet att spela i allsvenskan 2020. Vi måste ju vinna och sedan måste vi ha resultat med oss. Det kan vara så att inte ens vinst mot AIK borta räcker. Men vi måste se till att vinna den matchen för att se till att vi har möjligheten (att hålla oss kvar). Vi om några vet om värdet på matchen, säger sportchefen till Fotbollskanalen.

- Vi känner oss redo, men förutsättningarna hade kunnat vara bättre med fler poäng när vi ska möta en av Sveriges bästa motståndare på bortaplan. Men förutsättningarna finns för att vi göra rätt resultat om vi gör allt på rätt sätt och om AIK inte gör allting på ett optimalt sätt. Då finns det definitivt förutsättningar.

Hur betydelsefullt är det att hålla sig kvar i allsvenskan?
- Det är ju som alltid betydelsefullt att spela i allsvenskan utifrån förbättrade förutsättningar, både ekonomiskt och intressemässigt. Totalt sett för föreningen är det väldigt betydelsefullt, absolut. Sedan har vi ju erfarenhet av det här. Det är ingenting man ska vara stolt över - att vara i de här positionerna där man slåss för sin existens - men det är ju också någonting som vi har en erfarenhet av och som vi kanske kan utnyttja. Som gör att det inte bli en för stor uppgift, men självklart är det en stor uppgift. Vi förbereder oss på absolut bästa sätt med en bra matchplan mot AIK utifrån hur vi tror att de kommer att agera.

Hur är det då för Urban Hagbloms del, hur påverkar ett nytt allsvenskt kontrakt hans eget arbete? Det spelar roll i allra högsta grad. Att spela i allsvenskan innebär bland annat större möjligheter att knyta till sig spelare. Men skulle det vara så att Gif Sundsvall åker ur kastar inte Hagblom in handduken. Då är det bara ta tjuren vid hornen och acceptera läget.

- Förutsättningarna förbättrats (om man är i allsvenskan, reds. anm.) vad gäller rekryteringar och intresse för föreningen, oavsett om man pratar om spelare eller tränare. Men det är ju ändå så att det här har vi försökt att jobba med under en längre perioden. Som Gif Sundsvall fungerar gäller det att våga arbeta långsiktigt. Självklart kan man ju inte lägga sig ner och dö för att man hamnar i superettan. Då får vi göra det absolut bästa vi kan utifrån de förutsättningarna. Jag tror att det finns förutsättningar att locka spelare och även tränare till intressanta projekt om man deltar i svensk elitfotboll och i det här fallet superettan. Det handlar inte bara om att vara ett allsvenskt lag till varje pris, utan också att du ska skapa ett långsiktigt och intressant projekt med produkten Gif Sundsvall, säger Hagblom.

Under säsongen har också Sundsvalls ekonomi varit skakig. Ett nytt kontrakt skulle innebära klirr i kassan i och med att nytt tv-avtal träder i kraft i nästa säsong. Pengarna är betydande, men det finns också andra aspekter som Gif Sundsvall drar nytt av när man ligger i allsvenskan.

- Det är självklart viktigt, men vi har lärt oss att leva i de här världarna. Förutsättningarna är att det är en betydligt större kostnadsportföljd i allsvenskan. Så är vi i allsvenskan är pengarna viktiga, och det är de även i superettan. Men vi har ändå lärt oss att leva med mindre konstnadskostym.

- Det är hela produkten allsvenskan som vi anser är viktig för Gif Sundsvall och Norrland. Det är inte bara av ekonomiska skäl, för det lockar mer folk och är större intresse när vi ligger i allsvenskan.

Samtidigt som klubben kan åka ur riskerar man också att ta sex spelare till nästan utan att få någon ersättning för dem. David Mitov Nilsson, Carlos Gracia, Pa Konate, Dennis Olsson, David Batanero, Peter Wilson sitter alla på utgående kontrakt. En av dem, Batanero, kommer med allra största sannolikt att försvinna till nästa säsong.

- Det inga av de här spelarna som vi har försökt förlänga med nu under hösten. Vi har en väldigt bra dialog med alla de här spelarna och deras rådgivare. Förutsättningarna skiljer sig rätt så stort om man är i superettan eller allsvenskan. Vi varit på det hela med varandra att vi tar upp dialogen när vi är klara med vilken nivå vi kommer att spela på, superettan eller allsvenskan. Men sedan är vi klara med att vissa av spelarna kommer vi inte att förlänga med.

David Batnero går ju misstänka är en som ni inte kommer att förlänga med. Vilka är det mer?
- Det är ju en och det är framför allt han som vi är klara med att det inte blir någon förlängning med. Vi får se lite grand utifrån balansen och vår ambition och vad vi söker för spelare till 2020. Då kan det vara flera av dem som blir erbjudna nya avtal medan det kan finnas sådana som vi önskar att ha kvar.

Dessutom går tränaren Tony Gustavssons, som tog över efter Joel Cedergren med åtta omgångar kvar av allsvenskan, kontrakt ut. Där har parterna varit överens om att inte diskutera framtid förrän säsongen är över.

- Han har fått åtta matcher på sig för att försöka se till att Gif Sundsvall ska spela i allsvenskan. Inledningsvis - och utifrån dialogen och allt sådant där - så var det framför allt den här säsongen. Sedan har väl vi känt på varandra och haft en dialog, men vi var väldigt tydliga mellan varandra att vi skulle prata om framtiden efter säsongen. Vi ser väl att det ena inte utesluter inte det andra, sedan är det superettan eller allsvenskan, och vår utvärdering kan utmynna i att vi vill ha Tony Gustavsson som vår tränare. Men det handlar också om vilka förutsättningar och vilket framtidsprojekt det här kan vara. Då är det någonting vi jobbar med långsiktigt. Nu har han ett uppdrag för att lösa det här kortsiktigt.

Mötet mellan Gif Sundsvall och AIK på lördag sänds C More Live 2 och kan streamas på cmore.se. Matchstart 13.00.

Publicerad 2019-11-01 kl 07:27
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå