POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Supporter anmäler polisen: "Finns bara förlorare i det här"

Foto: Scanpix

Bråk uppstod på Tele2 Arena under måndagen, vilket slutade i bland annat två batongslag från en polis mot huvudet på en supporter.
- Situationen mellan polis och supportrar är ohållbar. Det finns bara förlorare, säger supportern som blev slagen.

Mot slutet av måndagens match mellan Djurgården och IFK Göteborg fick blåränderna straff. Kevin Walker satte 2-2 och målet betydde mycket för rivalen AIK i den allsvenska guldstriden.

Och efter målet svallade känslorna från supportrar till Djurgården över. Ett internbråk bröt ut på Tele2 Arena och polisen kände att man behövde kliva in på läktaren. Då uppstod bråk mellan supportrar och polis, istället.

En supporter som säger sig ha försökt medla i situationen fick ta emot två batongslag i huvudet, när han satt ner och skyddade sig själv i tumultet. Batongslagen har fångats på film och rört upp stora känslor på sociala medier.

När Fotbollskanalen når supportern är han på väg till sjukhuset för undersökning. Batongslagen resulterade i ett troligtvis stukat pekfinger, en svullen handled, en bicepsskada, en stel nacke, ett ömt öra och en stor bula i bakhuvudet.

Han berättar om sin syn på vad som hände på läktaren.

- Man kan säga att jag är en informell supporterledare. När sådana här saker uppstår är jag oftast där för att ta dialogen. Så också i det här fallet. När jag ser att det är tumultartat efter målet så beger jag mig dit. Jag ställer mig mitt emellan för att prata med och slita isär folk. Och det lugnar sig ganska snabbt, det är över på några sekunder. Men sen märker jag att det har klivit in poliser på läktaren, och 17 års supportererfarenhet säger mig en sak, när polisen går in så kommer det inte komma något gott ur det. Det kommer verkligen bli problem, säger supportern till Fotbollskanalen.

- Supportrarna reagerar direkt på att polisen kommer in på läktaren och från att det hade varit en allmänt upprörd stämning mellan varandra så riktas all ilska mot polisen. Jag förstår å ena sidan att man går in på läktaren, men hade man haft is i magen så hade vi som försökte stoppa tumultet fått vår chans och då hade det inte behövt bli som det blev över huvud taget.

Supportern fortsätter:

- Men jag försöker få bort supportrarna som reagerar aggressivt och jag försöker ha en dialog med poliserna som jag känner igen. Men de är för stressade för att det ska kunna gå att prata. Jag kan ha respekt för det, för det är en svår situation. Men mycket riktigt tar det inte så lång tid innan det blir handgemäng mellan poliser, ordningsvakter och supportrar. Jag går emellan vid flera tillfällen. Jag sliter bort och håller tillbaka personer.  Men det blir för mycket och för många, så jag fastnar mitt emellan och när de är på väg mot varandra så ser jag inget annat alternativ än att sätta mig. Det blir tumultartat och svårt att se mer än en grå massa och i det läget förstår jag att man inte kan skilja på vem som är vem. Men när jag väl sitter ner och man väljer att dela ut två batongrapp på mig, som precis stått framför dem… De har ju sett mig stå framför.

Hur ser du på ditt ansvar i situationen?
- Jag har verkligen inte gjort något för att provocera. Jag ville lugna ner situationen. Handgripligen knuffade jag tillbaka folk och det är klart att man kan ställa frågan om man ska vara där eller inte. Men då måste man också förstå att det ställs krav på att supportrarna ska agera och lösa problem som uppstår, att vi ska ta tag i våra egna problem. Det är det här sättet man måste göra det på. Man kan sitta i ett konferensrum och twittra hur mycket som helst, men om man inte står upp för det när något inträffar är det inte värt något. Man efterfrågar ju civilkurage.

Under tisdagen har polisen uppgett att man fått in fem anmälningar om våld mot tjänsteman.

- Jag kan bara krasst konstatera att det inte blir bra, hela situation. Det blir jävligt illa. Det är en extremt svår situation. Det är det urskillningslösa våldet, det oprovocerade övervåldet som jag tittar på. Jag ser det i det större perspektivet. Det här är en jättesvår fråga, hur man ska hantera sådana här saker. Men det här blir effekten när man har polis som inte har rätt utbildning. De sätts i en situation de inte kan hantera. Att kontrollera stora folkmassor tillhör inte deras vardag, säger supportern.

Vad tänker du kring situationen mellan polis och supportrar just nu?
- Att den är direkt ohållbar. Det finns inget mellan supportrar och polis som är hållbart och just nu finns det ingen som vinner på det. Det finns bara förlorare. Det här gäller hela vägen från frågan om pyroteknik till polisens dialog med föreningar kring arrangemang. Tonläget måste sänkas från alla parter. Vi måste bli mer pragmatiska, mer lösningsorienterade. Nu sitter vi i varsin pool och alla håller emot. Det är omöjligt att möta varandra för diskussion. Jag är väldigt orolig och det har eskalerat snabbt.

Nu ska supportern anmäla polisen.

- Jag kommer göra en anmälan. Inte för att det är särskilt roligt, men jag känner att det är ett måste. Anmäler vi inte så kommer polisen aldrig komma till bukt med övervåldet, förklarar han.

Lars Byström vid Stockholmspolisen säger följande till Aftonbladet (där kan du även se tidigare nämnda filmen) om händelsen:

- Som jag förstår det var det någon form av internt bråk och ordningsvakter börjar agera och polis stöttar upp när det uppstår ett våldsamt upplopp. Jag har läst i dag att fem ordningsvakter lämnat in anmälningar om våld mot tjänsteman där de utsatts för sparkar eller slag på olika sätt. Om det, som det påstås, varit övervåld från vår sida är det enda jag kan göra att uppmana till att göra en polisanmälan så får den utredas av före detta riksenheten för polismål.

Till Expressen säger Byström att han kommer att skicka filmen till polisens avdelning för särskilda utredningar, men vill inte kommentera filmen vidare.

- Det vore förmätet om jag gjorde en bedömning, men våra instruktioner är att vi ska slå mot mjukdelar, armar och ben i första hand. Sedan är det svårt att säga vad som har föregått den här händelsen. Men det ser inte bra ut. 

Publicerad 2015-10-20 kl 15:16
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto