Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Supportrar hjälper till att utbilda poliser: "Hoppas skapa en ökad förståelse"

Allsvenskan

Vid utbildning av poliser är olika delar av supportrar med och ger sin syn på hur de bemöts av polisen.
Det ska förhoppningsvis bygga ökad förståelse mellan supportrar och polisen.
- Det handlar om att få en bra grund i sin utbildning, säger SFSU:s ordförande Sofia Bohlin till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Alla poliser som närvarar vid fotbollsmatcher och andra evenemang har gått en utbildning inom polisen. I det första steget av utbildningen, Idrott grund, har olika delar av supportergrupperna varit med och gett sin syn på hur de mottas av poliser i samband med matcher.

Ordföranden från Svenska fotbollssupporterunionen, SFSU, Sofia Bohlin har det här året varit med tre gånger under utbildningstillfällena för att prata om supporterskapet med ett motperspektiv.

- Det är för att kunna bygga bort de här kunskapsluckorna som kan skapa onödigt situationer som grundar sig i bristande kunskap. Att berätta om hur ett agerande eller en bild eller det som sägs kan uppfattas, hur det kan missförstås och just varför supportar agerar på ett visst sätt i olika situationer, säger hon till Fotbollskanalen.

Annons

Hur viktigt är det att ni är med på utbildningarna?
- Det är oerhört viktigt. Det är något som man alltid behöver ha med sig att istället för att prata om någon så pratar man med den personen. Att man faktiskt bjuder in personer med kunskaper och med erfarenhet, det handlar ju om att få en bra grund och en grundlig kompetens i sin utbildning.

Mats Norlin, nationell och regional samordnare vid polisen, säger att utbildningen är menad att ge poliserna en bred utbildning inom alla områden de kan behöva innan de arbetar under matchen. Då är supportrarnas perspektiv en del som poliserna behöver lära sig om.

- Vi vill ha 360 graders perspektiv, där vi har helheten. Så om vi inte har ett block, oavsett hur stort det är, som inte är med funderar vi vad vi kan få in och här får vi kunskap från supporterperspektivet, säger han till Fotbollskanalen.

Annons

- Jag brukar säga att det är som att vi har de olympiska ringarna och så kastar vi bort en av ringarna, då har vi inte helheten.

Poliserna jobbar efter fyra byggstenar kunskap, kommunikation, underlätta och differentiera vid fotbollsmatcher. Kunskap får de av flera olika aktörer under utbildningen, bland annat av supportrar.

- Kunskapsbyggstenen är den viktigaste. Genom att ha kunskap kan du klara av de andra tre andra stenarna. Hur skaffar vi oss då kunskap, vem ska vi prata med. Till exempel genom att bjuda in företrädare för supporterunionen.

Norlin har svårt att säga hur mycket eller vilken skillnad kunskapen från supportrarna gör i arbetet, men tror att det precis som allt annat förebyggande arbete är väldigt viktigt.

- Det är jättesvårt att säga. En del kanske undrar varför en kommendering gick så bra och det kanske inte går att sätt fingret på. Men kanske har det att göra med att supportpolisen veckorna innan matchen pratade med supportergrupperna och de kom överens om en väg de kunde ta och var de kunde befinna sig innan matchen. Det förarbetet kanske är grunden till att det gick väldigt bra, säger Norlin.

Annons

Sofia Bohlin säger att hon har fått bra respons under de tillfällen hon närvarat och att det förhoppningsvis ökat förståelsen mellan polisen och supportrarna.

- Det är just det man vill ha när man är med och håller en föreläsning, att den ska vara interaktiv och att de ställer frågor, diskuterar scenarier och bygger genom samtal. På så sätt hoppas jag kunna skapa en ökad förståelse och bygga nya insikter.

Publicerad 2018-11-30 kl 17:16

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto