POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Svarar på hårda kritiken efter Sirius planflytt: "Det är en jätteprioriterad fråga för oss"

1:02

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Sirius tvingades flytta den allsvenska matchen mot Kalmar till Gävle.
Uppsala kommun - som hyr ut arenan - har fått sylvass kritik för det.
-  Det är jätteolyckligt och vi har vidtagit flera åtgärder för att behandla planen så gott det går utifrån de här förutsättningarna, säger Josefine Åhrman, avdelningschef för idrottsförvaltningen, till Fotbollskanalen.

Under Sirius hemmapremiär mot IFK Göteborg på Studenternas IP - den första allsvenska matchen i Uppsala på över 42 år - var gräset i mycket dåligt skick. Planen bedömdes inför mötet med Kalmar FF inte hålla måttet och matchen spelades därför på Gavlevallen i Gävle.

Efter att klubben tvingats flytta matchen har sylvass kritik riktats mot Uppsala kommun - som hyr ut arenan till Sirius.

- Det finns inga ursäkter. Vi pratar allsvenskan, det här ska vara klart. Det här ska fungera. Det är en skandal. Jag blir irriterad, det är allsvenskan vi pratar om. Du kan inte skicka ut Göteborg och spela som de gjorde, det är patetiskt. Det är ju inte fotboll vi sysslar med, sa C Mores Hasse Backe.

Uppsala kommun svarar nu på kritiken.

- Vi gör allt i vår makt just nu och jobbar med Studenternas IP för att få planen spelbar. Och det är en jätteprioriterad fråga för oss, säger Josefine Åhrman, avdelningschef för idrott och fritid på Uppsala kommun, till Fotbollskanalen.

Hur kommer det sig att planen inte har varit i bättre skick?
- Vi har tidigare haft Sveriges bästa vårplan. Och det är en gräsplan som har stora förutsättningar. Det vi kan konstatera nu är att planen inte har fått den värme som den behöver för att ta fart och växa och bli tät och fin. Och det är jätteolyckligt, i och med detta har vi nu vidtagit flera åtgärder för att behandla planen så gott det går utifrån de här förutsättningarna.

Hade ni kunnat göra någonting tidigare för att undvika det här?
-  Ja, man kan ju alltid vara efterklok och det är klart nu att om man hade haft väderleken klar för sig så hade vi kunnat vidta andra åtgärder. Men utifrån de förutsättningar vi har haft så har vi gjort det vi kunnat och klarat.

Efter att Sirius tvingades flytta mötet med Kalmar har Uppsala kommun hjälpt till med delar av de extra kostnader som det innebär för klubben.

- Vi har gått in och tagit kostnaden för planhyran och vi har också hjälpt till med bussar för att supportrarna ska kunna se sitt hemmalag. Det har varit en jätteviktig fråga för oss att stötta upp nu när det har blivit som det har blivit, säger Josefine Åhrman.

Var det självklart att göra det?
- Det är en självklarhet att vi ska stötta supportrarna och Sirius i den här situationen, absolut.

För Sirius innebär en matchflytt minskade publikintäkter. Men trots att matchen mot Kalmar flyttades till Gävle så hade Sirius ett 1000-tal supportrar på plats. Fansen riktade även de svidande kritik mot kommunen. En banderoll hölls upp med texten "Sportintresserad kommun sökes".

- Det satsats stora resurser i Uppsala just nu. Vi ska bygga en fotbollsarena för en halv miljard på Studenternas som påbörjas i sommar redan. Som förväntas vara i bruk 2019/2020. Det är bara en del av det vi satsar på i Uppsala nu med idrotten. Vi har andra stora projekt igång. Det är klart att nu upplevs det som att kommunen inte satsar men det är många projekt på gång. Och vi ska ju hantera Studenternas under den här byggtiden också så vi lägger alla våra resurser som vi bara har för att få Studenternas i så gott skick som möjligt. Och vi tittar på alternativa lösningar i dagsläget vad som är bäst utifrån att få en så bra spelbar plan som möjligt, säger Josefine Åhrman till Fotbollskanalen.

På måndag möter Sirius Jönköpings Södra - en match som är tänkt att spelas på Studenternas IP. Men om så blir fallet är ännu osäkert.

- Nu blir det en ny besiktning av planen i morgon. Vi kan bara konstatera att det inte blivit så varmt som vi hade hoppats på. Men vi har jobbat nu med experter både från Svenska Fotbollförbundet och även från Friends Arena och Stockholms Stadion för att samråda hur vi hanterar planen på bästa sätt utifrån dagens läge. Och den samlade bedömningen är att; använd dubbla växtdukar för koncentrera värmen, jobba väldigt mycket med luftning, gödning, klippning. Vi hanterar planen extremt mycket just nu, allt för att få den i så bra skick som möjligt, säger Josefine Åhrman.

- Sedan får vi se om det räcker, det kan vi inte garantera. Men alla jobbar verkligen sitt yttersta för att få planen helt klar.

Josefine Åhrman menar att den dåliga planen på Studenternas skadar den positiva känsla som funnits över att ha ett allsvenskt lag igen.

- Självklart gör det det. Och det är en jätteviktig och prioriterad fråga för Uppsala, att vi ska kunna ha allsvenskt spel i Uppsala. Och vi är jättestolta över att ha det. Så det är klart att det är en viktig fråga för kommunen, helt klart. Och vi jobbar väldigt nära med Sirius i den här frågan för att se vad de har för behov. Så samarbetet är väldigt bra.

Se Hasse Backes kritik i klippet ovan.

Följ allsvenskan 2017!

Allsvenskan 2017 är tillbaka och den är glödhet! Endast med C More kan du se allsvenskan i fotboll - 240 matcher från Malmö i söder till Östersund i norr.

- TA MIG TILL ALLSVENSKAN HOS C MORE -

Publicerad 2017-04-26 kl 17:01
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto