Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

SvFF förklarar - detta händer om ÖFK går i konkurs: "Finns rutiner"

Allsvenskan

Östersunds FK dras fortfarande med ekonomiska bekymmer.
På Svenska Fotbollförbundet finns en beredskap om klubben skulle gå i konkurs.
- Det finns rutiner för att hantera en sådan situation, säger Anders Hübinette, chefsjurist på förbundet, till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Östersunds FK har länge dragits med ekonomiska bekymmer och i höstas fanns det ett konkurshot kring klubben. Dessutom var det länge tveksamt om ÖFK skulle få elitlicens eller inte med tanke på det ekonomiska trasslet.

Till en början fick inte ÖFK elitlicens, men SvFF:s överklagandenämnd ändrade licensnämndens tidigare beslut. En avgörande detalj i att ÖFK fick elitlicens var för att ett utländskt bolag utlovat att bidra med 15 miljoner kronor till klubben, pengar som ännu inte dykt upp.

Med tanke på det bistra läget i ÖFK och att de 15 miljonerna ännu inte kommit i klubbens händer menade Daniel Kindberg, tidigare ordförande i ÖFK, att klubben går i konkurs i april om pengarna inte dyker upp.

Annons

"Min bedömning är att klubben har kostnader för året 2020, som ligger kring ca 70 miljoner, likviditeten är ansträngd, lånen är många och mycket stora, om inte de 15 miljonerna i det internationella avtalet kommer, så bedömer jag att klubben går i konkurs innan aprils utgång, (om inte goda människor gör heroiska insatser, men att bli kallad popcorn brukar inte lätta på lädret). Även med de 15 miljonerna klarar klubben knappast året", skrev Kindberg i ett Facebook-inlägg.

Frågan om vad som händer om ÖFK går i konkurs?

Svenska Fotbollförbundets chefsjurist Anders Hübinette berättar att det är en process och att det återstår att se om klubben i sådana fall drar sig ur under pågående säsong, eller fortsätter driva verksamheten.

- Först är det en konkursförvaltare som ska ta ställning till om de ska fortsätta driva sin verksamhet. Kommer konkursförvaltaren fram till att göra det så är det Svenska Fotbollförbundets styrelse som kan besluta om de ska vara kvar i seriesystemet eller inte. Det är inte så ofta det händer, så det är svårt att säga exakt vad man kommer fram till i ett sådant hypotetiskt läge. Men först och främst måste konkursförvaltaren komma fram till om det är ekonomiskt försvarbart att under konkursen fortsätta bedriva verksamhet.

Annons

Det är alltså en konkursförvaltare som i ett första skede får ta beslut om klubben ska fortsätta bedriva sin verksamhet. Sedan är det upp till SvFF:s styrelse att se över om föreningen ska få fortsätta spela i ett seriesystem.

- Går ett företag, eller i det här fallet en klubb eller ett idrottsaktiebolag, i konkurs ska konkursförvaltaren berätta för klubbens fordringsägare vad som är bäst för dem, för att säkra deras möjligheter att få ut någonting ur konkursen. Då får man göra en avvägning om man ska fortsätta med en viss verksamhet eller stoppa omedelbart för att minska skadorna. Det är den tvåstegsraketen som är i sådana fall.

Följer ni ÖFK-ärendet, eller hur ligger det till?
- Det är väl alltid så att de som är ansvariga för den verksamheten hos oss håller sig informerade. Samtidigt kan man inte föregripa någonting. Man får avvakta och se hur det utvecklar sig.

Annons

I SvFF:s tävlingsbestämmelser framgår det att om en vakant plats, vid exempelvis utestängning på grund av konkurs, uppstår efter den 1 mars tillsätts inte platsen om inte ”särskilda skäl” finns. Om en vakant plats uppstår före den 1 mars, eller om det finns ”särskilda skäl”, är det i i det här fallet först och främst Brage (trea i superettan 2019) platsen går till.

Det finns inget solklart exmepel som SvFF kan vända sig till vid en konkurs, det är från fall till fall.

SvFF:s chefsjurist menar dock förbundet har en beredskap om en klubb skulle gå i konkurs. Dessutom finns det exempel på klubbar som gått i konkurs som kan vägleda förbundet.

- Det finns exempel från lägre divisioner, så det finns rutiner för att hantera en sådan situation. Sedan finns det en del bestämmelser om man blir utesluten och om platsen då tillsätts eller inte.

Annons

- Det närmaste exemplet (på elitnivå) handlar om Tyresö damfotboll som gick i konkurs mitt under säsong.

Då finns det någonting att arbeta efter om det skulle vara så?
- Ja, så är det. Det finns rutiner och ett regelverk att förhålla sig till. Som tur är så är det inte så ofta det händer.

I Tyresö-fallet drog sig klubben ur seriesystemet mitt under pågående säsong på grund av spelarbrist. Klubben gav sitt besked efter att man försatts i konurs och inte beviljats elitlicens, vilket innebar att man skulle tvångsdegraderats oavsett sportsliga resultat. Inget lag ersatte Tyresö i damallsvenskan 2014 utan alla resultat med Tyresö ströks.

När det rådde konkurshot kring ÖFK i höstas berättade SvFF:s förbundsjurist Tobias Tibell att klubbens resultat skulle annulerats vid ett sådant förfarande. Det hade lett till att den allsvenska tabellen skulle ritats om.

Annons

Östersunds FK:s pressansvarige Niclas Lidström skriver i ett meddelande att klubben dock inte riskerar konkurs, men även att de 15 miljonerna ännu inte kommit.

"Vi jobbar fortsatt för att få in de 15 miljonerna och kommer att kommunicera angående detta så fort vi har något att berätta i ärendet", skriver han i ett sms till Fotbollskanalen.

Han fortsätter:

"Nej, vi kommer inte att riskera konkurs om pengarna uteblir".

Veckans gäst i podcasten "Lundh" är Kristof Vogel, även känd under bloggsignaturen "Osynliga Handen", och han ger bland annat sin syn på att Östersund fick elitlicens.

Publicerad 2020-02-18 kl 14:50

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto