Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

SvFF tar hjälp av fyra sportchefer - ska förbättra agentreglerna

Foto: Bildbyrån.

Kaos inom agentbranschen.
Därför bjöd SvFF in fyra allsvenska sportchefer för att det kommande förmedlarreglementet ska bli så bra som möjligt.
- Det var värdefullt att få deras kunskap, säger förbundsjuristen Tobias Tibell till Fotbollskanalen.

För drygt två år sedan slopades agentlicensen, som hade funnits sedan 1995 och som bland annat gick ut på att man var tvungen att klara av ett speciellt prov och dessutom betala en avgift. Det har gjort att vem som helst nu kan agera förmedlare, som agenter benämns som i dag, i en förhandling.

I oktober kunde Fotbollskanalen i samarbete med Kalla fakta berätta om ett hemligt agentnätverk som vill styra svensk fotboll. I programmet framkom det att nätverket genom bland annat hot och matchfixning försöker tjäna snabba pengar.

Polisen har startat en aktionsgrupp mot kriminella personer inom idrotten och vittnade i programmet om hur aktörer i Sverige med hjälp av pengar och lyxprylar lockar till sig spelare för att skaffa sig konkurrensfördelar.

Nu har förbundsstyrelsen beslutat att man ska skärpa reglerna och ett förslag från förbundet är ute på remiss hos klubbarna, och SvFF hoppas att det nya systemet ska vara på plats till sommarfönstret 2018.

För att få till så bra regler som möjligt har SvFF bjudit in flera av de allsvenska klubbarnas sportchefer.

- Vi arbetar med nytt reglemente och när vi hade ett utkast klart så remitterade vi det till berörda aktörer för att få input. En var Sef (Svensk Elitfotboll). Då kom önskemål om att vi skulle ha en muntlig redogörelse för sportcheferna. Då bjöds alla från allsvenskan in. Det resulterande att vi tillsatte en arbetsgrupp med mig och fyra sportchefer som blev representanter. Sedan skulle de förankra detta med de andra sportcheferna i deras geografiska närhet. Arbetsgruppen hade tre möten totalt där alla delade med sig av sina tankar och hade förslag på förbättringar och annat, säger förbundsjuristen Tobias Tibell till Fotbollskanalen.

- Sedan hade vi dialoger fram och tillbaka och nu har vi landat i ett förslag som behandlas på förbundsstyrelsens möte den 14 december.

Vad gav det?
- Det var absolut bra. Alla kom med kloka och värdefulla synpunkter. Det var värdefullt att få deras kunskap från det operativa arbetet. Det blev lite skruvande på en del bestämmelser utifrån deras feedback.

De fyra sportcheferna var Daniel Andersson (Malmö FF), Jesper Jansson (Hammarby), Stefan Andreasson (Elfsborg) och Thomas Andersson Borstam (Kalmar FF).

- Stefan Lundin (sportdirektör i Sef) var den som utsåg de fyra sportcheferna. Vi drev på att vi ville vara delaktiga i det här, det är ju vi som påverkas av det, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till Fotbollskanalen.

- Vi samlade klubbarna och alla fick chans att ha sina synpunkter. Det här är otroligt svårt. Nu har vi lagt våra synpunkter men sedan är det förbundet som tar beslut. Vi är tacksamma att vi fick vara med. 

I måndags publicerade Kvällsposten en stor intervju med Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson och där berättade han bland annat om att ingår i den här arbetsgruppen som ska förbättra reglerna i agentbranschen.

- Det kommer att bli en förändring med att strama upp det lite. Jag tycker att det är bra att man försöker få lite kontroll över vilka som agerar inom fotbollen. Sedan kommer inte detta att vara lösningen, men det kommer att hjälpa till, sa Andersson.

- Du måste vara registrerad hos Svenska Fotbollförbundet för att jobba som förmedlare, bara där får du en liten kontroll. Sedan kommer det alltid att vara folk som använder folk. Men det kommer att sorteras bort en del folk. Och jag tror att det blir väldigt bra för spelarna som får en trygghetsstämpel.

Har situationen försämrats under de här åren som du har jobbat tycker du?
- Jag vet inte om det bara är för att man tog bort agentlicensen eller om det är för att tiderna förändras. Men jag upplever det som att det är mycket rörigare nu. Man vet inte riktigt vem som representerar spelare. Jag får väldigt många förslag från olika förmedlare, om samma spelare. Där är det oklarare. Vem har avtal, vem har inte avtal och jag upplever att spelare byter förmedlare oftare. Så då är det bra om svensk fotboll kan göra kontroller så vi får lite hjälp med att ha koll på fler förmedlare.

Publicerad 2017-12-12 kl 12:10
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons