Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

TFF:s udda drag – vill överraska på korta inkast: ”Bortglömd detalj inom fotbollen”

Det händer ungefär 40 gånger per match, men få lag har en plan för hur de både ska ta och försvara inkast. Ett allsvenskt lag tar det dock seriöst 2018.
- Där kan vi vara lika bra som vilket lag som helst, säger Trelleborgs Patrick Winqvist. 

Trelleborgs FF gör sin återkomst i allsvenskan 2018, där de hoppas kunna vinna fördelar med några detaljer som de kan öva upp på träningsplanen. 

En av de detaljerna som TFF började att förbättra lite ifjol, och som de ska göra mer av i år, är vanliga inkast. Det är en del av en fotbollen som händer runt 40 gånger per match, men som få lag förbereder eller har någon taktik för. 

- En bortglömd detalj inom fotbollen, generellt sett. Det är en ofta förekommande grej som man ändå tar ganska lätt på, säger huvudtränaren Patrick Winqvist till Fotbollskanalen. 

- Man tränar på mycket annat som kanske sker färre gånger på en fotbollsmatch.

ANNONS

Winqvist säger att de bland annat har har klippt ihop en video med alla Trelleborgs inkast från 2017, att de har diskuterat och analyserat inkast med sina ytterbackar, och att de kommer lägga mer tid på det under träning på det kommande träningslägret. 

Det handlar bland annat om positionera sig rätt som spelare, men även att göra andra saker bättre. 

- Kasta inkast kan alla göra ganska bra, tekniskt sett. Vi har problemet att istället för att kasta i brösthöjd så kastar vi i knähöjd. En som var jäkligt bra på att lösa inkast var Daniel Andersson. Ibland löpte han ner och ville ha den på volley, så att han kunde ”skjuta upp den". 

- Det besvärade motståndarna. Istället för att vara kreativa själva så kunde man vinna en andraboll, för motståndarna var mer oförberedda på den situationen. Så gör Erik Andersson hos oss. Han kommer ner, tar fram vänster, och drar iväg den. 

ANNONS

- Sådana bitar kommer vi att jobba med för där kan vi vara lika bra som vilket lag som helst. Vi kan inte vara lika bra på allt. Vi kommer att vara underlägsna andra lag som är bättre än oss på andra plan, men sånt här kan vi påverka. Om vi lägger lite mer tid på det så vinner vi kanske lite på det. 

Däremot är det osäkert hur mycket Trelleborg kommer att använda sig av de långa inkasten inne i planens sista tredjedel. Mittbacken Alexander Blomqvist kan ta långa inkast, men är en så pass bra huvudspelare att han behöver göra nytta i straffområdet. 

- Men vi har blivit bättre på att försvara mot långa inkast än tidigare år. Vi har hittat en bättre uppställning plus att vi har haft en målvakt (Marko Johansson) som jobbat bra i luftrummet. 

Följ uppladdningen hos C More!

C More sänder över 100 försäsongsmatcher inför den allsvenska premiären 2018.

- Se hela uppladdningen 2018 hos C More -

Publicerad 2018-01-25 kl 07:00
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto