Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tidigare badvakten ska stoppa MFF: "Gav upp allsvenskan"

Allsvenskan

Jakob Kindberg började i division åtta, nu är 30-åringen på väg att etablera sig i allsvenskan.
I kväll väntar Malmö FF och ett återseende med bland andra Ricardo Friedrich.
- Det var ett tufft hejdå, säger Kalmar FF-målvakten till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Det finns många vägar till eliten. Jakob Kindberg har tagit en av de allra snårigaste. Kalmar FF-målvakten började som 15-åring i division åtta med moderklubben IK Sturehov från Örebro.  

Kindberg jobbade sig vidare till division tre med samma klubb innan han lämnade för IFK Kumla vid 21 års ålder. Han etablerade sig i tvåan och så småningom i ettan med Karlslunds IF, men där tycktes han slå i taket.  

Säsongen 2021 spelade Kindberg för ettan-klubben Örebro Syrianska. Då kom ett samtal från Kalmar FF.  

- Jag hade turen att bli vald när Kalmar skulle göra om sin målvaktsuppsättning inför 2022, då jag kom hit, och sedan har det varit riktigt hårt arbete och tålamod. Det kombinerat med att man utvecklas hela tiden. I fotboll är det så att du måste bli vald av någon för att få din chans, säger Jakob Kindberg till Fotbollskanalen.  

Annons

Han fortsätter:  

- Man kan bara träna hårt och träna sitt bästa, sedan är det andra som bestämmer ens framgång lite grann, kan man säga. Då hade jag turen att Kalmar FF ville ha mig som målvakt och sedan har det varit två år med hårt arbete, där det till slut kanske lönade sig. Nu handlar det bara om att fortsätta och vara noggrann och jobba hårt för att prestera. 

Dagen innan Kindberg informerades om Kalmars intresse hade han bestämt sig för att förlänga sitt utgående kontrakt med Örebro Syrianska. Men när KFF:s sportchef Jörgen Petersson klev in i bilden fick Kindberg lägga förlängningstanken på is.  

- Jag hade en ganska ok säsong med Örebro Syrianska och kände - med ett kontrakt som gick ut - att kanske ta mig ett steg upp i alla fall. Det kunde vara rimligt, för då hade jag också skaffat mig ordentligt med erfarenhet från division ett. Men jag fick höra att det fanns ett intresse, och jag kände att behövde lyssna när kontakten togs med mig, säger Kindberg och fortsätter:  

Annons

- Jag fick vänta några dagar och sedan ringde Jörgen. Ja, det var lite smått overkligt faktiskt. Man har jobbat för att komma till den här nivån i hela sitt liv, och sedan började den drömmen försvinna med åren. När han sa att det var Kalmar FF så blev jag väldigt förvånad. 

Under de åren, gav du någon gång upp tanken om allsvenskan?  
- Ja, det måste jag faktiskt säga. Det är mycket tack vare min numera särbo, Caisa, som pushade mig att hela tiden fortsätta under division ett-åren. Att fortsätta och tro på det. Den påminnelsen är guld värd, för nu är jag här i dag - mycket tack vare henne. 

En dröm förverkligades. Men säsongerna 2022 och 2023 var Ricardo Friedrich det givna valet mellan stolparna. Kindberg fick göra sju allsvenska matcher när brassen var skadad eller avstängd, och efter Friedrichs flytt till Malmö värvade KFF Samuel Brolin från AIK som ersättare.  

Annons

Den sju år yngre Brolin stod i de sex första omgångarna, där Kalmar FF förlorade fem matcher. Kindberg fick sin efterlängtade möjlighet i den sjunde omgången mot Halmstads BK - och KFF vann med 5-2. Under hans fyra matcher i årets allsvenska har Kalmar tagit sju poäng.  

En förklaring enligt målvakten är att laget blivit mycket mer stabilt. En Jakob Kindberg-effekt?  

- (skratt) Ja på något sätt kan det absolut vara det. Samtidigt tycker jag att det har mycket och göra med att vi fått tillbaka spelare som varit skadade. Vi har kunnat gå hårdare i träning och konkurrensen driver ju laget. Det är en helhetseffekt, säger han.  

Under de mindre glamorösa fotbollsåren utbildade sig Kindberg till gymnasielärare i engelska samt idrott och hälsa. Målvakten har även jobbat som "flyttgubbe", campingvärd och badvärd. 

Annons

På Örebro teater hjälpte han föräldrarna, där hans pappa jobbade som tekniker och hans mamma är skådespelerskan Malin Berg.  

- Läraryrket var magiskt. Det är något jag verkligen ser fram mot att ta tag i efter karriären. Annars var badvärd ganska kul också. Flyttgubbe lite underskattat också (skratt), säger Kindberg.  

Det som gör örebroaren unik är dock faktumet att han spelat i samtliga serier från division åtta till ettan - och i allsvenskan. Något som Kindberg rimligen är ensam om i Sverige.  

- Ja, det stämmer faktiskt. Så det är bara superettan kvar då. 

Varför blev det inte superettan?!  
- Ja superettan-möjligheten var den jag trodde skulle komma, att jag skulle börja jobba därifrån till allsvenskan. Men nu fick jag lyckan att hoppa över superettan och gå direkt till allsvenskan, så förhoppningsvis slipper jag erfara superettan. 

Annons

Under fredagskvällen kliver Kindbergs 15:e-placerade Kalmar ut på Eleda Stadion för att möta serieledaren Malmö FF, och en återträff med tidigare KFF-profiler som Friedrich. Kindberg tror att det är ovanligt att två konkurrenter får den typen av förhållande.  

- Ricardo är en fantastisk människa. Vi hade en väldigt god relation i fotbollen, där vi stöttade och pushade varandra, men också utanför var vi väldigt goda vänner. Det var ett tufft hejdå, och vi har haft svårt att prata med varandra efteråt. Vi gillar varandra verkligen så det ska bli ett kärt återseende, avslutar Jakob Kindberg.  

Publicerad 2024-05-24 kl 11:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto