Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
14v

Tidigare lagkamraterna hyllar Harbuzi: "Han var helt överlägsen på planen"

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren: Harbuzi gjorde det första målet på Malmös nya Stadion 2009.

Labinot Harbuzi har gått bort.
Den tidigare Malmö FF-spelaren kommer att bli ihågkommen med stor värme från sina tidigare lagkamrater.
- Han hade kunnat komma hur långt som helst. Och det var en väldigt fin människa, säger Jiloan Hamad till Fotbollskanalen.

Under torsdagen kom nyheten att Labinot Harbuzi är död. Den tidigare jättetalangen blev 32 år gammal. Efter att ha varit ungdomsproffs i Holland debuterade Harbuzi 2006 i Malmö FF. Där spelade han fram till sommaren 2009, då han gick till Turkiet. Harbuzis lagkamrater kommer att minnas honom som en av de största bolltalanger de skådat.

- Han var alltid sig själv. Han var alltid rolig. Han fick alla att må bra och han fick alla att skratta. Det fanns inte många som ”Labbe”. Jag kom till Malmö när jag var 16-17 och jag minns Labbe nästan som den som stack ut mest, både på planen och även utanför Hans värme, han spred glädje varje dag. Så det var en kille man såg upp till när man kom till Malmö, han var ju några år äldre än mig, säger Jiloan Hamad till Fotbollskanalen.

Hamad kom till MFF 2008 och imponerades enormt av Harbuzis talang.

- Jag har massa minnen från träningar. Så fort han hade bollen vid fötterna, det var verkligen så att ingen vågade gå på honom. Vi var unga liksom, och jag förstod inte riktigt förrän man såg honom spela. Vi yngre ville liksom ta bollen från allt och alla. Men man märkte på de äldre spelarna, och det var bra spelare vi hade då, de ville nästan inte gå nära Labbe i rädsla för att bli tunnlade eller helt bortgjord. Så överlägsen var han på planen. Och jag minns att det alltid var jävligt kul att se honom spela fotboll. Det är en av största talangerna, om inte den största, som jag har sett spela fotboll live. Han var en bollbegåvning, säger Hammarby-spelaren.

Hur långt trodde du då att det skulle bära för Harbuzi?
- Jag minns 2009 när han gjorde en fantastisk säsong och drog till Turkiet. Och han hade ju varit proffs innan i Holland där, och man har hört historier om honom. Än i dag pratar de om honom liksom. Man trodde såklart att det skulle gå hela vägen. Han har haft en bra karriär ändå, så liksom. Men det var skador som kom i vägen och han hade väl det lite tufft liksom, men kämpade alltid på och älskade fotbollen. Så det är det jag kommer att komma ihåg. Det definierar aldrig en spelare om han har lyckats ta sig till Real eller så, vi såg det framför våra ögon varje dag hur bra han var. Och han hade kunnat komma hur långt som helst.

Hur kände du när du fick det här beskedet?
- Jag blev chockad såklart, som alla andra. Man har fortfarande en klump i halsen. Det var jävligt tråkigt att höra.

- Det var en bra vän, så det är jävligt tråkigt. Labbe var vän med alla, han var alltid tillgänglig för alla, han hade en fin personlighet. Han tog hand om oss när vi kom som unga. Jag har bara bra minnen som kommer upp i huvudet. Och jag kommer alltid att minnas honom som en glädjespridare och underbar människa. Förutom hur bra han var på planen, det vet nog alla som har sett honom spela. Men just människan Labbe, det är det som gör mest ont. Det var en väldigt fin människa.

Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson var lagkapten när Harbuzi spelade i himmelsblått.

- Jag är såklart väldigt ledsen. Det är fruktansvärt tragiskt, säger han.

Hur minns du honom som spelare?
- Det var en otroligt talangfull spelare. Fantastisk bollbehandling och passningsspel. Han fick väl inte den karriären han förtjänade riktigt med tanke på de kvalitéer som han besatt.

Om MFF ska göra något för att hedra Harbuzi har man inte hunnit diskutera.

- Det har vi inte hunnit fundera på. Nu bearbetar vi den här otroligt tråkiga nyheten till att börja med, säger Andersson.

I MFF finns flera spelare som spelat tillsammans med Harbuzi i klubben eller i U-landslag, bland andra Johan Dahlin, Guillermo Molins, Behrang Safari och Rasmus Bengtsson.

- Vi får såklart vara vaksamma på det. Nu är de tillbaka i morgon från lite ledighet. Vi får stämma av med dem och se till att finnas där för de som behöver det, säger Daniel Andersson.

Anders Andersson, som spelade i Malmö FF från 2005 till 2008 efter att ha vänt hem från Belenenses:

- Jag kom ju hem från Portugal liksom, och hade mött Ronaldo och de här. Och det var ju superspelare. Men just på träning, den talangen som Labinot hade… Jag kommer ihåg en gång. Han var ju i stort sett lika bra på båda fötterna. Och så hade han en otrolig bollkänsla och teknik. Och jag kommer ihåg en gång när han dribblade med Daniel Andersson. Danne får ursäkta… Han gjorde någon sån sulfint från ena hållet till det andra, drog bollen åt sidan och Danne gick med och sedan slår han bara en tunnel på honom och springer ur situationen. Och jag tänker; herregud, nu kommer han att bli nedsparkad av Danne (skratt). Alla bara gapade.

- Han var bland de starkaste i laget på fys, han var bland de snabbaste i laget. Oerhört snabbt på att göra en dragning och sedan rycka. Så det fanns liksom allt. Hade han haft en inställning som Stefan Schwarz så hade han varit världsspelare. Utan tvekan, utan tvekan. Fotbollsmässigt hade han egentligen en obegränsad talang för en svensk spelare.

Andersson minns människan Labinot Harbuzi med stor värme:

- Det var full rulle hela tiden med honom. Det var en stor varm bamsebjörn emellanåt. Och så var han ju ung och osäker på mycket tror jag, men en otrolig fotbollstalang som ändå gjorde att han fick en viss status. Det var väl ett litet hävdelsebehov men ändå med mycket värme, brydde sig om folk, skrattade mycket. Ofta ett garv. Det är så jag minns honom. En stor trut hade han också, men på ett bra sätt.

- Det var en kille som man lätt tog till sitt hjärta, en charmig kille. Det känns verkligen sorgligt, det gör det. Otroligt sorgligt.

Roland Nilsson var tränare för Harbuzi i Malmö FF 2008-2009.

- Det är väldigt tragiskt. Det är en spelare som man har följt och haft som gjorde stort intryck när han var med, säger Nilsson.

- Jag minns honom som en glad och sprallig person som älskade att spela fotboll.

- Alla tankar går till familjen, solklart.

På sociala medier har många spelare delat med sig av sina tankar till Harbuzi.

"En av de största talangerna jag har spelat med", skriver Mikael Lustig på Instagram.

"En av de största talangerna Sverige någonsin haft", skriver Alexander Milosevic på Twitter.

"Den bästa fotbollstalangen jag spelat fotboll med och en otroligt fin människa", skriver Jimmy Durmaz på Instagram.

Publicerad 2018-10-11 kl 17:32
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons