POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Tror inte på dispens för ekonomiskt krisande Sundsvall: "Reglerna medger inga undantag"

Foto: Bildbyrån

Gif Sundsvall har ett negativt eget kapital - och har bett om att få extra tid på sig för att vända situationen.
Men enligt SvFF:s kommunikationschef Andreas Jansson finns det ingen möjlighet för Giffarna att få dispens.
- Reglerna medger inga sådana undantag, säger Jansson till Fotbollskanalen.

Under torsdagen höll Gif Sundsvall i sitt årsmöte och berättade då om sitt ekonomiska resultat för 2017. Klubben backade drygt 6,9 miljoner kronor och vid årsskiftet uppgick det egna kapitalet till minus 6,3 miljoner kronor.

För att beviljas elitlicens av Svenska Fotbollförbundet måste en förening ha ett positivt eget kapital. I SvFF:s anvisningar om elitlicensen skriver förbundet: "Förening får inte ha negativt eget kapital i årsredovisningen per den 31 december. Vid negativt eget kapital måste föreningen senast den 31 mars nästföljande år till Licensnämnden ge in en handlingsplan som beskriver hur föreningen under innevarande kalenderår avser att eliminera det negativa egna kapitalet".

Med tanke på det prekära läget har Sundsvall kontaktat förbundet för att vädja om extra tid till att nå ett positivt eget kapital igen.

- Vi har en tvåårig plan för återställande av vårt eget kapital, med ett frågetecken efter. Varför ett frågetecken? För vi äger inte frågan själva. Det är elitlicensnämnden som gör det. Vi har skickat ett brev dit och förklarat att det skulle vara mycket bra att få två år på sig, vilket egentligen går emot regelverket. Vi har inte fått svar än och lär få det ganska omgående efter 15 mars då alla räkenskaper ska vara inne hos förbundet, sade klubbens ordförande Johan Nikula under klubbens årsmöte i går.

Enligt SvFF:s kommunikationschef Andreas Jansson finns det dock ingen möjlighet för Giffarna att få en sådan dispens från Licensnämnden.

- Nej. Reglerna medger inga sådana undantag, säger Jansson till Fotbollskanalen.

Så Sundsvall kan redan nu ställa in sig på att man får avslag?
- Licensnämnden fattar ju sina beslut vid olika tillfällen när de har sina möten, och jag kan inte föregå det. Men läser man reglerna så finns det ingen möjlighet till undantag.

Sundsvall har fram till årskiftet på sig att presentera ett positivt eget kapital, förutsatt att man får godkänt på en handlingsplan för hur man ska vända det negativa kapitalet. Har de inte ett positivt eget kapital vid årsskiftet till 2019, vilket kommer fram vid det tillfälle bokslutet kommer in till förbundet i mars, blir man tvungen att redovisa ett periodiserat bokslut per den 31 augusti samma år, som ska lämnas in 1 oktober, där man måste visa ett positivt resultat. Blir inte handlingsplanen för i år godkänd måste Sundsvall visa upp ett periodiserat bokslut 31 augusti med ett positivt eget kapital för att få elitlicens för nästa kalenderår. Det tidigaste år man kan förlora elitlicensen är således för år 2019.

Publicerad 2018-03-02 kl 13:05
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto