POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

TV: AIK kan ha sponsrats med stulna pengar – ungdomsakademin hotad

Spela

Nästa

Avbryt
Försök igen

Thomas Gravius pumpade in miljoner i AIK via Panaxia.
Efter svindleriet som lett till företagets konkurs är klubbens akademi hotad.
- Vi måste dra ner på kostymen, säger vd:n Thomas Edselius till fotbollskanalen.se.

Företagaren Thomas Gravius satt i AIK:s styrelse samtidigt som värdetransportbolaget Panaxia, som han låg bakom, pumpade in miljontals kronor i klubben - framför allt i ungdomsakademin – men även till spelare. Nu har företaget gått i konkurs efter misstänkta bedrägerier och man talar om att flera hundra miljoner kronor är försvunna.

Sammanbrottet för Panaxia pressar AIK som bland annat fått in fler miljoner till klubbens ungdomsakademi från företaget vilket gjort att man kunnat hålla sig med många ungdomstränare.

- Vi har ett avtal med Panaxia som sträckte sig över det här året, men i och med att de har gått i konkurs så antar jag att det som vi skulle få av Panaxia under hösten det kommer inte att komma, säger Thomas Edselius som är vd för AIK Fotboll.

- Panaxia och Thomas Gravius var viktiga för oss, framför allt för vår ungdomsverksamhet. Det var ju där företaget la in pengar och stöttade oss med allt möjligt, det fanns Panaxia cup och allt möjligt. De var viktiga för oss, absolut. Nu får vi försöka hitta någon annan eller lösa det på ett annat sätt.

Hur jobbigt är det här för AIK?

- Vi har ju andra sponsorer och andra intäktsmöjligheter också, men det märks. Det påverkar, det gör det absolut. Vi kan inte göra alla saker som vi hade tänkt och man får ju se över alla kostnader. Än så länge är det lite oklart. Den här konkursen... jag antar att det som vi skulle ha fått under hösten fryser inne. Det påverkar oss.

Vad för saker kan ni inte göra?

- Jag kan inte säga det, men till exempel Panaxia cup som vi hade, det blir ju väldigt svårt att genomföra. Det är något som vi inte kan genomföra.

Hur ska ni göra för att rädda det här?

- Vi får leta nya sponsorer och nya samarbetspartners. Vi har ju andra samarbetspartners inom AIK Fotboll som Åbro, Adidas och Peab. Det är möjligt att någon av dem är intresserad av att komma in där. Det är något som vi undersöker.

- Vi måste se över vad det här innebär och hittar vi inte någon ny så kommer ju det att få konsekvenser. Vi måste dra ner på kostnadskostymen. Men om det är personal eller minskade resor eller vad man kan tänka sig så kan det vara så. Vi har inte bestämt det än.

Hur ser du på att det kan ha varit kriminella pengar som Gravius la in i AIK?

- Det är ju jättetråkigt om det är så, men det har ju varit väldigt svårt att förutse. Det är inte bra om det skulle vara så.

Vilka spelare finansierade Gravius?

- Thomas Gravius finansierade Jos Hooiveld och Goran Ljubojevic. Jos var den stora grejen.

Thomas Gravius satt i AIK:s styrelse fram till att han blev häktad misstänkt för grov ekonomisk brottslighet i april. Han lämnade uppdraget dagen innan han blev häktad och försvarades först av AIK:s dåvarande ordförande Johan Strömberg, men sedan har Dulee Johnsons advokat Conny Cedermark tagit över försvaret.

Se inslag från TV4 Sporten om AIK och Panaxia!

Publicerad 2012-09-18 kl 18:15
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto