TV: Blåvitt utan poäng efter ny förlust - KFF tog första segern

KALMAR. IFK Göteborgs tunga säsongsinledning fortsätter.
Under söndagen blev det en tung 2-0-förlust mot Kalmar FF.
På övertid klev Deniz Hümmet fram och gjorde sitt första mål i år.
- Det var jätteviktigt, säger Hümmet till Discovery+.

Två lag som inledde premiäromgången med 0-1-förluster möttes på Guldfågeln Arena. Kalmars Henrik Jensen formerade samma elva som mot Malmö medan IFK:s tränarduo satte in Adam Carlén istället för skadade Gustav Svensson på mittfältet. Pontus Dahlberg var tillbaka efter en fotskada och tog över målvaktströjan från Adam Benediktsson.

Matchinledningen var ett ställningskrig och det dröjde till en 13:e minuten innan något lag skapade en farlighet. Då var det Blåvitts Johan Bångsbo som nickade på en hörna och en KFF-spelare fick rensa framför egen mållinje. Tio minuter senare hittade Emil Salomonsson IFK-kaptenen Marcus Berg med ett högerinlägg. Anfallaren avslutade direkt men bollen smet strax utanför stolpen.

Den låga spelkvaliteten påverkades av en inte perfekt gräsmattan, vilket bidrog till att felprocenten var hög i passningsspelet. Men i den 31:a minuten hittade KFF-backen David Kristjan Olafsson mittfältaren Nahom Netabay med en öppnande passning. Netabay avancerade och passade Simon Skrabb, som kyligt rullade bollen förbi Dahlberg. I samma sekvens skadade sig målvakten och blev utbytt mot Benediktsson.

Matchen öppnades upp efter målet. Direkt efteråt hittade Berg en fristående Eman Markovic som hade öppet mål, men på något sätt träffade norrmannen bollen så att den gick parallellt med målet, med en hörna som resultat bara. Kort senare sköt Skrabb på volley och möjligen rörde Netabay bollen som smet just utanför Benediktssons stolpe. Halvleken slutade 1-0.

- Det känner som att de har lite mer boll, utan att skapa allt för många chanser. Jag tycker att vi är ganska farliga. Vi skapar en del på fasta och lite nästan-lägen i omställningsspelet. Chansmässigt tycker jag att vi gjort det okej. Vid målet är det egentligen första gången de får springa i ytan mellan backlinje och mittfält och då är de farliga, säger IFK:s Emil Salomosson till discovery+.

- Vi måste bli ännu mer kliniska framför målet.

Simon Skrabb i samma sändning:

- Det är en yta som vi pratat om att Blåvitt lämnar, mellan sina mittbackar. Det var bara att löpa in och sätta dit den, säger finländaren om målet.

Den andra halvleken öppnade IFK Göteborg ganska bra, med en nickmöjlighet för Bångsbo och ett läge för Berg. Med många försvarare runt sig fick IFK-kaptenen inte iväg ett skott och Ricardo Friedrich kunde plocka upp bollen. I den 69:e minuten stod Kalmars Axel Lindahl för ett strålande genombrott på högerkanten och gav Mileta Rajovic ett läge, men Benediktsson räddade både en och två gånger när dansken provade avslut.

Blåvitt svarade några minuter senare, när Carlén sköt utifån men avslutet blev missriktat. Gästerna hade ganska mycket bollinnehav i andra halvlek. Dock skapades inte särskilt många målchanser på grund av bristande kvalitet i offensiv tredjedel och KFF försvarade hyfsat konfortabelt.

Ett missförstånd på mittplan tio minuter innan full tid bäddade sedan för en KFF-kontring. Rajovic hittade inbytte Deniz Hümmet, som sköt rakt på Benediktsson. Anfallaren fick ett nytt bra läge någon minut senare men avlutade den gången utanför. Kalmar fick större ytor att löpa i under slutskedet, och i den 86:e minuten sköt inhoppare Kevin Jensen ett lurigt distansskott som Benediktsson fick sträcka ut på och rädda till hörna.

På övertid avslutade KFF-förvärvet Deniz Hümmet målskyttet med att sätta 2-0, och därmed blev det årets första seger för Kalmar, samtidigt som Blåvitt kan summera en tung säsongsinledning med två raka förluster i allsvenskan.

- Det var jätteviktigt. Vi hade nästan fullsatt här, och med publikens energi är det en jättefin trea. Det var en svår bortamatch mot Malmö, samtidigt som vi ändå var ganska bra med i matchen. Tre poäng i dag är något vi kan bygga vidare på, säger Hümmet till Discovery+.

Kalmars tränare Henrik Jensen delar glädjen.

- Jag är väldigt nöjd med vår insats. Vi lyckades få stopp på deras spel och det är jag väldigt nöjd med. Det finns fortfarande förbättringspunkter men vi har perioder som är väldigt bra också, säger KFF-tränaren under presskonferensen.

Blåvitts Adam Carlén är i sin tur besviken efteråt.

- Just nu är det tufft. Vi var inte tillräckligt skarpa i sista passningen och i sista avslutet när vi skulle straffa dem. När vi låg och flyttade hade vi bra koll på dem, men sedan vi gjorde några dåliga bolltapp och då straffade de oss. Det är tufft, säger Carlén till Discovery+.

Han fortsätter:

- Vi hade inte riktigt den där spetsen för att komma till de där riktigt farliga målchanserna. Vi kom till bra ytor många gånger, men vi hade inte riktigt den där sista skärpan för att skapa de där riktigt heta målchanserna tillräckligt många gånger för att ge oss så bra chanser som möjligt att göra mål. Vi behöver spetsa till oss lite och täppa till bättre, samt krympa snabbare när vi tappar boll för att inte bli straffade.

IFK-tränaren William Lundin är också besviken efter matchen.

- Givetvis besvikna efter resultatet. Vi gör en ganska bra första halvlek men har tyvärr inte kvalitet i de avgörande momenten. Vi får inte det trycket som vi önskat i andra halvleken och de gör 2-0 på ett av deras omställningslägen, säger Lundin under presskonferensen och fortsätter:

- Det var väldigt frustrerat i omklädningsrummet efteråt.

Kalmar FF: Friedrich (K) - Lindahl, Sjöstedt, Sætra, Olafsson - Romario, Gustafsson, Netabay (85') - Skrabb (utbytt 83'), Rajovic, Shamoun (62').

Byten: Hümmet (62'), Jensen (83'), Olsson (85')

IFK Göteborg: Dahlberg (utbytt 36') - Salomonsson, Hausner, Bångsbo, Wendt - Ohlsson, Carlén, Hagen (63'), Markovic (82') - Norlin (63'), Berg (K).
Byten: Benediktsson (36'), Eriksson, Carneil (63'), Abdullahi (82')

Gula kort: Sjöstedt (29'), Carlén (62'), Hümmet (92')