TV: Blåvitt vände mot Norrköping - nyförvärvet med dröminhopp

GÖTEBORG. IFK Göteborg vände 0-1 till 4-1 hemma mot IFK Norrköping.
På vägen hann Vajebah Sakor drömdebutera och August Erlingmark göra sitt första allsvenska mål.
- Vi har längtat så mycket efter att få ge den här fantastiska publiken en seger, säger tränaren Alf Westerberg.

Fredag-lördag var Håkan Hellström kung i Göteborg. Under söndagen tog Mix Diskerud, Vajebah Sakor och August Erlingmark över stafettpinnen. De tre mittfältarna låg bakom det mesta när IFK Göteborg tog en efterlängtad seger hemma på Gamla Ullevi.

Det var dock gästande IFK Norrköping som inledde målskyttet. Efter att Martin Smedberg-Dalence tajmat fel på en långboll och assistkungen Niclas Eliasson skickat in ett perfekt inlägg kunde Kalle Holmberg skalla in ledningsbollen i matchminut 21. Hans åttonde mål för säsongen.

IFK Göteborg nedslogs inte av det.

De blåvita var det bättre laget och spelade rättvist till sig både 1-1 och 2-1 innan halvtid.

Vändningen började med att Sören Rieks vann boll, väggspelade med Mix Diskerud innan han iskallt lobbade bollen över David Mitov Nilsson till 1-1.

40 minuter spelat då.

Sex minuter senare kom ledningsmålet. Efter att Sebastian Eriksson hade slängt ett inlägg i ribban och Diskerud tvingat Mitov Nilsson till en kalasräddning klev just Diskerud in i målprotokollet.

Bollen landade vid högermittfältarens fötter efter ett långt inkast. Han tvekade inte utan placerade direkt in bollen i det bortre hörnet.

Blåvitt hade vänt matchen, Gamla Ullevi stod upp och sjöng.

I början av andra halvlek vecklade delar av hemmafansen ut en banderoll med orden: "Aldrig ego över emblemet - avgå Frank, du är problemet".

Formuleringen var riktad mot ordförande Frank Andersson som, tillsammans med många andra inom klubben, har varit i blåsväder den senaste tiden.

Nere på plan höll de blåvita hårt i sin ledning. Och var aldrig nära att tappa den, som senast mot Örebro (2-2).

Sebastian Andersson genombrott med tio kvar var egentligen det vassaste IFK Norrköping skapade.

Istället kunde debuterande Vajebah Sakor avgöra mötet med sitt 3-1 mål i den 83:e matchminuten. Mittfältaren, på lån från Juventus, drog till direkt efter en hörna och kunde jublande se bollen smita in i det vänstra hörnet. Sakor hade då bara varit på plan i ett fåtal minuter och skottet var hans första bolltouch. Snacka om drömdebut.

- Det var nästan magiskt när han kom in och gjorde mål efter åtta sekunder, säger Alf Westerberg.

Som om inte det var nog skickade August Erlingmark in sitt första allsvenska mål med tre minuter kvar att spela. IFK Göteborg briljerade. Det kunde blivit 5-1 också, men Sam Adekugbe brände straffen på tilläggstid.

Matchen slutade 4-1 och Alf Westerberg fick sin första seger som huvudtränare för IFK Göteborg.

- Det såg jobbigt ut en bit in i första halvlek. Underläge och vi svajade lite grann. Sedan fick vi en rejäl energiboost av Rieks 1-1-mål. Det kunde vi gå på sedan, säger han och fortsätter:

- Sedan fick vi en fantastisk utdelning i slutskedet. Jag måste berömma laget för viljeinsatsen. Dessutom fick vi in två spelare (Sam Adekugbe och Vajebah Sakor) som på olika sätt gör succéartade inhopp.

Jens Gustafsson, manager IFK Norrköping:

- Det var en eftermiddag som inte var bra för vår del.

Han fortsätter:

- Det är en match som påvisar att det har kostat en hel del för oss att spela Europa och de spelarbyten som vi har gjort. Vi behöver mer tid för att sätta det på plats. Vi styr mycket av passningsspelet, men omsätter inte det i målchanser. Vi är för dåliga i båda straffområdena.

IFK Göteborg (4-4-2): Dahlberg - Smedberg-Dalence (Adekugbe, 32'), Rogne, Boo Wiklander, Nordström - Diskerud (Sakor, 82´), Erlingmark, Eriksson, Rieks - Boman (Omarsson, 85'), Hysén

IFK Norrköping (4-4-2): Mitov Nilsson - Wahlqvist - Johansson, Gudni Fjoluson, Dagerstål - Moberg Karlsson (Thorainsson, 64'), Smith (Jacobsen, 71'), Eliasson - Holmberg (Skrabb, 82'), Andersson