TV: Hussein sen hjälte - AIK upp på säker mark

UPPSALA. Sirius-AIK såg ut att sluta 0-0.
Då ordnade Bilal Hussein en svartgul seger i 89:e minuten.

LÄS ÄVEN: MFF närmar sig Elfsborg - Kiese Thelin dubbel målskytt mot Värnamo

Ångest låg i luften på Studenternas IP när tabelltolvan IK Sirius tog emot AIK, som inför mötet parkerade på negativ kvalplats, under måndagen. John Guidetti var då tillbaka från start för de svartgula efter petningen senast medan Sirius-förvärvet Joeri De Kamps, som presenterades så sent som i söndags, tog plats i hemmalagets elva direkt.

AIK öppnade starkt och var nära att ta ledningen efter knappa halvtimmen. Via en hörnvariant blev Dino Besirovic helt frispelad vid straffpunkten, men den offensive mittfältarens volleyavslut gick högt över. Minuter senare var i stället gästerna illa ute.

Efter ett snabbt anfall fick Melker Heier bollen rättvänd utanför AIK:s straffområde, avancerade mot mål och avlossade ett skott som gick klockrent i stolpen. Kort därefter var det "Gnagets" tur att pricka virket och utjämna ställningen i antalet ramträffar.

Anton Salétros fick gott om tid på sig till att ladda från distans och dundrade då iväg ett hårt skott som Sirius-målvakten lyckades få fingrarna på, och styra i stolpen.

- Det var en jättefin räddning. All eloge till honom, sa Salétros till Discovery+ i paus.

Ställningen var 0-0 i halvtid.

- Vi startade bra, men sen läste de vår press och stängde ner oss en period. Sen tog vi över mer och mer och vi borde gjort något mål. Det känns som att vi hade fler lägen och borde satt dit någon boll, fortsatte Salétros.

Sirius-mittfältaren Melker Heier:

- En rätt jämn match. Det är bra fotboll; de har några lägen och vi har några lägen, sa han i samma sändning.

Sirius kom ut som det bättre laget i andra halvlek och lyckades skapa chanser för att ta ledningen flera gånger om, oftast via vassa kontringar. Dryga timmen var spelad när Joakim Persson var nära att förvalta en av alla omställningar men den vindsnabbe ytterns avslut gick tätt utanför Kristoffer Nordfeldts högra stolpe.

Båda lagen jagade sedermera ett segermål i slutskedet av matchen när det hela såg ut att sluta 0-0. Men då klev Bilal Hussein fram.

I 89:e minuten fick Hussein bollen på offensiv planhalva och avslutade ett skott som letade sig in vid bortre stolpen. AIK-stjärnan blev därmed stor hjälte med matchens enda mål.

AIK-segern, som kom inför rekordhöga 10 054 åskådare på Studenternas IP, betyder att de svartgula nu går förbi både Degerfors och Sirius i tabellen och upp på säker mark i allsvenskan.

- Jag har väntat på att få göra mål på långskott och äntligen kom den. Jag fick en bra touch och det var mycket skönt, säger matchhjälten till Discovery.

Vi börjar första halvlek bra och skapar mycket. Men Sirius är skickliga och straffar oss.

Sirius-backen Henrik Castegren i Discovery+ efter slutsignal:

- Svårt att sätta ord på besvikelsen. Vi ska inte förlora den här matchen. Jag tycker att vi i stora delar av matchen kommer till många bra lägen och ja, det är otroligt surt, säger han

- Det är klart det är jobbigt att släppa in ett mål så här när vi spelar så bra. Extremt surt, men vi ska inte gå härifrån med noll poäng i alla fall.

På presskonferensen efteråt medgav Sirius-tränaren Christer Mattiasson att resultatet var tungt.

- Jag är jättenöjd med hur vi tar oss an matchen, sen sitter man här och inte har fått med sig någon poäng och det gör ont hos spelarna. Vi sliter och gör saker bra, men gör vi inte mål från två meter så är det svårt, säger han.

AIK-tränaren Henning Berg är glad över tre poäng.

- Det var en viktig match i vår position och Sirius är ett bra lag som spelar bra fotboll. Vi ska vara lite bättre defensivt i perioder. Vi hade stora chanser att ta ledningen i början av första halvlek, sen kom Sirius in i matchen och gav oss stora problem. Så vi är väldigt nöjda med att vinna matchen, som var tuff och svår, säger Berg.

IK Sirius (4-3-3): Jakob Tånnander - Jakob Voelkerling Persson, Henrik Castegren, Malcolm Jeng, Dennis Widgren - Joeri de Kamps (55' André Alsanati) , Adam Wikman (80' Emil Özkan) - Joakim Persson (80' Aron Bjarnason), Tashreeq Matthews, Melker Heier - Wessam Abou Ali.

AIK (4-4-2): Kristoffer Nordfeldt - Mads Thychosen, Alexander Milosevic, Sotirios Papagiannopoulos, Jetmir Haliti - Rui Modesto, Anton Salétros, Bilal Hussein, Erick Otieno - Dino Besirovic (62' Taha Ayari), John Guidetti (62' Abdussalam Magashy).