TV: KFF:s knall - slog Häcken trots dubbla straffar

GÖTEBORG. Efter nästan nio månader är BK Häckens poängsvit bruten.
Trots två straffar emot sig vann Kalmar FF med 3-1 på Bravida Arena.
- Riktigt skönt, säger Lars Sætra i Discovery+.
- Det är bara att gratulera KFF, menar Per Mathias Høgmo.

Ett skadeskjutet BK Häcken tvingades göra flera rockader i startelvan till matchen mot Kalmar FF. I backlinjen tog Simon Sandberg plats i mittlåset och Tomas Totland till höger. I Ibrahim Sadiqs skadefrånvaro fick Pontus Dahbo, 17, göra startdebut. Kalmar FF ställde upp med samma startelva för tredje matchen i följd.

Det var gästerna som skulle komma att få en drömstart och chocka BK Häcken. Matchen var bara två minuter ung när Tomas Totland felpassade rakt i gapet. Simon Skrabb vände och vred med bollen innan han träffsäkert placerade in 0-1 i nät - till den tillresta bortaklackens stora jubel.

Hemmalaget blev ställt av KFF:s öppning och hade stora problem med att ens komma över egen planhalva. Innan matchuret ens hade slagit tio var även Kalmars andra mål i matchen ett faktum. Efter ytterligare ett bolltapp av Häcken höll sig Noah Shamoun framme och rullade in 0-2 vid första stolpen.

Häcken åt sig successivt in i matchen och i den 28:e minuten pekade domare Kristoffer Karlsson på straffpunkten sedan Lars Olden Larsen blivit fälld i offensivt straffområde. Väl vid straffpunkten ställde sig Mikkel Rygaard. Dansken sköt mitt på mål, men där stod Ricardo Friedrich som enkelt kunde rädda.

Häcken hade ett ribbskott av Pontus Dahbo på den korta listan över skapade målchanser, men i halvtid var ställningen fortsatt 0-2.

- Vi kommer inte ut med någon självklarhet. Vi gör några misstag, innan vi kommer in i det. Det här är ett nytt test för oss, så vi får se om vi är tillräckligt bra för att ta oss an det testet, sa Häckens Lars Olden Larsen till Discovery+.

Hisingslaget antog testet och gick ut till den andra halvleken med en helt annan energinivå. I den 52:a minuten tilldömdes man en ny straff efter att KFF-målvakten Ricardo Friedrich gjort ner Bénie Traore. Traore tog själv hand om straffsparken, och rullade kyligt in reduceringen.

Forceringen fortsatte och in i spel för hemmalaget kom Ola Kamara. Häcken rullade runt, men Kalmars försvar bjöd inte på några större ytor att spela på.

I stället kom spiken i kistan i den 71:a minuten. Genom ett hårt pressat skott gjorde Mileta Rajovic sitt första allsvenska mål i karriären - och 1-3 var ställningen på tavlan.

Resultatet stod sig matchen ut och smålänningarna kunde kamma hem tre välförtjänta poäng. För Häcken var förlusten den första i allsvenskan sedan 24 juli förra året, efter att ha gått 23 raka tävlingsmatcher utan förlust.

- Efter 0-2 kom vi tillbaka in i matchen och styrde. I andra halvlek startade vi direkt med att skapa chanser och hade momentum. De skiljde ett mål och vi stod upp hela vägen, men sen gjorde de sitt tredje mål och det var lite som vid första - vi blockade inte skottet. Och det blev vi straffade för, säger Häcken-tränaren Per Mathias Høgmo till Discovery+ efter slutsignal.

- Det är bara att gratulera Kalmar till segern.

Gladare miner var det i KFF-lägret.

- Riktigt skönt. Vi fick en bra start, två mål snabbt och sen låg vi lite defensivt. Det är svårt att göra mål på oss och det vet vi om. När vi får en sådan start som vi fick är det "lätt" att spela fotboll. Så en riktigt bra bortamatch. Vi är nöjda, säger Lars Sætra i samma sändning.

I kommande omgång gästar BK Häcken IK Sirius, medan Kalmar FF tar emot Halmstads BK på hemmaplan.

BK Häcken: Abrahamsson - Totland, Sandberg, Hovland, Lund - Rygaard, Samuel Gustafson, Amane - Dahbo, Traoré, Olden Larsen.

Kalmar FF: Friedrich - Lindahl, Saetra, Sjöstedt, Olafsson - Romario, Gustafsson, Netabay - Skrabb, Rajovic, Shamoun.