TV: MFF närmar sig Elfsborg - Kiese Thelin dubbel målskytt mot Värnamo

MALMÖ. Malmö FF:s segerlösa svit stannade vid tre matcher. Detta tack vare 3-1-segern hemma mot IFK Värnamo, en match där tvåmålsskytten Isaac Kiese Thelin stod i centrum.

I spelaren ovan ser du höjdpunkter från matchen.

Tabelltrean gjorde en förändring i startelvan sedan den mållösa matchen mot AIK, när Derek Cornelius ersatte Niklas Moisander i mittförsvaret. Tabellelvan IFK Värnamo stod för två ändringar sedan 1-0-vinsten mot Häcken. Hampus Näsström och Ajdin Zeljkovic spelade istället för Freddy Winsth och Viktor Bergh.

Gästerna skapade matchens första målchans efter knappt 90 sekunder, när Simon Therns inlägg hittade Victor Eriksson i straffområdet, men Johan Dahlin hade inga bekymmer med att hålla nicken. Malmö svarade med ett Busanello-inlägg till Isaac Kiese Thelin, vars nick gick strax utanför stolpen.

Ett spelskickligt bortalag hade mycket boll i matchinledningen och skapade ett friläge efter en kvart. Thern hittade Zeljkovic men Dahlin stod för en viktig räddning på avslutet.

I den 24:e minuten skulle MFF straffa Värnamo för den missen. En hörna ramlade ner framför fötterna på Isaac Kiese Thelin, som från nära håll stötte in sitt elfte mål för säsongen.

Tre minuter senare kvitterade Smålandsklubben. Gustav Engvall jobbade fram bollen till Oscar Johansson Schellhas och mittfältaren skruvade elegant bollen in i det bortre krysset. I anfallet efteråt fick Kiese Thelin en bra nickmöjlighet men avslutet räddades av Pilip Vaitsiakovich.

I den 35:e minuten var det Albion Ademi som tog sig förbi Busanello och hittade en helt fristående Thern i straffområdet. Skottet gick dock högt över ribban. Matchen svängde vidare med en möjlighet för MFF kort senare. Taha Ali hittade Sebastian Jørgensen i ett bra läge men skottet blev helt missriktat.

I anfallet efteråt passade Ali fram Sebastian Nanasi till en ännu bättre målchans, men mittfältaren fick en svag träff och bollen gick långt utanför. Innan halvleken tog slut skulle även Kiese Thelin misslyckas med att träffa målet, ännu en gång efter en Ali-passning. Halvleken slutade 1-1.

- Jag tycker att vi gör en dålig halvlek, det är min känsla i alla fall. Vi tar ledningen på en fast situation och släpper sedan i ett mål kort senare, säger Sebastian Nanasi i Discovery+ sändning.

Han får frågan om vad MFF behöver göra bättre:

- (Vara) lite noggrannare, vi kan släppa bollen till varandra i bättre lägen och vara mer kliniska, säger Nanasi.

Målskytten Johansson Schellhas om IFK:s halvlek i samma sändning:

- Jag tycker att den är bra. Vi håller uppe vårt spel och försöker spela vår attackfotboll och pressa, säger han.

Fem minuter in i den andra halvleken skapade Värnamo ett dubbelläge efter en fräck frisparksvariant. Thern frispelade Engvall, som fick se Dahlin rädda skottet innan Cornelius stod i vägen för nästa avslut från Johansson.

MFF kom dock ut starkare ut efter pausen och hade bland annat ett avslut från Ali som ven utanför krysset. Lasse Nielsen tvingades utgå med en skada i den 66:e minuten, innan laget tog ledningen åtta minuter senare.

Inbytte Søren Rieks väggspelade med Nanasi och placerade bollen mellan benen på Vaitsiakovitch. Värnamo fick återigen mycket boll under slutkvarten och skapade ett jätteläge i minut 85. Inhopparen Marco Bustos inläggsfrispark nådde hela vägen till Emin Grozdanic, men försvaren fick en svag träff och Dahlin kunde plocka upp bollen.

Malmö FF höll undan och lyckades göra 3-1-målet i den 93:e minuten, sedan Kiese Thelin knorrat in bollen i mål.

Efter tre segerlösa matcher tog till slut MFF en vinst. Den gör att laget närmar sig serieledaren, och går upp jämsides med tabelltvåan Häcken. Avståndet till Elfsborg är nu en poäng efter 17 spelade matcher. Värnamo är kvar på elfteplatsen efter förlusten.

Värnamo-tränaren Kim Hellberg om insatsen:

- Jag tycker att vi gör det fantastiskt bra. Jag är otroligt imponerad av mina spelare från minut ett. Vi möter ett otroligt bra lag och jag är imponerad av mina spelare, jag tycker att vi förtjänar en poäng, säger IFK-tränaren Kim Hellberg.

MFF-tränaren Henrik Rydström om sina tankar efter matchen:

- Jag sa till spelarna där inne att vi har många saker att jobba på, men det är roligare att göra det när man vinner, säger MFF-tränaren Henrik Rydström.

- Jag håller med Kim om att det var en härlig fotbollsmatch, där båda lagen kör. Vi var tillräckligt bra för att vinna matchen rättvist.

Malmö FF: Dahlin - Nielsen (utbytt 66'), Jansson (K), Cornelius, Busanello - Lewicki (58'), Peña (80'), Nanasi - Jørgensen (66'), Kiese Thelin, Ali (80')

Byten: Rosengren (58'), Ceesay, Rieks (66'), Bolin, Berg Johnsen (80')

IFK Värnamo: Vaitsiakhovich - Larsson (utbytt 62'), Eriksson, Grozdanic - Ademi, Oliveira, Näsström (83'), Thern (90') - Johansson (K), Zeljkovic (62'), Engvall.

Byten: Lohikangas, Junior Adjei (62'), Bustos (83'), Bilalovic (90')

Gula kort: Larsson (44'), Lewicki (49'), Busanello (52'), Junior Adjei (88'), Bolin (90')