Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

TV: Norske supporterbasen om legala pyrotekniken: "Har blivit färre konflikter"

Foto: TV4 Sport

Nästa

Avbryt
Försök igen

Björnar Posse Sandboe

MALMÖ. Den norska fotbollen har redan legal pyroteknik. NSA-ordföranden Björnar Posse Sandboe menar att legaliseringen löst flera konflikter.
- Man har inte längre den konflikten mellan supporter och klubb eller polis och vakter, säger han till fotbollskanalen.se.

SvFF har klubbat igenom ett beslut att tillåta vissa former av pyroteknik inom svensk fotboll. Regeländringen kommer att börja gälla från och med säsongen 2015. Inom den norska fotbollen har man redan drivit igenom legal pyroteknik. Björnar Posse Sandboe är ordförande i NSA, Norges motsvarighet till SFSU, och han menar att det har varit ett tufft arbete men att man nu kan skörda frukten av det.
- Pyroteknik-arbetet i Norge har varit ojämnt. Men över loppet av en säsong har vi nått en bra utgångspunkt för hur vi kan jobba vidare nästa säsong, säger han till fotbollskanalen.se.
- Och det är nog det vi är allra mest glad för. Säkerheten är på plats, risken för att någon blir skadad är betydligt mindre. Men en annan sak är att man inte längre har den konflikten mellan supporterklubb och klubb eller förbund och polis och vakter.

Hur fungerar det när man vill arrangera legal pyroteknik i Norge?
- Kort sagt kan man säga att man fyller i en ansökan; detta är den match vi önskar att använda detta, detta är pyrotekniken vi vill använda, detta är säkerhetstilltagen vi har och detta är de personer som vill vara med.

- Och sen ska detta godkännas av brandkåren, polis, arenaansvarig och klubben som sen skickar det till förbundet.

-Och har man varit igenom detta några gånger så är det så pass enkelt att under en arbetsvecka har du lagt tio minuter på detta, säger Posse Sandboe. Och så kan man söka för en hel säsong om man vill det.

Vid införandet av legal pyroteknik inom den norska fotbollen så berättar Björnar Posse Sandboe att folk reagerade på att fotbollen skulle bli mindre trygg. Men han menar att det i själva verket är tvärtom.
- Det vanligaste jag fick höra var att 'detta är ett familjearrangemang, det ska vara tryggt för alla'. Och så glömmer man bort att det är mycket tryggare. Man kan förutse att pyroteknik kommer, det är mycket större skadepotential om det är oanmält, säger han.

NSA-ordföranden är på Sverige-besök och gästar SFSU:s arrangemang kring föreningens årsmöte under söndagen. Han vill att en fotbollsmatch ska vara öppen för alla, men menar att supportrar ska kunna välja olika upplevelser på arenan.
- Stadion ska vara för alla. Vi ska ha plats för familjer, handikappade, stående och sjungande supportrar. Men vi har alla vår plats och så hittar man sin plats beroende på vad man tål av ljud, hoppande fans och kanske lite rök, säger Posse Sandboe till fotbollskanalen.se.

Publicerad 2014-11-29 kl 21:06
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons