TV: Två mål på fyra minuter fixade Häcken-poäng i derbyt

IFK Göteborg ledde med 2-0 och såg ut att gå mot en ny derbyseger.
Då växlade Häcken upp, gjorde två mål på fyra minuter och fixade en poäng.
- Jag var säker på att vi skulle komma tillbaka, säger Alhassan Kamara.

Historien talade för IFK Göteborg. Laget hade ju vunnit fem raka derbyn mot Häcken.

Historien fick dock inte rätt.

När lagen drabbade samman på ett fullsatt Bravida Arena under måndagen blev det ingen blåvit seger. Trots att matchen länge såg ut att ta just den vägen.

Redan efter en kvart fick Emil Salomonsson chansen från straffpunkten sedan Kari Arkivuo hade sparkat omkull Martin Smedberg-Dalence.

Häcken-spelarna tyckte att situationen uppstod utanför straffområdet, men domaren Andreas Ekberg var säker på sin sak.

Lika säker var Emil Salomonsson som bokstavligt talat bombade in bollen i mål. Hans tredje straffmål i årets allsvenska.

Målet var rättvist. IFK hade inlett matchen bäst och Mads Albaek hade varit nära ett ledningsmål två gånger om redan i den första minuten.

Häcken då? Laget växte in i matchen efter en svag start. Och kvitteringschanserna fanns där redan i den första halvleken.

Närmast var Nasiru Mohammed efter ett långt inlägg. Ytterns avslut passerade dock utanför.

Sex minuter in på den andra halvleken kom istället 0-2. På mittplan vann Sören Rieks bollen av Mohammed Abubakari som ville ha frispark, men IFK Göteborg tilläts ställa om. Och då gick det blixtsnabbt. Rieks till Jakob Ankersen till Elias Omarsson som fick öppet mål. Den blåvita ledningen var dubblerad.

Häcken hade dock inte gett upp.

- Jag kände att vi inte kunde tillåta dem att ta tre poäng. Inte på Bravida. Inte den här gången, säger Alhassan Kamara.

Du var säker på att ni skulle komma tillbaka?
- Ja, jag var säker. Jag sa till mina lagkamrater att ta det lugnt. Vi skulle komma tillbaka.

Och visst lyckades de.

I den 65:e matchminuten vek nyss inbytte John Owoeri in från vänsterkanten och skruvade vackert in bollen i det bortre krysset. Det var reducerat.

Kvitteringen kom bara fyra minuter senare.

Den här gången var det just Alhassan Kamara som slog till. Anfallaren, som gjorde två mål mot Gefle senast, vände runt intill straffområdeslinjen och dunkade bollen i nät. Otagbart för John Alvbåge.

- Jag tänkte inte, tog bara skottet. Det var bara en touch och skott, säger han.

Alvbåge:

- Det var ett bra skott. Både målen var väldigt bra. Kul för dem, tungt för oss.

Efter målet skakade båda lagen fram ett par halvchanser. Alexander Farnerud med ett skott i händerna på Alvbåge bland annat.

Det blev dock inga fler mål. Mötet, som sågs av 6 380 åskådare, slutade 2-2.

- Jag är både nöjd och inte nöjd. Det var en viktigt match för oss. Vi ville att det skulle bli en seger. Men vi låg under med 2-0 och kom tillbaka. Det var väldigt imponerande, säger Alhassan Kamara.

Martin Smedberg-Dalence:

- Surt att vi tappade en match som vi ledde med 2-0. Men det är bara att ta nya tag. Vi får deppa i kväll, sedan måste vi ladda om.

Häcken: Abrahamsson - Andersson, Wahlström, Lindgren, Arkivuo - Schüller, Farnerud, Abubakari - Mohammed, Kamara, Savage.

IFK Göteborg: Alvbåge - Salomonsson, Bjärsmyr, Rogne, Jamieson - Smedberg-Dalence, Albaek, Eriksson, Ankersen - Rieks, Omarsson.