Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS
24:17

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren ses presskonferensen då Hamsik presenterades.

Uefa: Blåvitt får alla EM-pengarna - miljonbelopp att vänta

5v

Betalningen till klubbarna för att släppa spelare till EM höjs.
Och Blåvitt får hela summan för Marek Hamsik, bekräftar Uefa för Fotbollskanalen.
- Det är vi som får ersättningen, till hundra procent, säger även Blåvitts ekonomichef Marcus Hermansson.

Marek Hamsik skrev nyligen på ett korttidskontrakt med IFK Göteborg, som löper över den sista augusti. Därmed har klubben avtal med spelaren över EM-slutspelet, vilket i sin tur innebär att det utgår ersättning från Uefa, något som alla klubbar får som har spelare iväg på mästerskapet.

ANNONS

Dock har det varit oklart kring om Blåvitt kommer få hela beloppet som utgår, eller om det ska delas med klubbar som Hamsik tidigare spelat i de senaste två åren, likt systemet som Fifa använder. Efter att en tidigare artikel på Fotbollskanalen i ämnet publicerats uppgav Svensk Elitfotbolls sportchef Svante Samuelsson efteråt att det troliga var att Blåvitt skulle dela pengarna med Hamsiks tidigare klubbar.

Men i ett mejlsvar till Fotbollskanalen skriver Uefa att det är den klubb som spelaren var registrerad hos vid respektive tillfälle (Nations League, EM-kval, play off i EM-kvalet och EM 2020) som då får ta del av pengarna då den aktuella matchen spelas.

”De klubbar som får ta del av utbetalningarna är de som spelaren i fråga var registrerad hos då matchen i fråga spelades”, skriver Uefa.

IFK Göteborg har tolkat det på samma sätt.

ANNONS

- Det är vi som får ersättningen, till hundra procent, säger ekonomichefen Marcus Hermansson till Fotbollskanalen.

Så ni behöver inte dela med er av pengarna från EM, det kan vi slå fast?
- Ja.

Gällande senaste mästerskapet, EM 2016, så låg totalbeloppet som Uefa betalade ut på 150 miljoner euro (100 miljoner öronmärkt till slutspelet och 50 miljoner till kvalet). Dagsersättningen utgick till 4821 euro om dagen till en klubb av IFK:s kaliber (kategori två) med start 14 dagar innan första matchen och med slut dagen efter den sista matchen det aktuella landslaget spelade.

Till EM 2020 använder man för första gången ett system där man kommer att dela ut åtta procent av mästerskapets totala bruttointäkter (biljettintäkter, kommersiella intäkter etc) till klubbarna. Totalsumman kommer dock vara högre än 2016 då man satt ett ”golv” på minst 200 miljoner euro, jämfört med 150 miljoner 2016. 130 miljoner av de 200 går till EM-klubbarna (jämfört med 100 miljoner 2016) och 70 miljoner till klubbarna som släppte spelare för kvalet och Nations League.

ANNONS

Om man räknar på summorna som var 2016 hade Blåvitt fått närmare 1,2 miljoner för Hamsik, för gruppspelet, men för 2020-mästerskapet blir den siffran alltså högre då den totala potten är högre.

Efter EM 2016 utgick totalt 19 miljoner till de svenska klubbarna och MFF fick mest för sina två EM-spelare som totalt bidrog med runt fyra miljoner kronor till klubben.

Håkan Mild är klubbdirektör i Blåvitt och han förklarar att man varit medveten om ersättningen som väntar, men att det inte spelade in i att kunna värva Hamsik.

- Det har aldrig varit en fråga för oss. Vi vet ju om det för vi har haft spelare iväg på mästerskap förut, men det har varit en anledning gällande om det skulle bli en affär eller inte, säger han till Fotbollskanalen.

Samtidigt är det knappast pengar som skadar.

- Med en pandemi som pågår så är det högst osäkert läge för oss alla. Kan man få ett extra tillskott någonstans så är det jättebra. Men det är ingenting som vi har budgeterat för.

ANNONS

Är det så att Marek själv får någon del i den ersättningen, att det var en del i dealen?
- Jag kan inte kommentera hur avtalet ser ut.

Publicerad 2021-03-10 kl 16:11

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto