Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

UR SENASTE OFFSIDE: Wandersons jakt på ett proffskontrakt

Äntligen är allsvenskan igång.
Men seriens bästa spelare skulle gärna vara någon annan stans.
Fotbollskanalen.se ger dig en exklusiv förhandstitt i det nya numret av offside.

Om allt gått som det var tänkt skulle det här ha varit en match på De Kuip-stadion i Rotterdam, inte på Gamla Ullevi i Göteborg. Det skulle ha varit söndag eftermiddag, inte måndag kväll. Motståndarna skulle ha hetat Heracles Almelo, inte Malmö FF.
Likväl står han där nu och lyssnar till speakerns exalterade vrål:
– Nummer 25, Allsvenskans absolut bästa spelare: Wandersoooooon doooo Carmoooo!!

Senast han hörde den presentationen hade den kallaste vintern på över två decennier inte ens börjat.
Det var för 140 dagar sedan, en 1-0-förlust mot Brommapojkarna i 2009 års näst sista omgång. Det var också en måndagskväll och det sades att en scout från Chelsea var på plats för att granska honom.
Den veckan omnämndes han i brittisk press – Daily Mail kallade honom »Brazilian starlet« och återgav Gaisordföranden Christer Wallins uttalande i Expressen:
- Så här har det varit stora delar av säsongen, ofta har fyra-fem klubbar varit och tittat. Det har varit ett tufft år ekonomiskt, vi behöver sälja en spelare.

Gais trodde att det var precis det de gjorde.
I början av januari var Wanderson i Barcelona och besökte Segunda B-klubben Atlético Gramenet, inbjuden av en mystisk investerare. Men något gick fel, pengarna dök aldrig upp och Wanderson återvände till Sverige.
Istället åkte han tre veckor senare ner till Feyenoord i Holland. Klubben hade följt honom länge och i Rotterdam fick brasilianaren hälsa på Roy Makaay, träffa klubbledningen och till och med genomgå läkarundersökning.
Trots det står han alltså här på Gamla Ullevis gräs i samma gamla grönsvarta ställ, liksom han gjorde efter förra transferfönstret, och transferfönstret innan dess.

Drygt två veckor senare. I Gamla Ullevis presskonferensrum, efter 0-0 mot MFF, suckar Gais tränare Alexander Axén:
– Jag hatar den frågan. Ska ni ställa den frågan hela tiden så blir detta en parodi. Han är trött på att svara på om Wandersons besvikelse går ut över hans prestationer på plan. Den här kvällen missade brasilianaren Gais bästa läge – en straff som MFF:s målvakt Johan Dahlin räddade.
När tränaren lämnar rummet ser han Wanderson göra sig redo för en TV-intervju. Axén greppar spelarens ansikte mellan händerna och säger:
– Du var jättebra! Bra jobbat i kväll.

Läs hela texten i ny numret av Offside som finns i butik på fredag.

Publicerad 2010-04-15 kl 13:33
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons