Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Utredning om positiv supperkultur lämnad - vill ha nykterhetskontroll

Allsvenskan

"En tävling i trevligaste stämningen".

Det är en av slutsatserna som huligansamordnaren Rose-Marie Frebran föreslår i sin slutrapport om positiv supporterkultur.

Vid ett möte på Socialdepartementet lämnade Rose-Marie Frebran över slutrapporten till idrottsministern Gabriel Wikström (S).

 

Foto: Scanpix

Rose-Marie Frebran och Gabriel Wikström.

I det tolvsidiga dokumentet skriver hon bland annat att regeringen måste fortsätta jobba aktivt för positiv supporterkultur, vikten av ökat förtroende och samverkan mellan berörda parter och att den kontinuerliga dialogen mellan aktörerna måste stärkas.

Frebran föreslår även en utmaning till klubbarna.

"Klubbarna kan utmana varandra i vilka som kan skapa trevligaste stämning vid sina evenemang", skriver hon.

Diskussion med medier

Dessutom anser hon att inleda en diskussion med medier är angelägen för att reda ut hur de kan medverka till att bilden av exempelvis våld i samband med idrottsevenemang inte "överdramatiseras eller sprids på ett olyckligt sätt."

ANNONS

"Medier anses överdriva och dramatisera även händelser som inblandade parter på plats inte uppfattar som dramatiska", skriver hon.

Det är inte bara Rose-Marie Frebran som har lämnat en rapport kring supporterkultur.

Vill inte tömma läktare

Svensk elitfotboll (Sef) har också tagit fram en handlingsplan som handlar om en del av supporterkulturen — pyroteknik vid matcher.

Enligt den rapporten, som är ute på remiss, är fokus på säkerheten på läktarna och målsättningen är att alla matcher ska spelas klart.

- Det är inte fotbollens vilja att stänga matcher och tömma läktare. Får vi säkerhetsproblem är det vår skyldighet att i första hand pausa matchen men när det sedan lugnat ner sig är vårt mål alltid att spela färdigt matchen, säger Sefs generalsekreterare Mats Engquist till Aftonbladet.

Enligt tidningen vill polisen skärpa tillståndsvillkoren för idrottsklubbarna och arrangörer som får upprepade säkerhetsproblem ska kunna bli av med tillståndet att arrangera matcher.

ANNONS

 

Publicerad 2015-01-29 kl 15:27

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto