Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Utspelet: "Allsvenskan måste fördubbla omsättningen"

För att fotbollsallsvenskan ska hänga med internationellt måste de allsvenska klubbarna fördubbla omsättningen de kommande fem åren.

- Allsvenskan måste upp på en annan nivå för att kunna konkurrera med grannarna i väster, säger förre Uefa-vd:n Lars-Christer Olsson.

Olsson har lett Svensk elitfotbolls framtidsprojekt, som har målet att allsvenskan ska bli Nordens bästa liga. Slutrapporten presenteras på måndag och den 24 mars ska Sef-klubbarna ta beslut.

Enligt Lars-Christer Olsson var allsvenskan en av blott fyra fotbollsligor i Europa som 2009 gick med vinst. De övriga 26 ligornas sammanlagda underskottet var motsvarande 10 miljarder kronor.

- Men det räcker inte om plusresultatet är så litet att man ändå inte kan behålla sina spelare. I allsvenskan ligger genomsnittsomsättningen i klubbarna på 6 miljoner euro. I de länder som vi konkurrerar med — Österrike, Belgien, Danmark och Norge — har klubbarna i snitt en omsättning på 12-14 miljoner euro, säger Olsson.

Publiken nyckeln

- De allsvenska klubbarna måste bli mycket bättre på att jaga intäkter. Publiksiffrorna måste upp, för de styr så mycket annat. De ökar intresset, klubbarna får lättare kommersiella partners och medieavtalen blir bättre.

Olsson säger att klubbarna måste förbättra sina anläggningar, precis som grannländerna Danmark och Norge redan gjort, och så föreslår projektgruppen att allsvenskan tittar på hur de stora ligorna arbetar för att få ett tydligare ledarskap.

Central sponsring

Sef-ordföranden Bosse Johansson tror att enda chansen för de allsvenska klubbarna att fördubbla omsättningen är att skapa intäkter från sina kunder — publiken, tv och sponsorer.

- När det gäller tv-avtalet har vi fem år på oss, eftersom avtalet gäller fem år till, och jobba hårt med tv-produkten. Det finns tankar på hur vi ska göra. På sponsorssidan måste klubbarna bli skickligare på att ta rätt betalt av sponsorerna. De allsvenska klubbarna har bara hälften så stora sponsorsintäkter som de danska klubbarna, säger Johansson.

- Även Sef behöver bli starkare och professionellare så att vi kan skapa mer centrala sponsorsintäkter.

Ingela Ahlberg/TT

Publicerad 2011-03-18 kl 13:14
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons