Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Vecchia om Norgetiden och valet av MFF: "Alltid tänkt att det vore riktigt mäktigt att spela i Malmö"

Allsvenskan

MALMÖ. Stefano Vecchia ska bli Malmö FF:s sista pusselbit i offensiven.
Trots målsuccén i norska Rosenborg tror 28-åringen att han kommer få ut mer i MFF.
- Rosenborg är en stor klubb, men jag känner att Malmö är bättre och en större klubb och man vill spela en annan typ av fotboll, säger Vecchia.

6:41
Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren ovan ser du höjdpunkterna från cupkvartsfinalen mellan Djurgården och Malmö FF.

För en vecka sedan blev Stefano Vecchia klar för Malmö FF, i en övergång som når en totalsumma på en bit över tio miljoner kronor enligt tidningen Adresseavisen. I Skånelaget återförenas vänsteryttern med Henrik Rydström, som tränade Vecchia i Sirius åren 2019-2020.  

MFF var intresserad av Vecchia efter hans succésäsong i Sirius 2020, men av olika anledningar blev en övergång aldrig av. BP-produkten behöll kontakten med Rydström efter övergången till Rosenborg BK för två år sedan, och tränaren spelade sin roll i valet av MFF för Vecchia.

- Malmö är en av Nordens största klubbar så det är klart att det spelade in lite grann. Samtidigt är jag oerhört stolt över att få representera Malmö, det är inget så. Men det är klart att ett spelsätt kan attrahera på sättet som det gjorde. Det spelade in men Malmö som klubb attraherar tillräckligt också, säger Stefano Vecchia.  

ANNONS

Nyförvärvet får frågan om han hade valt MFF även om Rydström inte varit där:  

- Det är en svår sak att svara på. Jag vet inte om Malmö hade varit lika mycket på. Men absolut, det hade jag. Malmö för mig är en fantastiskt stor klubb, om inte den största i Norden, så jag hade absolut det. Det har alltid varit när man mött Malmö att man känt: “Fan, det hade varit riktigt mäktigt att spela i Malmö”. Sedan går det inte att svara på hur det varit med intresse och så. De har varit intresserade, men det är klart att det kanske hjälpte lite att Rydström och jag hade lite kontakt, säger Vecchia.  

Hur har intresset sett ut under vintern?
Ja, det har varit lite intresse och Rosenborg nobbade några bud. Jag kände att när det här kom till slut, det var mars månad och en chans för mig att byta och spela en annan fotboll och komma till Malmö, så blev det av. Men det har varit lite intresse och lite nobbat och så där. Men det är fotboll.   

ANNONS

Man tänkte att du kanske skulle ta nästa steg i utlandet.
-
 Jag kan inte bestämma vad som är aktuellt eller inte, det är ändå en klubb som äger mig. Sen måste det komma en klubb som passar bra för nästa steg - det blev inte av av olika anledningar. Jag känner att jag är 28 år och förhoppningsvis kan jag fortsätta göra det bra i Malmö. Om allt går bra kan jag göra det bättre i Malmö än vad jag kunde i Rosenborg, då är det inte kört att ta sig vidare i framtiden. 

Stockholmaren spelade en hel del som anfallare i en 5-3-2-formation och gjorde 23 mål på 40 matcher i Rosenborg. Vecchia känner att han blivit mer klinisk i Norge. Men hans spelartyp, som behärskar alla offensiva positioner, kunde inte utnyttjas maximalt.  

- Det är en annan fotboll som man måste anpassa sig till. Fotbollen är mer rak och fram och tillbaka - det ser jag inte som något negativt egentligen. Det kan jag snarare se som något positivt för det blir mer intensitet i matcherna och det blir mer fram och tillbaka, vilket kan vara positivt. Norska lag har ändå lyckats ganska bra ute i Europa senaste tiden och har blivit bättre. Det är inget (mot norska lag) på det sättet, utan mer att alla lag har sitt sätt att spela fotboll på, säger Vecchia.  

ANNONS

Han fortsätter:  

- Jag anpassade mig till det och gjorde det bästa jag kunde, och det gick bra när jag spelade. Men i längden känner jag att jag vill spela en annan typ av fotboll än vad vi gjorde. De ser väl fotboll på ett sätt och jag kanske inte tycker att jag helt passade in i att vara så mycket djupledsgående forward med mycket duellspel. Men jag lärde mig mycket och det är inget konstigt mot det. Det är mer att jag säger att Malmö passar mig bättre.  

Vad utvecklade du där?  
- Framförallt att få en ny position, att vara med i boxen, komma lite närmre mål och få in den här lite målnäsan. Att man försöker göra saker rätt vid rätt tillfällen. Jag tror jag hade ett xg (expected goals-snitt) på tre och gjorde nio förra året, så man fick ta vara på sina chanser. När man får chansen, att verkligen va redo och slå till. I Sirius fick jag mycket chanser, jag kunde missa, kunde göra mål - men i RBK så var det färre chanser och gör du inte mål så spelar du inte. 

ANNONS

Rydström har öppnat för att Vecchia ska spela även i anfallet hos MFF. Under Siriustiden drog han ett stort lass offensivt ur en position på vänsterkanten.

- Jag vet att det är ganska fria tyglar i offensivt med hans anfallsspel, när vi har diskuterat har jag sagt… Så som han vill spela så passar jag in på flera positioner, det är egentligen inga konstigheter, säger Vecchia. 

 - Jag har alltid varit den här (till) vänster, inåtgående och "curla" in den i bortre. Men jag är öppen. Jag spelade som en forward i Rosenborg och gjorde det bra, men är öppen för det mesta. 

Rydström hyllade i samband med övergången sin tidigare adept och sa att han är en spelare som är “född för att spela fotboll”. MFF-tränaren nämnde Vecchia i kategorin spelare som har en fotbollsbegåvning naturligt, som den tidigare landslagsmannen Rasmus Elm och Sam Lundholm, ex-AIK och Sirius.  

ANNONS

- Det är klart det är kul att han säger det. Men jag försöker att inte tänka så mycket på sådana grejer, det är inget jag lägger någon större vikt vid på det sättet. Kul att han säger det så får jag bara jobba vidare, säger Vecchia.  

Han har skrivit ett kontrakt över säsongen 2026 och kommer bära tröja 21 i MFF.  

Publicerad 2023-03-17 kl 15:15

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto