Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vilhelmsson hoppade av skolan - för att fokusera helhjärtat på fotbollen: "Det var en lättnad"

Allsvenskan

Klubbar som Heerenveen, Dortmund och Parma har nämnts som tänkbara adresser.
IFK Göteborgs Oscar Vilhelmsson är ett fortsatt hett villebråd för de europeiska storklubbarna - samtidigt som han gör succé i allsvenskan. 
- Jag har blivit äldre och mognare, säger Vilhelmsson till Fotbollskanale

Foto: Bildbyrån

Oscar Vilhelmsson.

IFK Norrköping - Kalmar FF
IFK Norrköping
Kalmar FF
STREAMA PÅ LÖRDAG
Malmö FF - IK Sirius
Malmö FF
IK Sirius
STREAMA PÅ LÖRDAG
IFK Göteborg - IF Brommapojkarna
IFK Göteborg
IF Brommapojkarna
STREAMA PÅ LÖRDAG
Halmstads BK - IFK Värnamo
Halmstads BK
IFK Värnamo
STREAMA PÅ LÖRDAG
IF Elfsborg - Djurgårdens IF
IF Elfsborg
Djurgårdens IF
STREAMA PÅ SÖNDAG

Pontus Dahlberg, Benjamin Nygren, Jesper Tolinsson och Alhassan Yusuf. Listan på blåvita spelare som sålts för miljonbelopp under de senaste åren, kan göras lång.

Nu talar mycket för att Oscar Vilhelmsson, 18, blir nästa namn på den listan. 

- Jag har blivit äldre och mognare. Sedan om jag vill göra det, det är en annan femma, säger Vilhelmsson till Fotbollskanalen om att ta steget utomlands.

Oscar Vilhelmssons fotbollskarriär tog sin början i Åsa IF, hemma i Kungsbacka, ett par mil söder om Göteborg. Under ungdomsåren bytte han först till Göteborgsklubben PR Academy, innan flyttlasset 2016 gick till IFK Göteborg.

Annons

A-lagsdebuten kom redan för två år sedan, när anfallstalangen gjorde mål mot BK Astrio i svenska cupen. Då kastades han in i hetluften direkt, minst sagt.

- Jag gjorde min första match när jag var 15, då hade jag inte gjort en enda träning med laget. Den kom väl ganska tätt efter matchen, berättar Vilhelmsson.

Nu gör Vilhelmsson succé i allsvenskan, med poäng i två raka matcher och där han har lagt beslag på en ordinarie startplats i Mikael Stahres anfallsuppsättning.

- Jag har hejat på Blåvitt sedan jag var liten. Det är ju extra roligt att få göra sitt första allsvenska mål och att spela inför alla supportrar, säger 18-åringen ödmjukt. 

Har du känt en stor press på dina axlar, med tanke på det prekära läget som Blåvitt befunnit sig i den här säsongen?
- Ja, så stor som klubben är, och det är ju inte här vi vill vara. Då känner man så klart en press, att man måste göra bra ifrån sig, så är det ju. Det har jag givetvis tränat på, men de äldre i laget är bra på att få mig att förstå att pressen inte bara ligger på mig. Jag ska gå in och göra det jag vet att jag kan. De hjälper till bra, så att man inte springer runt och känner en konstant press. 

Annons

Är det enklare för dig att prestera nu när det går bättre för laget?
- Jo, men det är klart att det är en lättnad, att det ser bättre ut nu. Sedan är vi absolut inte klara för allsvenskan, och vi har fortfarande matcher kvar att vinna.

I våras belönades Vilhelmsson med ett A-lagskontrakt, skrivet över 2023. Då tog han beslutet att satsa fullt ut på fotbollen.

- Jag hoppade av skolan när jag skrev mitt första A-lagskontrakt. Nu när det har varit på gång (med fotbollen) så har man tagit skolan mindre och mindre seriöst. Det var mer en lättnad, skulle jag säga. Nu kan jag fokusera fullt ut på fotbollen, berättar Vilhelmsson.

Vad tyckte föräldrarna om det beslutet?
- De har stöttat det, sedan jag började nämna det. De fattar att skolan går att ta igen, det går inte med fotbollen. Så bra som det kan bli med fotbollen… Det går inte att ta igen.

Annons

Vågar man ana att Blåvitt vill förlänga ditt nuvarande kontrakt?
- Jag säger "ingen kommentar", gör jag. 

Vad vill du själv?
- Vi får se, säger Vilhelmsson kryptiskt.

IFK Göteborgs formkurva är minst sagt uppåtstigande. Med fyra raka segrar i ryggen, väntar i kväll stormöte hemma mot Malmö FF, och det har varit slutsålt sedan flera dagar tillbaka. 

Är det din största match i karriären?
- Ja, det kanske det är. Jag vet faktiskt inte. Det är absolut en stor match, det ska bli väldigt roligt, avslutar Vilhelmsson med ett skratt. 

Publicerad 2021-11-07 kl 10:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto