Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Zlatans intåg har lett till oro kring ägarfrågan hos Bajen-medlemmar: "Har vi avgörande inflytande?"

Allsvenskan

När Hammarby håller årsmöte under onsdagen ska en motion om klubbens ägarsituation behandlas.
Motionen kom till efter att Zlatan Ibrahimovic klivit in som delägare i Bajen.
Intåget aktualiserar nämligen frågan om medlemmarnas egentliga inflytande över klubben, enligt motionärerna. 

Foto: Bildbyrån

I november i fjol tog Zlatan Ibrahimovic över hälften av aktierna i AEG Sweden, som äger 47 procent av Hammarby. Därmed är Milan-forwarden sedan dess en av klubbens delägare. Och superstjärnans intåg i Bajen har fått medlemmar att fundera över klubbens ägarsituation. När föreningen håller årsmöte under onsdagen kommer en motion om frågan behandlas. 

Hammarby-medlemmarna Teodor Kjell, Dennis Fogelmark och Johan Ejermark har lämnat in en motion genom vilken de vill få till en transparens rörande aktieägaravtalet mellan Hammarby Fotboll AB och dess ägare.  

Klubben består av en förening och ett aktiebolag. Föreningen (medlemmarna) äger 51,24 procent av bolaget. Den så kallade 51-procentsregeln som finns i Sverige gör att medlemmarna alltid är majoritetsägare i exempelvis en fotbollsklubb. Hur mycket en delägare i Hammarby kan tänja på den regeln? Det är frågan som de nämnda motionärerna nu ställer sig.

Annons

I motionen går det att läsa följande:

"Det är tydligt att de exakta procentandelarna av ägandet/rösterna i bolaget inte alltid ger hela bilden av vilka påverkansmöjligheter en större eller mindre ägare har". 

Och vidare:

"Hur beslutsfattandet i ett aktiebolag sker på bolagsstämman (aktieägarnas årliga möte, reds. anm) regleras dels i aktiebolagslagen, dels i aktieägaravtalet mellan bolagets ägare. I ett aktieägaravtal kan man tex reglera att vissa bolagsstämmobeslut kräver mer än enkel majoritet (över 50% av rösterna). I Hammarby Fotboll AB skulle det exempelvis kunna innebära att vi som medlemmar, trots att vi äger majoriteten av rösterna i bolaget, ändå inte kan styra över alla beslut som fattas i aktiebolaget. Beslut som skulle kunna vara av karaktären att de ger ett avgörande inflytande i verksamheten".

Annons

Motionärerna menar att en ny extern ägare kan leda till förändringar runt strategi, inriktning och förutsättningar för verksamheten på ett "avgörande sätt".

"En sådan förändring kan vara särskilt känslig om inte den nya ägarens incitament med sitt ägande överensstämmer med medlemmarnas, där ambitionen är att driva en förening med passion och ett långsiktigt överlevnadsmål, och inte ett kortsiktigt ekonomiskt överskott".

I motionen påpekas det också att det är vanligt att det finns en klausul i aktieägaravtalet som ger kvarvarande ägare möjligheten att dra sig ur kontraktet, en aktieägare i ett bolag i sin tur får en ny ägare (vilket var fallet kring Hammarby, AEG och Zlatan) med stort inflytande.

"För oss som föreningsmedlemmar är det viktigt att skrivningarna i aktieägaravtalet är förenliga med medlemmarnas intressen och att dessa inte går emot intentionen i 51%-regeln. Det är därför önskvärt att medlemmarna har information om innehållet i aktieägaravtalet och får möjlighet att vara med och påverka avtalets framtida utformning", står det i motionen.

Annons

Så vad vill motionärerna ska röstas igenom under årsmötet? Jo, att en av föreningen och bolaget oberoende grupp går igenom aktieägaravtalet och sedan gör information om det tillgängligt för Hammarbys medlemmar.

Bajens föreningsstyrelse har i sitt svar till motionen skrivit att de vill avslå den. Styrelsen skriver att man förstår medlemmarnas oro men inte delar den. Man pekar på att 51-procentsregeln ser till att medlemmarna har det avgörande inflytandet över bolaget och att "överenskommelser om något annat strider uppenbart mot" regeln, som "därmed alltid får företräde och får till effekt att andra överenskommelse blir ogiltiga eller i vart fall inte kan tillämpas så att Föreningens avgörande inflytande över verksamheten i HFAB undermineras".

Styrelsen vill inte dela med sig av innehållet i aktieägaravtalet och hänvisar till sekretess. Vidare går det att läsa i svaret att man tycker att motionen saknar mening eftersom att 51-procentsregeln alltid står över alla eventuella aktieägaravtal.

Annons

"Den föreslagna granskningen behövs helt enkelt inte och kan inte heller uppnå sitt syfte. Därutöver så sätter också sekretessbestämmelser som föreningen måste följa stopp för förslaget som ju förutsätter utlämning av hemlig information", skriver styrelsen. 

I ett meddelande till Fotbollskanalen skriver de tre motionärerna att Zlatans övertagande av hälften av aktierna i AEG Sweden var den utlösande faktorn bakom att motionen kom till. De vill dock vara tydliga med att det inte är Ibrahimovic i sig som man känner en oro för, utan att det bara handlar om att hans intåg väckt frågetecken kring vad en delägare kan ha för påverkan på klubben.

”Det råkar bara vara Zlatan nu, frågan är mycket större än så”, skriver motionärerna till Fotbollskanalen.

”Har vi i föreningen verkligen avgörande inflytande över vårt AB trots de garantier som 51-procentsregeln ska ge oss? Finns det till exempel skrivningar i aktieägaravtalet som gör att vissa frågor kräver mer än 51 procent för att kunna röstas igenom?”.

Annons

Trion som skrivit motionen undrar om ett sådant upplägg skulle kunna röra exempelvis frågor kring större investeringar, spelplats för A-lagen, andra större verksamhetsförändringar eller nyckelrekryteringar.

Svaret som styrelsen gett tycker trion är ”omfattande” men ”lite av ett icke-svar”. De tycker att ett mer logiskt svar på deras önskan hade varit att komma med andra förslag på hur transparensen kan ökas om det är omöjligt att släppa information om avtalet som medlemmarna vill känna till innehållet i. De säger sig ha förståelse för att avtalet inte kan offentliggöras, men menar att en oberoende granskning av det är ”fullt rimligt”.

Styrelsen skriver i sitt svar att sekretessen som avtalet lyder under gör att innehållet ska vara hemligt för "alla andra än parterna". Motionärerna ser på föreningen och medlemmarna som en part i avtalet.

Annons

Medlemmarna som skrivit motionen vill i övrigt också vara tydliga med följande:

”Vår önskan är så klart att granskningen ska komma fram till att det inte finns något som begränsar föreningens inflytande över ABt. Ingen skulle bli gladare än vi om det visar sig vara så”.

Publicerad 2020-03-11 kl 09:15

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto