Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

40 000 följde första matcherna i Gothia cup

12å

Gothia Cup var en publiksuccé innan turneringen ens var invigd.
Närmare 40 000 Göteborgare följde de inledande matcherna på Heden på måndagen och på kvällen genomfördes en OS-liknande invigning av turneringen inför ett fullsatt Ullevi.

Redan innan helgen började många av de 34 200 deltagande spelarna fylla Göteborgs gator. Inräknat ledare och föräldrar stiger deltagarantalet till 59 200 personer.
Och när den 35:e Gothia Cup sparkade igång måndagsmorgonen med matcher på nästan varenda fotbollsplan i Göteborg, kunde turneringen ståta med ett nytt publikrekord. Det innan cupen ens var officiellt invigd.

-Cirka 40 000 personer följde de matcher som spelades på Heden i centrala Göteborg på dagen. Så många har det aldrig varit tidigare, säger Dennis Andersson, generalsekreterare för Gothia CUP och klubbdirektör i Häcken.

Häcken gav inte upp

ANNONS
1975 drog turneringen igång. Då var Gothia Cup ett evenemangssamarbete mellan Gais och BK Häcken. Men 1980 hoppade Gais av efter att turneringen gått i förlust. Men Häcken valde att fortsätta. Ett lyckokast för klubben. Turneringen är i dag den stora kassakon för föreningen, och bidrar till att Häcken tillhör de fotbollsföreningar i Sverige som har starkast ekonomi.

Häcken inviger också om några veckor sitt nya klubbhus och träningsanläggning på Grimbovallen i Tuve på Hisingen. Det blir en av Sveriges mest exklusiva klubbhus. Gothia Cup kommer också ha sitt kansli i byggnaden. Klubbhuset har kostat 37 miljoner kronor.

Men mycket av inkomsterna går tillbaka till turneringen. Den social delen för cupen blir allt viktigare. Lag från rika länder betalar till exempel mer för att delta än lag från fattiga länder, vars resor till exempel subventioneras av turneringen.

ANNONS

Driver fotbollsskolor Gothia Cup driver också i dag fotbollsskolor i Burkina Faso, Thailand och Kongo. Skolorna har inte bara fotboll på schemat, utan även vanliga skolämnen, och utbildar i demokratifrågor. I år deltar skolan från Kongo Brazzaville i turneringen.

-Men vi betalar inte resan hit, det har de fått sponsorer till, säger Dennis Andersson.

Invigningen liknar alltmer en OS-invigning. Lagen marscherade in nationsvis, totalt deltar 1 561 lag från 129 länder. Sedan var det massor av artist- och dansuppträdande. Agnes och Mimmi Sandén var de stora dragplåstren.

-Det vi önskar nu är självklart vackert väder, säger Dennis Andersson.

TT

Publicerad 2009-07-13 kl 21:44
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från LaLiga, Serie A och UEFA Champions League.

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto