Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Allbäck tar strid för Kacaniklics bror - vill ge honom sitt pensionerade tröjnummer

Foto: ANDREAS HILLERGREN / SCANPIX

Örgryte tänkte pensionera matchdräkt nummer elva för att hedra Marcus Allbäck. Men landslagslegendaren ber föreningen att tänka om – och ge tröjan till Alexander Kacaniklics bror Robin.

Inom ishockeyn är det vanligt att "pensionera" nummer för att odödliggöra minnet av vissa spelare. Även vissa fotbollsklubbar använder sig av metoden som en hedersbetygelse mot sina legendarer, men ibland blir det diskussion kring hur frågan ska hanteras. Det senaste exemplet rörde Henrik Rydström i Kalmar FF, där styrelsen först inte ville hissa den klassiska nummer åtta till arenataket, men där en kampanj från fansen fick ledningen att ändra sig.

I Örgryte är nummer elva särskilt aktat. Den tröjan bars av Marcus Allbäck, ikonen som gjort massvis av landskamper och bland annat spelat för Aston Villa i Premier League. Sedan forwarden slutade med fotbollen för fyra år sedan har tröjan varit fredad. Fram tills nu.

När Öis värvade Robin Kacaniklic, bror till Fulhams ytter Alexander, ville han nämligen ha just Allbäcks gamla dräkt. Det hela blev en liten snackis, och under fredagsförmiddagen twittrade Örgryte om att sportchefen Kent Carlzon lagt in sitt veto mot begäran.

"Efter möte idag mellan Robin K och Carlzon har ett gemensamt beslut fattats, att respektera tröja nummer elva. Robin kommer att spela i nummer 17", skrev föreningen.

Men nu rapporterar Svenska Fans att historien tagit en ny vändning – sedan Marcus Allbäck själv hört av sig.

"Vi ska inte halka in på hockeyns traditioner. Dessutom så har ju de inom hockeyn nummer 1-100, medan vi i fotbollen ligger mellan 1-25, så då skulle det till slut inte finnas några nummer kvar!" skriver han i ett mejl till skribenten Andreas Kristensson.

I samma brev påpekar Allbäck att de spelare som gjort bra ifrån sig sportsligt ändå kommer att bli ihågkomna, alldeles oavsett om deras tröjor pensioneras eller inte.

Publicerad 2014-03-14 kl 22:47
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons