Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Brå gör studie om matchfixning

Allt fler fall av uppgjorda matcher inom idrotten, matchfixning, har upptäckts de senaste åren.

Men då forskning saknas på området finns risken att de fall som avslöjats i Sverige bara är toppen på ett isberg, anser Riksidrottsförbundet (RF).

RF, i samarbete med Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, har därför vänt sig till Brottsförebyggande rådet (Brå) som ska genomföra en förstudie som ska vara underlag i arbetet med att ta fram brottsförebyggande och brottsbekämpande åtgärder.

"Problemen med matchfixning är mycket allvarliga och är en trovärdighetsfråga för idrotten. För att åtgärderna ska vara effektiva behöver vi få mer kunskap och därför blir Brå:s kompetens och arbete ett viktigt underlag att utgå ifrån", säger RF:s generalsekreterare Birgitta Ljung i ett pressmeddelande.

Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll vill komma åt det misstänkta spelfusket genom tuffare straff för spelarna i de uppgjorda matcherna. Enligt förslaget kan personer som är inblandade i matchfixning stängas av från all idrott i upp till tio år, skriver Expressen.

Redan nästa år kan ett nytt regelverk vara på plats.

Fotbollsorganisationerna vill också stoppa spel på icke matchavgörande moment som hörnor och varningar.

- Börjar du tippa på inkast, som någon väldigt enkelt kan påverka genom att bara peta bollen över sidlinjen vid rätt tillfälle, ökar risken att individer kan börja göra saker, säger Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk Elitfotboll, till Expressen.

Publicerad 2014-10-07 kl 08:37
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons