POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Deppiga siffrorna för Uefa - så ska Blatter vinna Fifa-valet

Foto: SCANPIX

Trots korruptionsskandalen och trots motstånd från framför allt de europeiska fotbollsförbunden, går Sepp Blatter mot en femte period som ordförande i Fifa.

I dagens ordförandeval i Internationella fotbollsförbundet (Fifa) kommer 209 medlemsnationer att rösta på schweizaren Blatter eller på utmanaren Ali bin al-Hussein från Jordanien.

Hur kommer det sig att den 79-årige Blatter, efter 17 ganska stormiga år som ordförande, fortfarande har en så stark ställning?

Pengar till utveckling
Givetvis handlar det om pengar. För under Blatters tid vid makten har framför allt tv-intäkterna ökat enormt mycket. Enligt den senaste ekonomiska rapporten för åren mellan 2011 och 2014 har Fifa fått intäkter på motsvarande nästan 50 miljarder kronor. En hel del går tillbaka till nationsförbunden. Och Fifa har anslagit 9 miljarder kronor för utvecklingsarbete. Enligt Fifa har det funnits 200 projekt som vardera fått minst 4,2 miljoner kronor, i utvecklingsprojektet Goal.

I dagens ordförandeomröstning krävs det två-tredjedels majoritet i den första omröstningen och enkel majoritet i de följande.

Röstfördelning
Så här väntas rösterna fördelas:

Europa har 53 röster och av dem tror ordföranden Michel Platini att minst 45 går till Ali.

Concacaf (Nord- och Centralamerika samt Karibien) har 35 röster. USA och Kanada säger att de ska rösta på Ali, men de flesta övriga väntas rösta på Blatter.

Afrika har 54 röster. Blatter har genom åren haft ett oerhört starkt stöd i Afrika och Afrikas fotbollsförbund meddelade i går att man gav Blatter sitt stöd.

Asien har 46 röster. Ali kommer från Asien, men det betyder inte att han kommer att få ett starkt stöd från kontinentalförbunds medlemmar. Australien, som nyligen flyttat över till det asiatiska förbundet, tänker i alla fall rösta på Ali.

Sydamerika har 10 röster och Blatter lär få de flesta.

Oceanien har 11 röster. Tidigare i år meddelade kontinentalförbundet att alla dess medlemmar planerade att rösta på Blatter. Nya Zeeland har ångrat sig och kommer att rösta på Ali.

Publicerad 2015-05-29 kl 08:16
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto