Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Dorsin - fotbollsproffs och plugghäst: "Får perspektiv på saker och ting"

Mikael Dorsin är inte som vilket svenskt fotbollsproffs som helst. Varför? Han pluggar juridik på universitet vid sidan av sin fotboll.
– Man får lite perspektiv på saker och ting, säger han till fotbollskanalen.se.

Rosenborgs Mikael Dorsin gör det många fotbollsproffs inte gör – vid sidan av sitt fotbollsspelande pluggar han juridik på universitet. Fotbollskanalen.se fick en pratstund med vänsterbacken för att prata om hur plugget går.

– Det känns bra. Jag ville prova något nytt och jag har tänkt på det förut. Jag tror att det passar mig. Hade jag inte varit fotbollsspelare skulle juridik vara det som jag hade pluggat, säger Mikael Dorsin som har påbörjade sin juridikutbildning för ett halvår sedan.

ANNONS

– Jag gick in med väldigt öppna kort för att se om det fungerade. Och det har det gjort hittills. Men det är hårt, och det får man vara beredd på. Man måste vara ödmjuk – det är samma sak som med fotbollen.

30-årige Mikael Dorsin tar ett halvår i taget på sin femåriga utbildning han läser i Trondheim. Han stressar inte, och att kombinera plugg med fotbollen fungerar i hans fall faktiskt ganska problemfritt.

– Det här halvåret har gått bra, klubben hjälper till. Eller ja, de förstår. Kurserna och seminarierna sker oftast efter träningarna så det blir inga problem så. Universitet hjälper till om man skulle behöva det, jag har tillgång till föreläsningar på nätet om jag skulle behöva det. Jag har inte behövt det ännu, men det lär hända lite oftare nu under försäsongen när man åker iväg på träningsläger.

ANNONS

Hur viktigt tycker du att det är att ha något yrke att falla tillbaka på som fotbollspelare?

– Det där är ju individuellt, det beror på vad man tror och tänker själv. Det kommer ju en dag… Nu låter det som jag ger någon moralpredikan och det är inte bra. Alla är olika – även fotbollsspelare, så det beror på personen. Men fotbollstiden kommer ju ta slut. Det håller inte på särskilt länge egentligen.

Trots att juridikutbildningen är tuff och krävande känner Mikael Dorsin att han får mycket tillbaka av sitt pluggande.

– Jag vet inte ens om jag kommer att klara det heller. Det har gått bra det här halvåret och jag försöker ta ett halvår i taget. Men det är skönt att kunna uppleva en annan miljö när man spelar fotboll. Man får lite perspektiv på saker och ting. Det är också mycket enklare att fortsätta sen när man lägger av i stället för att börja från "scratch" då liksom, säger han.

ANNONS

Den forne Djurgårdsbacken vet inte om han kommer att fullfölja den femåriga utbildningen. Det är en lång väg dit. Men han vill fortsätta, och Dorsin känner att det är rätt väg att gå.

– Jag ska fortsätta nästa halvår, så får vi se. Jag känner mig motiverad nu, men man vet ju aldrig. Familjen går i första hand. Sen är det fotbollen och sen är det skolan. Men samtidigt – kan man kombinera det så är det perfekt. Visst, det tar mycket tid men jag tror att det är värt det i slutändan. Även om du kanske bara pluggar två år kommer du få lättare att söka på andra utbildningar. Om du känner att den här utbildningen inte är rätt. För mig handlar det om att kunna lära mig något. Jag lär mig ju något varje dag. Och det kan jag använda i det vanliga livet oavsett var jag hamnar.

Hur påverkar studerandet ditt fotbollsspelande då?

ANNONS

– Det blir ju rätt mycket skriva och läsa. Mycket sånt. Och då kan det vara bra med fotbollen, då får man lite energi där i stället. Det känns mer avkopplande att komma till fotbollsmiljön då och det känns skönt att vara där – det blir ingenting som man tar för givet.

Publicerad 2011-12-24 kl 13:15
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto