Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Ebolan börjar påverka fotbollen – Marocko vägrar arrangera Afrikanska mästerskapet 2015

Marocko vägrar att arrangera Afrikanska mästerskapet, som drar igång om exakt tre månader. Samtidigt ska de europeiska klubbarna nu få tillbaka afrikanska spelare från landslag som har spelat i eller mot länder där smittan har spridits.

Landslagsuppehållet är nu över och flera hundra spelare återvänder till Europa efter att ha spelat kvalmatcher i Afrika. Det är, åtminstone än så länge, primärt Liberia, Sierra Leone, och Guinea som är de drabbade länderna. Både Sierra Leone och Guinea spelade kvalmatcher i veckan.

Frankrike är ett av de länderna med flest afrikanska landslagsspelare, och i förra veckan samlades klubbläkare från samtliga stora klubbar för att diskutera frågan. Enligt 20 Minutes ska bland annat Nantes inrätta ett system för hur de ska hantera spelare som varit på besök i Afrika, och de spanska klubbarna Celta Vigo och Rayo bad sina afrikanska spelare att inte resa iväg på landslagsuppdrag.

Det största beslutet kan dock komma om ett par veckor. Marocko arrangerar Afrikanska mästerskapet 2015, som startar i mitten på januari. Landets regering säger dock själva att de vill undvika att arrangera vid den här tidpunkten, utan att turneringen ska skjutas fram. Marocko menar att de går efter internationella hälsorekommendationer. Detta enligt Euronews.

Supersport har fått tag i en kontakt i Marockos regering som menar att Marocko nu drar sig ur att arrangera.

- Eftersom afrikanska fotbollsförbundet nobbade våra förslag, så är vi tvungna att dra oss ur från att arrangera Afrikanska mästerskapet 2015 med omedelbar verkan för att garantera säkerheten för våra invånare. Vi är beredda att ta konsekvenserna som kommer på grund av det här beslutet.

Om källan stämmer kommer Marocko att få hårda bestraffningar, inkluderat avstängningar för landslaget.

Afrikanska fotbollsförbundet var emot idén att flytta mästerskapet, men har träffat en delegation från Marocko och ska ta ett beslut en 2:a november. Om Marocko skulle vägra att arrangera mästerskapet i januari så spekuleras det i att Sydafrika, som arrangerade VM 2010, är det enda landet som kan ta emot ett så stort mästerskap med så kort varsel. Ett annat alternativ är Egypten, som själva har varit positiva.

Marocko, Algeriet, och Kap Verde är de länderna som är klara för mästerskapet. Guinea, som inte får spela kvalmatcher i det egna landet, har fortfarande chans att kvalificera sig.

Även Real Madrid kan påverkas, då de ska spela klubblags-VM i Marocko i december. Emilio Butragueño meddelar till AS att klubben kommer att följa alla regelverk och alla expertråd för att undvika smitta

Publicerad 2014-10-16 kl 12:39
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons