POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ANDRA LIGOR OCH CUPER
11å

EXKLUSIV INTERVJU - Svennis ägare av sydafrikansk klubb

Sven-Göran Eriksson är inte bara mexikansk förbundskapten.
Fotbollskanalen.se kan avslöja att den svenske tränaren är delägare i den sydafrikanska Thanda Royal Zulu.
- Fotbollen kommer bara att bli större och bättre i Sydafrika och då är det ett intressant projekt, säger Eriksson till fotbollskanalen.se.


I fjol köpte IT-miljardären Dan Olofsson en sydafrikansk fotbollsklubb i högsta ligan. Han flyttade den till Durban och döpte den till Thanda Royal Zulu FC.

Vad ingen då visste var att Sven-Göran Eriksson är med som delägare - i klubben som tränas av Roger Palmgren och Svennis son Johan Eriksson.

När Fotbollskanalen.se når förbundskapten Sven-Göran Eriksson på telefon i Mexiko är den svenske tränaren för första gången öppen om sitt engagemang i den sydafrikanska klubben - där det svenska ägarkonsortiet ska plöja in runt 100 miljoner kronor för att skapa en fotbollsakademi ihop med klubben.

- Jag har pratat med Johan (Eriksson) och de vann ju i helgen. Mot Kaizer Chiefs i första ligamatchen och det är bara att gratulera, det är en fin vinst, säger Sven-Göran Eriksson och det går nästan att ana leendet.

Den svenske tränaren befinner sig i sitt nya hemland och har fullt upp med sitt vanliga arbete. Att ta Mexiko till VM 2010 och redan i helgen väntar VM-kval.

- Jag har mycket att göra. Vi skulle spela mot Jamaica borta på lördag och nu kan man inte spela fotboll i Jamaica på grund av orkanen. Så vi måste flytta matchen och det håller jag på med för fullt. Förmodligen måste vi spela matchen hemma, säger Eriksson som tar sig tid att snacka Sydafrika.

Vad är din roll i Thanda Zulu FC?

- Det kommer även att bli en Fotbollsakademi där och jag inblandad som rådgivare och med i styrelsen lite grann och det är trevligt, men det är inte så att jag är i Sydafrika varje vecka eller varje månad, jag har fullt upp här i Mexiko.

Vad tillför du?

- Framför allt har jag väldigt många kontakter inom fotbollen och om man ska starta ett sådant här projekt är det viktigt att man har det.

Varför Sydafrika?

- Afrika är en enorm kontinent och fotbollen växer där och jag tror att fotbollen i Afrika bara kommer att bli bättre och bättre och nu 2010 har man VM i Sydafrika och det blir stort både för Afrika och för Sydafrika.

Sven-Göran Eriksson träffade IT-miljardären Dan Olofsson på Gothia Cup 2007 och efter ett besök på Olofssons Safarianläggning så slog de två sig ihop i det här projektet. Ganska snabbt köpte man en klubb som flyttades från Johannesburg till Durban och sedan satte det fart.

Syftet är att utbilda unga spelare och ge dem chansen att bli något.

- Dan köpte klubben i Johannesburg och flyttade den i princip över natten till Durban och det var inte lätt, att flytta spelare och hela klubben men de hängde kvar i högsta divisionen och det var bra gjort. Johan, min son, säger att de har ett bättre lag i år och de har ju börjat bra. Det är säkert spännande och en stor utmaning att göra det.

- Fotboll är den största sporten och fotboll kan föra samman folk på ett fantastiskt sätt. Precis som i Europa är det många små killar och små tjejer som drömmer om att bli professionella spelare, och kanske speciellt i länder som inte är rika och har andra problem och så är det ju i Sydafrika.

Hur är fotbollen där?

- Jag har varit där nere två gånger. Jag såg en av klubbens ligamatcher som de spelade förra året och fotbollen kan du inte jämföra med Premier League exempelvis men den håller ganska bra standard och de är helprofessionella spelare och jobbar hårt. Fotbollen är väldigt populär och växer i Sydafrika och kommer att bli större i och med VM om två år.

Hur stor ägare är du i Sydafrika?

- Huvudägare är Dan Olofsson men jag är med på en liten bit och det är något som jag är intresserad av och det är något som säkert är intressant för mig i framtiden. En gång kommer jag att sluta som tränare och då är det intressant att vara med i ett sådant här projekt.

Fotbollskanalen.se upplyser även Sven-Göran Eriksson om att hans förre chef Thakshin Shinawatra sålt Manchester City till investerare från Dubai.

Något som chockar:
- Har han sålt klubben? Det visste jag inte. Det hade jag inte en aning om. Det var väldigt överraskande, väldigt överraskande. Jaha, där ser man.

Hur ser du på tiden där?

- Den var ju bra, jag trivdes i Manchester och tittar man på hela säsongen så gjorde vi vad vi skulle men det tog slut och nu är det något nytt.

Sett till att du tyckte det gick bra - hur kunde du ligga lågt när Shinawatra sparkade dig?

- Jag har varit med i fotbollen länge och snart är det inget som förvånar mig längre, och det var lite tråkigt. Men han hade bestämt sig för att byta tränare, och han uppträdde gentlemannamässigt mot mig hela tiden, ända till sista dagen, och han var ägare och hade full rätt att bestämma vad han vill göra av klubben.

Hur är det i Mexiko nu då?

- Jag trivs utmärkt i Mexiko och bor i Mexiko City med över 20 miljoner invånare. Trafiken är inte det lättaste, men jag mår helt utmärkt och trivs här.

Vad är det för krav på dig?

- Det är klart att jobbet är att ta laget till VM 2010 och att då helst nå minst en kvartsfinal. Det är det stora målet för Mexiko och de har bara nått kvartsfinalen två gånger tidigare och bägge gångerna var när de hade VM.

Hur ser du på det kravet?

- Det är ju en fin utmaning (Ha ha). Laget är bra och det finns många bra fotbollsspelare här och sedan har vi 15 spelare i Europa och det hjälper oss, det hjälper mycket.

För oss som inte varit på fotboll i Mexiko - hur är det att träna landslaget?

- Vi spelade den första VM-kvalmatchen för någon vecka sedan mot Honduras på Azteka Stadion och det var inför nära 100 000 åskådare och det var en enorm upplevelse att sitta på bänken, det var liv på stadion om man säger så. Det är ju en av de berömda arenorna i världen, det är ju Maracana, Wembley och så är det väl Azteka.

Hur rankar du det jämfört med upplevelser i din karriär?

- När det är första gången på Azteka och det är den mexikanska nationalsången och nästan 100 000 på läktarna…ja, man får lite gåshud då (Ha ha)

Nu slipper du den engelska pressen - hur är den mexikanska?

- Ja, fotbollspressen är likadan överallt skulle jag vilja säga. Gör du resultat och spelar bra fotboll är det okej, om du inte gör det får du kritik. Det är ingen skillnad på Mexiko och Europa. Resultat är helt avgörande och gör du det är allt frid och fröjd.

I både VM 2002 och VM 2006 fick du möta Sverige – vill du ha Sverige i gruppen även 2010?

- Nej, det räcker med Sverige ett tag nu. Kanske i en kvartsfinal eller i en semifinal vore det bra att möta Sverige. Vem vet, men först måste både Sverige och vi kvala in till VM.

Vad tror du om Sveriges chanser att nå VM?

- Det är en tuff grupp, väldigt tuff men jag tror att Sverige kvalar in, det har de gjort i många, många år och det tror jag att man klarar igen.

Och Mexiko då?

- Det är ett måste att kvala in, det är det kanske i Sverige också, men det är ett måste för annars tar det slut.

Vad tyckte du om Sverige i EM?

- Jag höll till i Amerika och tittade på mexikanska klubblag i superligan så jag såg inte alla matcher. Jag tycker att Sverige gör det fantastiskt bra i fotboll, som kvalat in till alla EM och VM under många, många år. Man kan inte begära att man ska gå till kvartsfinal eller längre varje gång. Man ska betänka att vi svenskar är nio miljoner. Det är litet land och vi kan inte jämföra oss med de stora länderna när det gäller VM eller EM. Att bara kvala in är en prestation.

Vilka spelare imponerar på dig?

- Ja, Zlatan är ju enormt duktig. Ljungberg har varit viktig för landslaget i många, många år. Och sedan Henrik Larsson, även om jag inte vet om han fortsätter i landslaget. Det är de här killarna som är väldigt, väldigt bra, och om de är bra kan det gå bra i en turnering som EM eller VM. Jag känner inte till den nya generationen svenska spelare, jag har sett för lite av de svenska spelarna.

Lars Lagerbäck får kritik för att han inte föryngrar. Du tog ut Theo Walcott, 17, till VM 2006 – vad krävs av en tränare för att våga ungt?

- Haha, du, jag blev lite kritiserad för att jag tog med en ung spelare den gången. Jag vet inte, Lagerbäck tycker jag har gjort ett fantastiskt jobb, det är bara att gratulera och jag hoppas att han fortsätter och att han fortsätter att göra ett bra jobb.

Så kritiken kan han ta lätt på?

- Absolut, det är inte bara att säga att man ska ta in unga spelare, de måste vara bra nog. Att vara ung är bra men det räcker inte, du måste vara ung och bra.

Hur ser du på 3-5-2 som Sverige nu provar?

- Jag har provat det ibland och när det gäller spelsystem är det viktigt att du har spelare som passar det, och det är än viktigare i ett landslag för du kan inte gå ut och köpa spelare som passar systemet som du kan i ett klubblag. Har du material så att du kan spela 3-5-2, varför inte?

Fast ska Sverige köra det, där få spelare är vana vid 3-5-2?

- Du, jag lämnar det till Lagerbäck.

Folk undrar alltid om du ska bli svensk förbundskapten – hur ser du på det?

- Ja, vem vet, det finns inga planer efter 2010 så allting är möjligt. Det är inget jag tänker på utan här gäller det att slå Jamaica på lördag och sedan kvala in till VM. Allt är möjligt. Jag är i Mexiko nu och det trodde jag inte för ett år sedan, att jag skulle bo i Mexiko City och vara förbundskapten för Mexiko, men sådan är fotbollen. Allt är möjligt.

Publicerad 2008-09-01 kl 23:32
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå