Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Expertläkaren om Elm-uppgifter: Stämmer inte

Foto: SCANPIX

Ryska uppgifter sa imorse att Rasmus Elm kan tvingas lägga ner karriären på grund av sjukdomen Celiaki. Enligt överläkaren Anneli Ivarsson stämmer inte uppgifterna

– Det är inget hinder för fotbollsspelare, säger hon till Fotbollskanalen

Landslagsmittfältaren Rasmus Elm har missat inledningen av säsongern på grund av magproblem. 26-åringen har sedan en tid tillbaka åkt hem ifrån Ryssland och fått behandling i Sverige. Enligt ryska Sportruss kan nu karriären vara över då Rasmus Elm drabbats av sjukdomen Celiaki.

Det är en kronisk sjukdom som innebär att glutenprotein startar en inflammation i tunntarmen som skadar slemhinnan.

– Man har sagt mig att det bara finns tio fotbollsspelare som har den här sjukdomen, och nio av dem kan inte spela längre. Om han spelar, då kan han som lindrigast bli förlamad, och som värst dö, säger CSKA Moskvas ordförande Evgeni Giner enligt ryska Moskovskij Komsomolets.

Rasmus Elms agent är osäker på framtiden:

– Uppgifterna är överdrivna, men vi får se vad som händer. Jag ska åka över och prata med CSKA Moskva i slutet av veckan. Men jag har inga kommentarer på läget för övrigt,säger hans agent Patrick Mörk till Fotbollskanalen.

Hur tränar han just nu?

– Det vet jag faktiskt inte, men inte fotbollsträning i alla fall.

Igår på landslagets presskonferens kommenterade Erik Hamren om det var något nytt kring Rasmus Elm

- Nej, han tränar inte med laget, men jag har kontakt med honom varje månad och det kommer jag att fortsätta med.

Rasmus bror, David Elm, säger till SVT Sport att han tar lätt på uppgifterna och att han tror att mittfältaren kommer att komma tillbaka.
- Jag är ganska säker på det. Det är mycket bättre nu än vad det var tidigare i höstas, säger han men tillägger att Rasmus Elm kanske ändå väljer att sluta.

- Det vet man ju aldrig vad man väljer själv. Han kanske inte tycker det är värt att ha en fotbollskarriär med en massa bekymmer. Då kan man ju välja själv att kliva av. Men jag tror inte att sjukdomen ensamt kommer att tvinga honom till det beslutet. Det tror jag inte.

Anneli Ivarsson, överläkare och forskare vid Umeå universitet menar att celiakin inte är något som borde hindra Rasmus Elms karriär.

– Han verkar vara en person som har koll på sin glutenfria kost i och med att han släppt ut en kokbok om det. Det är en stor omställning att byta till glutenfri mat, men när man väl vant sig är det inga hinder för en fotbollsspelare. För undviker den glutenintoleranta alla former av vete, råg, och korn så mår man oftast helt bra, men minsta spår av gluten i maten kan trigga igång sjukdomen igen.

Angående Gingers uttalande menar hon att det inte kan vara kopplat till glutenintoleransen.

– Jag har en stor erfarenhet av denna sjukdom och aldrig hört talas om förlamning kopplat till glutenintolerans. Min bedömning är att de aktuella problemen i så fall sannolikt beror på någon annan sjukdom.

Publicerad 2014-11-04 kl 16:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons