Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

FALLAHI: "Henderson är Saudis viktigaste värvning"

Saudiarabien

Foto: AP Photo/Abbie Parr/TT.

Jag har tidigare skrivit om varför den saudiska fotbollsligan ska tas på allvar. Utöver ett ungt land på snabb framfart med enorma resurser, så har Saudiarabien till skillnad från Qatar och Kina fotbollstradition. Landet har en liga med historia och rivalitet och ett folk som älskar fotboll.

Arenorna har öppnats upp för kvinnor, om än i en annan del av läktarna än där männen får gå in, så är det ett framsteg jämfört med hur det var tidigare när kvinnor inte fick gå på fotboll. Även om steg tas framåt finns fortsatt många problem sett till mänskliga rättigheter i landet och i väst känner vi mest till landet för mordet av journalisten av Jamal Khashoggi som blev enormt omskrivet. Enligt Amnesty International så kränks kvinnors rättigheter i landet, homosexualitet / transsexualitet är olagligt, dödsstraff förekommer och yttrandefriheten förtrycks. Människorättsaktivister förföljs och fänsglas.

Annons

Det här har dock inte stoppat fotbollsspelarna från att vallfärda till Saudiarabien när pengarna viftas i ansiktet på spelarna. Värvningarna har strömmat in och stora namn som Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, N'Golo Kanté och många fler har bytt sina ligor mot den saudiarabiska.

Nu flyttar Jordan Henderson till Al Ettifaq och i Liverpoolkaptenen gör den saudiska ligan en av sina viktigaste värvningar. Många av er kommer tycka jag är galen. Jordan Henderson är ju en 33 åring på väg ner i karriären. Han är inte i närheten av lika bra som många andra som tagit sig till Saudiarabien. Liverpool var nog nöjda när budet kom och det gör väl att alla borde vara nöjda när affären görs?

Ja, så är det nog, men det finns en stor förlorare i frågan. HBTQI-rörelsen har tidigare haft Jordan Henderson som en allierad och sett honom som en spelare som starkt och tydligt tagit deras parti i jämställdhetsfrågor. 2021 stod Henderson för ett långt uttalande på Liverpools hemsida i samband med kampanjen där regnbågsfärgade skosnören bars. Det är mindre än två år sen. Supportergrupper till både Liverpool och engelska landslaget har kommit med kritik mot Henderson.

Annons

Under VM kritiserades Harry Kane för att han inte tog ett gult kort för att ha på sig en regnbågsfärgad bindel. För mig var det enkelt att förstå Kane, han riskerade kort eller avstängning och sportsliga straff på grund av något som i hans ögon enbart skulle stå för mänskliga rättigheter. Detta i en turnering där de gula korten väger tungt. Frågorna om budbärare, aktivister och fotbollsspelares roll inom mänskliga rättigheter är många. Visst är det bra att fotbollsspelare använder sina plattformar för att prata om, diskutera och uppmärksamma orättvisor i samhället? Absolut. Ska Harry Kane, som är en rik, privilegierad och heterosexuell man, som aldrig haft problemen en homosexuell kan ha i dagens samhälle, bli en martyr som ansiktet utåt i historien för kampen för HBTQI-rörelsens rättigheter? Jag är inte säker. Jag vet bara att om jag jämför med Lebron James, Nelson Mandela och andra som blivit kända för sina kamper för mänskliga rättigheter så delar Harry Kane och Jordan Henderson inte mycket alls med rörelserna de försvarar.

Annons

Med det sagt är det såklart alltid positivt att idrottare använder sina plattformar för att jobba för mänskliga rättigheter. Zlatan Ibrahimovic är till exempel väldigt tydlig med sitt val om att idrottare ska hålla på med idrott och att politiker ska syssla med politik. Jag tycker inte den här frågan handlar om politik då det handlar om mänskliga rättigheter, men jag har hellre en Zlatan som är ärlig än en Henderson som först driver kampanjer för HBTQI-rörelsen och sen skriver på ett kontrakt i ett land där rörelsen inte hade kunnat existera.

Av alla ovan nämnda anledningar är värvningen av den engelska landslagsmannen viktigare för den saudiska satsningen än andra stora namn som tagit sig till Saudi Pro League. Jordan Henderson är inte bara en fotbollsspelare, han var en idé om en allierad för mänskliga rättigheter. Det fanns de som hade hopp om att Saudi Pro League skulle sakna dragningskraft, att prestigen i att spela i Europa skulle triumfera, men när inte ens högt skrikande ”allierade” till LGBTQI-rörelsen tvekar när pengarna slängs på bordet, då tror jag inte det finns många andra som kommer göra det heller.

Annons

Läs min artikel om varför Saudi Pro League ska tas på allvar här

Publicerad 2023-07-27 kl 09:47

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto