Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Fifas blunder - gjorde Krim till en del av Ryssland

Fifa ber om ursäkt för en blunder i marknadsföringen inför VM 2018. I den officiella reklamfilm som organisationen släppte ihop med Ryssland visas den omstridda Krimhalvön som en del av värdnationen.

Det var i mars som Ukrainakrisen trappades upp ytterligare efter vinterns oroligheter med upproret i Kiev och president Viktor Janukovitj avgång som kulmen. Ryssland annekterade Krimhalvön invid svarta havet, vilket omedelbart ledde till protester och sanktioner från både EU och USA.

Sedan dess är området, som varit en del av Ukraina sedan 1954, en av världens mest infekterade konfliktzoner där storpolitiska intressen står mot varandra.

Därför var det olyckligt ur Fifas synvinkel att organisationen, av misstag som den själv hävdar, publicerade en reklamfilm för VM 2018 med en karta där Krim inkorporerats i Ryssland.
Enligt Fifa var det tänkt att filmen skulle visa den nya VM-logotypen till turneringen, och de övriga bilder som användes hade valts ut av ett externt, ryskt PR-bolag.

"Vi ber om ursäkt för att den Rysslandskarta som den lokala tjänsteleverantören hade tagit med inte stämde. Den korta sekvensen i fråga har tagits bort ur klippet", skriver Fifa i ett mejl till amerikanska Bloomberg.

Tidigare den här veckan träffade Fifa-toppen Sepp Blatter Rysslands president Vladimir Putin för överläggningar och planering inför VM. Då lovade Blatter att Fifa ska "göra ansträngningar" för att undvika matcher mellan Ryssland och Ukraina i mästerskapet, men han ville inte hörsamma de krav som kommit från västvärlden om att frånta Ryssland arrangörskapet helt.

- När vissa politiker säger att VM i Ryssland borde bojkottas svarar jag: "Tvärtom". Vi måste bjuda in alla att vara med, eftersom det vi gör är att ena folk. Man kan inte bojkotta fotbollen som helhet och man kan inte bojkotta fotbollen i Ryssland, sade Blatter då.

Publicerad 2014-10-30 kl 19:37
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons