Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Fifas nya agentregelverk sätts igång: ”Bättre kontroll på övergångar”

Foto: SCANPIX

Fifa har tröttnat på att inte ha kontroll på mellanhänder i spelarövergångar. Därför startar de från och med i dag ett nytt regelverk som gör att varje övergång måste registreras med inblandade parter tillsammans med samtliga betalningar.

I somras röstade Fifa igenom en omtalad regelförändring för agenter, en regelförändring som börjar gälla från och med i dag, den 1:a april. Kritiken till regelförändringen låg i att den uppmuntrade spelare att använda mellanhänder utan agentlicens under spelarövergångar, medan Fifa argumenterade för att de anpassade regelverket för den nya verkligheten, och att de endast syftar på att skaffa ”bättre kontroll på övergångar”.

Endast cirka 25 procent av samtliga övergångar sker med hjälp av en licenserad agent. Med det nya regelförändringen har Fifa inte valt att kräva licenser för att vara agent, men vill istället ha mer transparens och högre krav för att vara en mellanhand.

Fifa skriver att eftersom så många övergångar skedde utan licenserade agenter, så var det också omöjligt att ha full koll på viktiga delar. De viktiga delarna handlade bland annat om det fanns personer som satt på dubbla stolar, vilka som var inblandade, samt hur betalningarna såg ut.

Den nya regelförändringen gör att varje övergång måste registreras med uppgifter om samtliga inblandade parter, tillsammans med samtliga betalningar. De egna förbunden, exempelvis svenska fotbollsförbunden, ska sedan årligen publicera en lista över inblandade parter i varje övergång.

Till detta ska fotbollsförbunden även sätta krav på vad mellanhänderna ska uppnå, som bland annat inkluderar att agenternas avgift som mest får vara 3 procent av spelarens bruttoinkomst under kontraktsperioden, enligt Idrottsjuristerna.

Agentsituationen har varit omtalad i Norge under de senaste månaderna, gällande agenten Jim Solbakken. Han blev anklagad för att ha suttit på dubbla stolar i 14 stycken undersökta övergångar, men blev friad från både Fifa och norska fotbollsförbundets undersökningar.

Publicerad 2015-04-01 kl 06:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons