Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Fler mustascher har gett mer pengar

På måndag kan IFK Göteborgs målvakt John Alvbåge raka av sig sin mustasch med gott samvete. Årets Movember-kampanj gick dubbelt så bra som förra årets.

Noterade du plötsligt en höstig tangorabatt över grannens överläpp?

Hade killen i matkassan en moppemustasch du inte lagt märke till förr?

Då är chanserna goda att de deltagit i "Movember" — välgörenhetskampanjen som går ut på att män odlar mustasch i november för att öka medvetenheten om mäns hälsa och samla in pengar till forskningen om främst prostata- och testikelcancer.

- Det har varit ett jättebra år i år. Vi har mer än dubblat mängden personer som har varit med, säger Lotta Witzell, PR-ansvarig för Movember i Sverige.

Tre miljoner

I fjol året registrerade sig cirka 5 600 personer på kampanjens svenska sajt. I år över 12 500, berättar hon. Och pengarna har följt samma kurva.

- Förra året samlade vi in en och en halv miljon kronor i Sverige, och nu tror jag att vi ligger på tre ungefär.

Men gladast säger sig Lotta Witzell vara över genomslaget.

- Det är det som är poängen med mustaschen, att man ska prata om mäns hälsa. För det går nästan inte att odla en mustasch utan att folk börjar fråga vad man håller på med.

Det har John Alvbåge fått erfara:

- Jag har verkligen märkt av det. Just ordet "Movember" börjar sätta sig hos folk. Det är alla möjliga åldrar, jag har pratat med allt från 70-åriga män till unga tjejer, säger Blåvitts 32-årige burväktare.

Nöjd med muschen

Han har varit drivande i IFK Göteborgs Movembergrupp, som han beräknar kommer att ha samlat in över 50 000 kronor när månaden är över.

Det är han nöjd med. Precis som med muschen.

- Den har börjat bli bra, tycker jag. Man ser resultat. Jag är ganska nöjd med den. Den första veckan tyckte man att det gick lite långsamt, man hade nästan en ungdomlig mopedmustasch. Men nu börjar det ordna upp sig.

TT: Vad händer med mustaschen på måndag?

- Jag har inte bestämt mig än faktiskt. Jag brukar annars sällan vara slätrakad, mina barn visste inte vem jag var den första november. Någon slags ansiktsbehåring kommer jag att ha.

- Jag är lite sugen på att köra någon slags David Seaman-look nästa säsong, bara låta den växa ordentligt och köra tofs och allt. Vi får se.

Publicerad 2014-11-29 kl 14:47
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons