POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Förslaget: Dela svensk idrott i två delar

Riksidrottsstyrelsen säger nej till att lätta på reglerna för bolagiseringar. Svenska fäktförbundets ordförande Lars Liljegren håller med — men har ett radikalt förslag. Att dela svensk idrott i två organisationer.

Fotbollen och ishockeyn vill själva få bestämma hur långt bolagiseringar av föreningar ska få gå.

Riksidrottsstyrelsen vill behålla 51-procentregeln, det vill säga att minst 51 procent av rösterna i aktiebolag i idrottsföreningar måste innehas av den ideella föreningen.

Samtidigt har en utredning föreslagit en sänkning av gränsen till 34 procent.

Lars Liljegren har, inför beslutet vid Riksidrottsmötet i Uppsala i veckoslutet, tankar om att gå ett steg längre: Om 51-procentsregeln faller — sätt bolagiserade föreningar i en egen organisation.

- Att sitta stilla leder till att svensk idrott splittras, vi gör oss omöjliga mot de stora förbunden som faktiskt tror på det här, säger Liljegren.

Ska inte få stöd

- Det handlar om kanske 40 av 21 000 föreningar. Vi talar om företag och inte föreningar längre. Det viktiga är att vi utåt mot kommuner och stat säger att de här föreningarna eller bolagen definitivt inte ska ha statligt och kommunalt stöd.

Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell säger till TT att det är viktigt att någonting görs.

- Vi kan inte sitta och inte göra någonting. Därför är utspelet i grunden bra, att inte göra någonting eller bara säga nej är det sämsta alternativet. Vi måste slita med den här frågan tills den är löst.

Lagrell framhåller att han tror på en sammanhållen idrottsrörelse och ser uppenbara svårigheter med att dela sitt eget förbund.

- Fotbollen kommer alltid att vara ett förbund, Fifa accepterar inte några sprängningar, säger han.

Tummen ner

Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber gör tummen ned för Liljegrens förslag.

- Visst är det svårrott ibland. Men jag tycker att fördelarna med att hålla ihop idrotten överväger nackdelarna, säger hon till TT.

Mattsson Weijber tycker inte att Liljegrens argument om att de största fotbolls- och ishockeyklubbarna särskiljer sig alltför mycket från övriga idrotter, håller.

- Om man tittar på hela kedjan ned till föreningsnivå så tror jag inte att det är så stora skillnader. Huvuddelen av de över 20 000 föreningarna skiljer sig inte så mycket åt.

TT

Publicerad 2011-05-24 kl 18:16
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå