Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Fotbollsklubbens speciella målfirande - hedrar japanska tsunamins offer

)

För exakt tre år sedan rullade en enorm tsunami in över Japans östkust. Hundratusentals människor står fortfarande utan hem - och på tisdagen visade fotbollsklubben Hiroshima att deras situation inte är bortglömd.

Det var en av de värsta naturkatastrofer som inträffat i modern tid. Den 11 mars 2011, klockan kvart i tre på eftermiddagen, bröt en massiv jordbävning ut i Stilla Havet. Dess kraft uppmättes till 9,0 på Richterskalan och i skalvets efterdyningar spreds stora svallvågor mot Japan. Förödelsen blev omfattande längs den folktäta landmassan på landets östra kust och när myndigheterna summerade förstörelsen handlade det om mångmiljardbelopp i kostnader för förstörda hus, vägar och övrig infrastruktur.

Men värst var givetvis det mänskliga lidandet. Över 15 000 människor dog till följd av tsunamin och än idag är omkring 270 000 personer hemlösa, uppger Sportbladet.

Det nationella traumat kvarstår i Japan, och samma sak gäller förstås inom fotbollen. När Sanfrecce Hiroshima spelade en match i asiatiska Champions League på tisdagsförmiddagen, svensk tid, firade hela laget ett av sina mål på ett speciellt sätt. Efter att Tsukasa Shiotani nickat in 1-0 mot Central Coast sprang hela startelvan mot mittcirkeln, lade sig i gräset och formade ett meddelande med sina kroppar. Texten löd "3-11", vilket anspelade på det ödesdigra datum för tre år sedan då katastrofen ägde rum.

Framför sina lagkamrater stod spelaren Yoji Takaghi och bad, skriver Sportbladet. Tragedin var särskilt påtaglig för hans del eftersom han förlorade en nära anhörig i tsunamin.

Matchen mot Central Coast slutade till sist i förlust, 1-2, för Hiroshimas del.

Publicerad 2014-03-11 kl 15:17
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons