Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Futsalcup flyttades - SvFF anmält till Konkurrensverket: "Ett missförstånd"

Foto: TT

Fotbollförbundets Krister Malmsten.

Svenska fotbollförbundet anmäls till Konkurrensverket, anklagat för att ha tvingat en lokal näringsidkare att lägga ner sin årliga futsalcup. Ett missförstånd, enligt chefsjuristen Krister Malmsten.
- Vi har inga sådana förbud, säger han till Fotbollskanalen.

Under de fem senaste åren har företagaren Kalle Andersson drivit en futsalturnering i Västerås, dit lokala ungdomslag bjudits in för att tävla i olika klasser. Ett populärt arrangemang som sedan starten 2009 vuxit från 18 deltagande föreningar till 65 stycken fram till 2014. Men inför vinterns tävlingsstart ville Västmanlands Fotbollförbund, efter direktiv från SvFF centralt, ge futsalgrenen chansen att växa ytterligare och för att säkerställa tillräckligt med spelplaner bokades en annan, större hall än den Kalle Andersson kunde erbjuda i sitt sportcentrum.

Det handlade om en anläggning i Kungsör, cirka fem mil från Västerås, och resultatet blev att många av de klubbar som tidigare varit med valde att hoppa av. Resorna ansågs vara för långa och alla hade inte möjlighet rent ekonomiskt att ställa upp.

- Situationen blev olycklig. Vi hade hoppats få draghjälp av andra distriktsförbund med inbjudningar till cupen och om utfallet blivit som vi hoppats hade vi kunnat använda både hallen i Västerås och den i Kungsör, men tyvärr föll planeringen till viss del mellan stolarna och därmed fanns helt enkelt inte underlaget, säger Jonas Wilson, ordförande för ungdomskommittén vid Västmanlands Fotbollförbund.

Det var i den situationen kontroversen utbröt. Kalle Andersson valde att fortsätta arrangera sin egen serie, inte minst för att locka till sig de lag som valt att inte göra resan till Kungsör, men som ändå ville spela. Han skickade ett mejl till berörda intressenter och erbjöd dem platser för 2015 års tävlingar och skrev att verksamheten skulle fortsätta som tidigare.

Något Västmanlands FF bemötte med ett eget skriftligt utskick till föreningarna. Där bifogade distriktsförbundet ett utdrag ur SvFF:s tävlingsbestämmelser kring vad som gäller för klubbar som vill vara med i cuper och turneringar som arrangeras utanför fotbollsrörelsens egen regi, av exempelvis privatpersoner. I brevet stod det bland annat att ett lag som deltar i en tävling som inte sanktionerats av SvFF kan bötfällas med uppemot 25 000 kronor. Ett förtäckt hot, enligt Kalle Andersson. Vanlig information för att tydliggöra regelverket, anser Västmanlands Fotbollförbund.

- Från vår sida har vi bara velat klargöra att vi vill ha koll på arrangemanget, att allt sköts "by the book". Det handlar om att säkerställa att det finns domare på plats, försäkringar för spelare, sekretariat och en del andra saker. Sedan står det ju mycket riktigt att man kan bli tilldömd böter på 25 000, men det har mig veterligen aldrig hänt och kommer förmodligen inte att göra det heller, säger Västmanlands FF:s Jonas Wilson till Fotbollskanalen.

Enligt honom var knäckfrågan den att Kalle Andersson agerat som privatperson och inte genom en medlemsförening inom SvFF. Därmed har Västmanlands Fotbollförbund ansett att hans futsalturnering faller utanför ramen för vad som normalt sett brukar sanktioneras.

- Det hade ju varit annorlunda om en klubb som stått som arrangör, då hade vi sagt ja alla dagar i veckan. Men det är inte riktigt samma sak för företag, där uppfattar vi att det måste vara sanktionerat av SvFF. Annars skulle ju vem som helst kunna starta vilken sorts tävling de vill i vilken form som helst, det hade blivit lite vilda västern, säger Jonas Wilson.

Men Kalle Andersson reagerade med besvikelse och valde att ta ärendet vidare till Konkurrensverket. Han såg det som att Västmanlands FF velat förbjuda honom att anordna cupen, vilket i sin tur skulle medföra tappade intäkter på närmare en halv miljon kronor i form av kringförsäljning och anmälningsavgifter.

- Från mitt perspektiv är det väldigt tråkigt. Det jag försöker göra är att anordna roliga fotbollsaktiviteter för barn och ungdomar, men istället har Västmanlands FF valt att förlägga alltihop till en annan ort. Många föreningar ville trots det vara med i min serie, men efter det där mejlet från förbundet tackade de nej av rädsla för att straffas. Det känns inte bra alls, säger Andersson till Fotbollskanalen.

Konkurrensverket har tidigare prövat så kallade "lojalitetsprinciper" av det slag SvFF:s stadgar refererar till, inom andra idrotter. Och både när det gäller ridsportförbundet och bilsportförbundet har Marknadsdomstolen beslutat att det ska vara tillåtet för privata aktörer att anordna tävlingar, och att förbunden i sig inte har ensamrätt till den sortens evenemang. Nu ska SvFF skicka en förklaring till Konkurrensverket, senast under nästa vecka, för att redogöra för sin tillämpning av regelverket och förklara varför Kalle Andersson fått ett nekande besked kring att anordna futsal-tävlingen

Men när Fotbollskanalen talar med svenska fotbollförbundet centralt hävdar chefsjuristen Krister Malmsten att ett missförstånd ligger till grund för hela dispyten. Västmanlands Fotbollförbund har inte möjlighet att rakt av säga nej till en privat aktör, utan Kalle Andersson hade kunnat få dispens till sitt upplägg. Men då hade det krävts en skriftlig ansökan där han kunde visa på att försäkringar för ungdomarna och en del annat finns på plats.

- Det handlar om att tillgodose grundläggande behov för våra spelare. Sedan inser jag att han (Andersson) sett det som att han blivit förhindrad, men så är inte fallet. Vi har helt enkelt inte fått in någon ansökan där vi kunnat pröva hans sak, säger Krister Malmsten.

Om han ansökt hade svaret kunnat bli ett annat?
- Ja, beroende på de uppsatta villkoren. Som försäkringar inte minst.

Andersson ser det som ett förtäckt hot att Västmanlands Fotbollförbund skickade ut information om att deltagande föreningar kunde bötfällas med 25 000 kronor?
- Hur han uppfattat det får han givetvis svara på själv, men vi anser att vi agerar korrekt när vi berättar för våra medlemsföreningar vilka regler som gäller. Och vi kommer att vara tydliga med det i vårt yttrande till Konkurrensverket.

Den informationen öppnar dörren för Kalle Anderssons del, och möjliggör för honom att stå som arrangör framöver.

- Det är inte det beskedet jag fått lokalt här i Västmanland, utan jag har fått höra att det skulle bli ett nej oavsett vad och därför har jag inte skickat någon skriftlig ansökan. Men det här är givetvis väldigt bra. Det sätter saken i ett nytt ljus och innebär att jag inte behöver ge upp hoppet för den här vintern. Då kanske jag har möjlighet att få till serien redan i år, säger Andersson.

Publicerad 2015-12-04 kl 13:15
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons