Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Hamrén om rasistdebatten: "Jag borde varit mer observant"

Foto: SCANPIX

Erik Hamrén poserade på bild med Sverigedemokraternas ungdomsförbund. Efteråt anklagades han för att inte ta avstånd från främlingsfientlighet och rasism, eller ens ren nazism.
"Jag borde varit mer observant", bloggar förbundskaptenen.

Det hela började med ett besök under politikerveckan i Almedalen dit Erik Hamrén och Pia Sundhage begett sig för att bland annat medverka vid ett seminarium i Handikappidrottsförbundets regi. Under sin lediga tid blev duon tillfrågad om att ställa upp på ett fotografi tillsammans med en grupp fotbollsspelande unga män, vilket de båda landslagstränarna gick med på.

Först när bilden började spridas via sociala medier säger sig Sundhage och Hamrén ha insett att personerna de omgett sig med var aktiva inom Sverigedemokraternas ungdomsförbund SDU, något som omedelbart efter publiceringen blev mycket omdiskuterat.

Men medan Pia Sundhage genast deklarerade att hon inte delade SDU:s åsikter eller på något sätt ville förknippas med organisationen fick Erik Hamrén kritik för vad som av många uppfattades som undfallenhet. Istället för att göra ett kraftigt avståndstagande påpekade han för fotbollskanalen.se att det är svårt att veta vilken agenda människorna man möter i olika sammanhang har.

- Vi gick runt här i Visby och det var många som frågade om vi kunde vara med på bild, jag har inte för vana att fråga vilka politiska åsikter folk har och jag hade ingen aning om att de var från Sverigedemokraterna. Jag  har varit med på väldigt många bilder, det är en del av mitt jobb att ställa upp. Det skulle inte gå att fråga alla var de står politiskt, sade Erik Hamrén.

Den hållningen blev kritiserad, men 57-åringen stod fast när Expressen senare under onsdagen träffade honom för en ny intervju. Då förklarade Erik Hamrén att han ville ta ställning "från gång till gång" kring förfrågningar från utomstående och att mycket berodde på hur vederbörande betedde sig.

- Om jag vet att det utnyttjas ställer jag inte upp. Men det är svårt att veta på förhand och i så fall skulle jag behöva säga nej till alla. Och det tycker jag vore jättetrist, sade Hamrén.

Inte heller när Expressen frågade honom hur han skulle ställa sig till en bild med det nazistiska Svenskarnas parti gav Hamrén något kategoriskt svar.

- Det tar jag från gång till gång och om jag är medveten om saker och ting, sade han.

På torsdagskvällen väljer dock Hamrén att nyansera och förtydliga sina uttalanden via landslagets blogg på svenskfotboll.se. Han är besviken över vad han upplever som missförstånd och hävdar att det inte råder någon tvekan om att hans grundvärderingar ligger långt ifrån Svenskarnas parti och Sverigedemokraternas.

Hamrén skriver att han handlade i god tro i mötet med SDU, och att han inte förstod vilken organisation de företrädde.

"Och ja! Vi borde givetvis varit mer observanta om vad som stod på deras tröjor så vi hade kunnat tacka nej och sluppit bli utnyttjade i deras syften. Den kritiken får jag ta", skriver Hamrén.

Han lägger till att han har svårt att förstå synpunkten att han inte tagit avstånd från rasism och nazism tillräckligt bestämt, och pekar ut synen på alla människors lika värde som den kanske viktigaste punkten i sitt ledarskap.

"Jag är uppväxt i Ljusdal, och uppfostrad av två fantastiska föräldrar som alltid lärt mig och min syster att respektera andra människor för vem de är och för vad de gör. Var man kommer ifrån, vad man har för hudfärg, vad man har för namn med mera har ingen betydelse. Det är vad du gör, hur du uppträder som människa som räknas", skriver Hamrén.

"Det gör ont, mycket ont, att mina grundvärderingar ifrågasätts. Jag har alltid tagit stort avstånd från all form av mobbning, från intolerans av olikheter, från rasism, nazism mm. Det kommer jag att fortsätta med!"

Publicerad 2014-07-03 kl 22:07
Annons
Annons
Annons