Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Hedman varnar landslagsspelarna: "Många verkar sakna en plan"

Magnus Hedman hamnade i missbruk och kriminalitet efter sitt proffsliv. Nu oroar sig 39-åringen för dagens landslagsmän.

- Många av dem verkar sakna en plan, säger han till Idrottens Affärer.

Säsongen 2007 blev den sista för Magnus Hedman som därefter lämnade Chelsea och tillvaron som fotbollsproffs. Borta var rutinerna, de fasta punkterna i form av träningar och matcher, och den omhändertagande personal som stöttat honom genom åren.

I stället blev den förre AIK-spelaren och Blågule keepern allt mer sysslolös och efter en tid utanför rampljuset erbjöds han amfetamin för första gången. Det var startskottet på de fem tyngsta åren i hans liv. En tid som kantades av domar för sexköp och innehav av dopningstabletter, ett sprucket äktenskap och ett allt vildare festande.

Nu varnar Hedman för riskerna med att lämna fotbollen hastigt utan att ha planerat särskilt ingående för framtiden. Han befarar att spelarna som är aktiva i dag riskerar att hamna i samma fällor som han själv, om de inte på ett mer konkret sätt gör sig redo för fortsättningen efter sina karriärer.

– Ja, faktiskt, men jag vill inte nämna några namn. Det gjordes en undersökning under EM där spelarna fick svara på frågor om livet efter karriären. Bara ett par av spelarna hade funderat på vad de ska göra då. Resten verkar inte ha någon plan. Samtidigt som jag förstår att det gäller att fokusera på sin fotbollskarriär för att kunna leverera på topp, är det också viktigt att förbereda sig för livet efter karriären. Att hitta mål och mening i sitt nya liv, säger Hedman till Idrottens Affärer.

För egen del upplevde han vändpunkten under nyårsdagen 2011. Då vaknade han upp efter ännu en alkoholfylld kväll, med anklagelsen om att ha hamnat i slagsmål med en krogvakt hängande över sig.

– Jag sade till mig själv att "nu får det räcka!". Jag bestämde mig för att skriva en bok, "När ljuset släcks", och berätta hela sanningen om min prestationsångest, om mitt missbruk och allt annat dumt som jag gjort. Och hur jag samtidigt svikit både mig själv och många runt omkring mig, inte minst mina barn. Jag våndades länge om det var bra för mina barn, eller inte, att jag skrev boken. Jag kom fram till att det var det enda rätta. Boken blev den del i min terapi och fick mig att må bättre, vilket barnen haft nytta av, säger Hedman.

Publicerad 2013-01-28 kl 21:40
Annons
Annons
Annons