Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Historisk svensk succé i Europa - kan klättra på Uefarankingen

Foto: SCANPIX

AIK är ett av de fem svenska lag som har tagit sig vidare i Europa.

Sverige har fem lag i den tredje kvalomgången i Europaspelet - för första gången någonsin.

Succén kan ge en rejäl boost på Uefarankingen till nästa säsong.
- Det är inte osannolikt att Sverige blir bäst i Norden då, säger fotbollsstatistikern Mikael Häggström till Sportbladet.

Fem svenska lag tog sig förbi den andra kvalomgången i Europaspelet. Malmö FF gjorde det i Champions League och Elfsborg, IFK Göteborg, AIK och BP gjorde det i Europa League.

Det är första gången någonsin som Sverige har fem lag i den tredje kvalomgången. Och det kan ge en rejäl boost på Uefarankingen. Just nu ligger Sverige på 24:e plats, precis efter Skottland, Vitryssland och Danmark. Skulle Sverige nå 19:e platsen får svenska cupmästaren kliva in i Europa League-kvalets runda tre istället för två.

Rankingen baseras på de senaste fem årens resultat. Sverige går mot en stark säsong i Europa och kan därför gå om Danmark, som blir av med resultaten från när FCK gick till åttondelsfinal i Champions League.
- Det är inte osannolikt att Sverige blir bäst i Norden då, säger fotbollsstatistikern Mikael Häggström till Sportbladet.

Drömmålet är en 15:e plats på rankingen. Då får man två platser i Champions League-kvalet. Men dit är det en bit kvar för Sverige.

Publicerad 2014-07-25 kl 07:50
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons