Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Jens T Andersson: ”Målet är att vi ska bli topp sex i Danmark”

Foto: Scanpix

Jens T Andersson.

AIK:s förre sportchef Jens T Andersson håller till i Danmark och Århus just nu. En klubb på frammarsch.
- Den långsiktiga planen är att vi ska bli ett etablerat topp sex-lag i Danmark, säger Andersson till fotbollskanalen.se.

Han har varit sportchef i AIK och kroatiska Hajduk Split. Men nu har Jens T Andersson samma roll i Danmark. För fem månader sedan skrev svensken på för andradivisionsklubben Århus.

Då hade klassiska AGF en bit upp till de två uppflyttningsplatserna i toppen. Därefter vann klubben de tre avslutande matcherna (plus en fjärde innan Jens T tog över) innan vinteruppehållet och har inlett vårsäsongen genom att vinna en match och kryssa i en.

I nuläget har Århus nio respektive fyra poäng upp till ettan och tvåan i tabellen. 

- Jag tror att våra chanser i vår är goda. Vi avslutade hösten med fyra raka vinster. Nu har vi vunnit en och spelat en oavgjord. Vi ser ganska starka ut, säger Jens T Andersson till fotbollskanalen.se.

- Målsättningen har varit att gå upp redan det här året. Sen är det som alltid när en stor klubb med mycket förväntningar på sig ska ta det steget, det sker inte per automatik i fotboll. Men vi har material för det. Gör vi det vi ska så ser jag att vi har goda chanser, fortsätter sportchefen.

Hur har första tiden varit?
- Den har varit bra. Kulturen är ju tämligen lik den i Sveriges. Det finns vissa skillnader, men i det stora hela är det likt. Det gör att det är lättare att komma in i det än om jag jämför med när jag flyttade ner till Kroatien. Så det har varit en bra period. Det är en bra klubb. Det är en stor klubb i Danmark som har gått ganska snabbt att lära känna.

Hur är det att jobba på den danska marknaden?
- Det är intressant. Jag är ju nyfiken av mig som person och tycker det är kul komma in andra länder, kulturer och klubbar.

Århus är en av de äldsta sportföreningarna i Danmark. Den bildades redan 1880.

- Det är en anrik klubb. Klubben har lagt upp en långsiktig plan. Den går ut på att vi först och främst ska ta steget upp i Superligan och etablera oss där. Men den långsiktiga planen är att vara ett etablerat topp sex-lag i Danmark över tid. Men då måste man vara ödmjuk och inse var man är i dag. Just nu ligger vi trea i andraligan, och då blir det svårt att prata om topp sex i Danmark. Men över tid kan man göra det, men först och främst fokuserar vi på att ta oss och så får vi bygga därifrån, säger Jens T Andersson.

Det finns bra förutsättningar i klubben i alla fall?
- Ja, det gör det. Klubben gjorde dessutom en ny aktieemission under hösten som var lyckosam. Traditionen och kulturen finns där, så alla förutsättningar är på plats. Nu ska vi bara göra jobbet också.

Så sent som säsongen 2011/2012 slutade Århus femma i den danska ligan och fick kvala till Europa League.

- Det finns nog många i klubben som drömmer om det igen, men samtidigt så har jag försökt vara väldigt ödmjuk i vår framtoning och konstatera var vi är just nu. Så får vi ha insikt i det och ta det steg för steg. Jag tror inte att det finns några quick fix i fotboll. Det är hårt arbete som gäller.

Hur mycket förändringar har du gjort sedan du kom dit och hur mycket förändringar återstår att göra?
- Det är ju inte så att jag kommer ner dit och uppfinner fotbollshjulet för dem på något sätt. Sen finns det alltid saker i den dagliga verksamheten som man kan skruva på och göra annorlunda, men i det stora hela handlar det om strategier kring hur vi ska jobba nu och framöver.

Det är på träningsmatchen mellan AIK och IFK Norrköping på Friends Arena som vi träffas. Jens T Andersson är på plats hos sin tidigare klubb, som han följer fortsatt.

- Ja, det är klart att jag gör det. Det är första gången jag har varit här på länge, men jag följer med så nära jag kan, säger Andersson.

Vad tror du om AIK:s chanser i år?
- Chanserna finns där som alltid. Klubben har en målsättning om att komma topp tre och de har goda förutsättningar att nå det. Och som jag sagt tidigare, är man med där uppe år efter år så vinner man emellanåt också. Sen vilket år det blir, det vet ingen på förhand, avslutar Jens T.

Publicerad 2015-04-01 kl 15:54
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons