Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Johannesson mot udda utlandsäventyr: "Blev plötsligt stjärna på några dagar"

Superettan 2019-12-03 kl 11:01

David Johannesson har provspelat för en klubb i Malaysia.
Nästa år kan han byta superettan mot stjärnstatus i Asien.
- Jag blev helt plötsligt - på några dagar - en stjärna, säger han till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

David Johannesson, 33, var i år med om en turbulent säsong i Öster. Smålandslaget var topptippat, men slogs under hela säsongen i botten av tabellen och säkrade först nytt kontrakt i superettan genom seger över två kvalmöten med Landskrona Bois. Johannesson, som i år stod för sex mål på 18 starter, fick däremot fira med mineralvatten, då han dagen efter kvalsegern gav sig av till Malaysia och en helt annan verklighet. 

Johannesson har under hela sin karriär tillhört klubbar på svensk mark. Ljungskile SK, Varbergs Bois, Gais och Östers IF är några av klubbarna. Därmed blev han intresserad när en agent hörde av sig om en veckas provspel med en klubb i Malaysia. 

ANNONS

- Jag vet inte hur de hade sett mig, men jag har lite videos och de hade väl sett någon av dem. I början var jag lite skeptisk, men de var ihärdiga, låg på och ville bekanta sig. De skickade ett förslag och berätttade om hur min säsong och kontraktssituation såg ut och sedan kom en inbjudan från deras president. Då blev det allvar och när vi löste kvalet åkte jag ner, berättar han för Fotbollskanalen och fortsätter.

- Jag har läst lite om skräckexempel när man kommer till flygplatsen och det inte står någon där och väntar på en, men det fanns en "David Johannesson-skylt", en chaufför och en lagledare som mötte upp mig. Det var superseriöst. Jag är jätteimponerad. 

Johannesson spelade sedan matcher under en veckas tid. Han fick visa upp sig och stod dessutom för ett antal mål under provspelet. 

ANNONS

- Vi körde en match direkt i 40 grader, så det tog ett tag att komma in i flåset. Man drack ju fyra liter vatten vid varje tillfälle, men det var superfräckt och ett otroligt omhändertagande. Det är något vi borde ta efter i Sverige med hur alla tar hand om en och presenterade sig för en. De utländska spelarna tog en verkligen under sina vingar. Men det var såklart lite annorlunda. 

Johannesson trodde först att han kunde spela på samma sätt som i Sverige, men blev sedan tillsagd att bjuda på lite mer och gå mot mål. 

- Det är de utländska spelarna som ska göra det. Du har de förmånerna du har och det var bara att göra det man kunde. Jag stänkte dit några bollar och spelade fram till några mål. Det är också lite min stil att vända upp och sedan trampa på. 

Hur var nivån?
- Alla har frågat om det och det är svårt att svara på. Många är individuellt skickliga, tekniska och kvicka. Sedan sticker de utländska spelarna ut med en bra nivå. Det var också 30 spelare i truppen och nytt folk hela tiden. Vi bytte då och då. Det är inte lika taktiskt som i Europa med press och understöd. Man gjorde sin gubbe och sedan var det gata. Det var lite "Hawaii-stuket" med otroligt mycket anfall. För mig personligen var det fantastiskt. 

ANNONS

I Sverige är det inte alltid 33-åringen får ställa upp på bilder, men under veckan i Malaysia fick han känna på en annan verklighet. Många ville ha en bild med David Johannesson. 

- Det går inte att jämföra. När jag kom dit och blev avsläppt förstod alla det och de gillar ju det här med bilder och grejer. Jag skulle åka på en massage och då var det massa bilder utanför salongen. "Hej, David! Hur är det?". Jag blev helt plötsligt, på några dagar, en stjärna. Det var så jäkla fräckt. "Du är en fotbollsspelare va? Vill du ta en bild?". Jag är en inte riktigt van vid det. Det händer ju inte utanför massagesalongen i Växjö. 

Johannesson har ännu inte fått besked om klubben vill skriva kontrakt med honom över nästa säsong, men fick lovord om att det kan bli så från andra utländska spelare i laget. 

ANNONS

- De sa att de tror att de kommer att ta mig, men vi får se. Jag har lite att välja på och det är inte bara jag som kommer att vara på plats där. Jag har samtidigt alla dörrar öppna och har kontakt med andra klubbar både i Sverige och i Norge. Men det är superkul att vara attraktiv igen och jag ska visa att jag absolut inte är klar än. Jag är - oavsett vad det blir - supermotiverad, säger han.

- Jag är jätteglad över att jag testade på och det ska bli kul att se vad det leder till. Det är inte ett avslutat kapitel, det är absolut i rullning. Vi får se var det tar hän nu, fortsätter han.

33-åringen har tidigare valt tryggheten i Sverige före utlandet, men kan möjligen nu tänka annorlunda, då hela familjen, i det här fallet, följer med till Malaysia för ett äventyr. 

- Nu är det mer: "Va fan, vi kör! Vad är det värsta som kan hända?" Nu är familjen på plats också och då behöver man inte fundera på det. Fotbollen är också först på kvällarna och då har man ju hela dagarna. Det är sådana bitar man tar med sig också. 

ANNONS

Johannesson medger att han nu fått en lite annan bild av den den här typen av äventyr. 

- Jag har blivit kontaktad av många i sociala medier som önskar mig lycka till och man märker att det är ett otroligt drag kring lagen där nere. Det är kul med ett sådant intresse och man funderar ju lite... Även om jag har haft det fantastiskt bra i Sverige slår tanken en: "Tänk om jag hade gjort det här när jag var 25...". Jag har fått en helt annan bild än tidigare. De var verkligen otroligt omhändertagande, både de inhemska, utländska spelarna och alla andra där nere. 

Efter provspelet har även vänner till anfallaren hört av sig om kontakter i Malaysia. 

- Jag har fått highlights-videos skickade till mig och frågor om mina kontakter där nere. Det kanske blir en svensk ström nedåt. Man får testa, se och bilda sig en egen uppfattning. 

ANNONS

Johansson fyller nästa år 34 år, men ser långt ifrån slutet på karriären. Ett möjligt äventyr i Malaysia skulle inte vara "ett sista äventyr", möjligen en början på något nytt. 

- Jag har spelat med Hannes Stiller och han höll ju på till 38. Det är min måttstock nu. Det är lugna puckar. Jag fyllde nyss 33 och är i fin form. Det är bara att hoppas att det håller i sig. Vi får se vad som händer. 

Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från LaLiga, Serie A och UEFA Champions League.

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto