Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Konkursklubben Lyn nobbade Zlatan: "Vi bommade den gången"

Här är en Norgehistoria som fortfarande svider.
Konkursklubben Lyn kunde ha värvat Zlatan Ibrahimovic på rea – men affären gick i stöpet.

Det var precis när den unge anfallaren, då 17 år gammal, gjorde sina första a-lagsmatcher med Malmö FF. Dåvarande Lyn-tränaren Vidar Davidsen fick tips från en svensk agentbekant om den unge talangen och for själv över till Sverige för att ta en titt.

- Det var hans båda debutmatcher. Bägge gångerna kom han in och snodde initiativet på egen hand. Då kände jag att jag sett något mycket ovanligt. Han påminde om den lite äldre John Carew, liknande fysik, men med bättre teknik, säger Davidsen till Dagbladet.no.

Efter ytterligare ett par kollar bestämde sig Lyn. Honom skulle de ha. En finansiär vid namn Atle Brynestad kontaktades – och lovade att lägga fram miljoner för att realisera ett köp.

- Malmö slet ekonomiskt på den tiden och Atle hade nog med pengar. Det är inte alls osannolikt att ett ordentligt bud hade varit gott nog att få accepterat, säger Davidsen.

Men MFF antydde i det här läget att de redan hade ett erbjudande värt runt tio miljoner kronor, och Lyn lät meddela att de visserligen skulle kunna – men absolut inte tänkte – gå högre än så. Mindre än ett år senare lade Ajax upp det åttadubbla beloppet och gjorde Zlatan Ibrahimovic till den dyraste försäljningen från allsvenskan någonsin.

- Vi bommade den gången, konstaterar Vidar Davidsen.

Han hävdar att han själv aldrig känt sig så säker på att en värvning vore rätt att göra. Men eftersom finansiären Atle Brynestad tvekade hann Ajax före. Ironiskt nog befann sig Atle Brynestad på just den match där holländarnas Leo Beenhakker bestämde sig för att genomdriva affären.

Det var på La Manga och Zlatan svarade för ett magnifikt tekniskt nummer, där han tog ned bollen, vände om och dunkade upp den i krysset.

- Då tog Beenhakker upp telefonen, pratade med någon i 30 sekunder, och lade tillbaka luren i Gucci-kavajen. Sen försvann han, suckar Vidar Davidsen.

Sedan den här episoden har det mesta pekat uppåt för ”Ibra” som bytt klubb ett flertal gånger till värdet av nästan en miljard kronor. Lyn har drabbats av konkurs och fått starta om längre ned i seriesystemet.

Publicerad 2010-10-13 kl 16:47
Annons
Annons
Annons