Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Kris och upplopp i Grekland - Majstorovic och Bjärsmyr lugna: "Märker inte av det så mycket"

Greklands huvudstad Aten skakas av demonstrationer, där minst tre människor mist livet. Fotbollssvenskarna märker knappt av turbulensen.
- Jag läste precis om det på internet, säger Mattias Bjärsmyr.

På onsdagen urartade vad som skulle vara fredliga protestmarscher mot statens politik – till upploppsliknande scener i centrala Aten. Polis drabbade samman med aktivister och en bank sattes i brand sedan någon slungat in en molotovcocktail genom ett skyltfönster. Tre människor dödades och flera fördes till sjukhus.

- Om jag ska vara helt ärlig visste jag inte om att det var så illa. Man har ju förstått på praktiska saker att det är generalstrejk. En lagkompis flickvän kunde exempelvis inte landa när hon kom med sitt flyg, men annars är allt som vanligt, säger Panathinaikos-försvararen Mattias Bjärsmyr till fotbollskanalen.se.

Han berättar att man som utlänning i Grekland snabbt vänjer sig vid demonstrationer och offentliga missnöjesyttringar, som på senare år varit relativt vanliga i landet. Värst var det 2008 då en 15-årig pojke sköts till döds av en polis – vilket ledde till kravaller över hela nationen.

- Den gången var jag faktiskt inne i centrala Aten, men hann därifrån innan det brakade loss på riktigt. Nu får man väl läsa på ordentligt innan man åker in i staden, säger Bjärsmyr.

Orsaken till den senaste tidens oroligheter är den djupa kris som lamslår Greklands ekonomi. Resterande nationer i EU och Eurozonen träder in med ett räddningspaket värt flera hundra miljarder kronor, men ändå väntas hårda åtstramningar för att komma till rätta med skenande räntor från en mastodontisk statsskuld.

- Framförallt är det de kraftiga skattehöjningarna som folk är upprörda över. Men inom fotbollen har vad jag vet inga problem uppstått, säger Bjärsmyr.

Hur går diskussionerna i laget, är ni oroliga för löner och sådana saker?
- Nej, varje gång klubben pratar med oss är budskapet att ekonomin ser bra ut. Och det tror jag att den gör. Vi vann ju ligan och cupen och ska spela Champions League. Alla i laget litar på det ledningen säger.

Inte heller Daniel Majstorovic i AEK Aten har stött på några nämnvärda problem i samband med demonstrationerna eller strejken. Hans fulla fokus riktas mot playoff-matcherna som förhoppningsvis ska ta honom ut i Champions League till hösten.
- Det blir ju lite så att man lever i en sorts bubbla, särskilt som utländsk spelare. Vi gör våra jobb och lägger all kraft på det, säger Majstorovic.

Och vad säger din klubb om det ekonomiska läget?
- Inte mycket, men vi står alla under kontrakt och det känns starkt och tryggt nog. Läget är väl liknande som i flera andra länder nu under finanskrisen. När det gäller löner fanns en period då klubben släpade efter. Men faktiskt har det ordnat upp sig och egentligen bara blivit bättre på sistone.

Publicerad 2010-05-06 kl 09:29
Annons
Annons
Annons